Goud

column gepubliceerd in Whisky etc. Magazine nr 2 2014
auriverdes_landingDe gelimiteerde editie van Ardbeg, die traditioneel gepresenteerd wordt op Ardbegday, is inmiddels een ware cult geworden. De laatste dag van het Feis Isle festival, dit jaar 31 mei, valt samen met Ardbegday. Elk jaar lijkt er minder aanbod te zijn en elk jaar stijgt ook de wereldwijde vraag. Dat betekent dat op Ardbegday-liefhebbers zowat bij hun whiskyspecialist op de stoep moeten gaan liggen om een fles te kunnen bemachtigen. De meeste winkels krijgen maar enkele flessen geleverd als het hen al lukt iets te bemachtigen. Ik kreeg zelf ook maar enkele flessen en wel 70 e-mails van mensen die graag een fles wilden reserveren. Dat ging hem dus niet worden.

Ik zou ze alleen in de winkel verkopen aan degenen die op de ochtend van 31 mei de fles persoonlijk kwamen halen. Als er meer mensen waren geweest dan flessen was er geloot.

Maar wat bleek? Ardbeg-lovers zijn luie consumenten. Ze surfen en klikken een beetje rond maar willen er weinig moeite voor doen. Om 10 uur die zaterdagochtend stonden er geen drommen mensen op de stoep. Waren de mensen die me mailden wel echte Ardbeg-lovers? Of waren het vooral speculanten? De adviesprijs van de Ardbeg Auriverdes was € 95,-. Ik verkocht de laatste fles laat in de middag aan een klant die nog nooit van Ardbeg had gehoord en alleen wat gin kwam inslaan, maar wel nieuwsgierig was naar de smaak.

Dat vond ik leuk. Whisky wordt gemaakt om van te genieten.

Speciaal voor journalisten en hun Embassy’s produceerde Ardbeg dit jaar een klein aantal goudkleurige flessen. De naam Ardbeg Auriverdes is afgeleid van de kleur van de gouden whisky (auri) in Ardbegs iconische groene fles (verde). En Auriverdes is ook het koosnaampje van het Braziliaanse voetbalelftal, het gastland van het wereldkampioenschap.

Schermafbeelding 2014-12-03 om 20.48.15Op 4 mei, ruim 3 weken VOOR Ardbegday werd de eerste ‘gouden fles’ met in koeienletters NOT FOR SALE op het achteretiket via een Schotse whiskyveiling verkocht voor 2100 Britse ponden. Begin juni werd er nog één verkocht op een andere veilingsite voor ruim 2500 Britse ponden. Die flessen werden verstuurd aan journalisten om te proeven zodat er over geschreven kon worden. Ze worden niet verstuurd om die journalisten slapend rijk te doen worden. De nummers zijn genoteerd, elke journalist die zijn fles te koop aanbiedt krijgt in de toekomst vast niets meer toegestuurd. Een fles met op het etiket NOT FOR SALE is wel minstens 20 maal zoveel waard als één die wel voor verkoop is bedoeld.

Ik kreeg helaas geen fles toegestuurd, kan dan helaas ook niks over de smaak zeggen en blijf een arme sloeber. Ik was al blij geweest met een miniatuurtje van 5 cl.

Was ik maar journalist geworden in plaats van slijter. Ik weet dat er op een aantal plaatsen zo’n onaangebroken gouden fles in de kast staat. En dat die kasten inmiddels worden bewaakt en beveiligd als Fort Knox. Met deze marktwaardes durft niemand meer zo’n fles te openen en whisky wordt nog steeds gemaakt om te drinken. Jammer.