Ardbeg Auriverdes

Schermafbeelding 2014-05-07 om 20.21.44De afgelopen jaren is het een ware cult geworden. De jaarlijkse gelimiteerde editie van Ardbeg. Elk jaar is er minder aanbod, en elk jaar stijgt ook de wereldwijde vraag. Dat betekent dat op 31 mei, Ardbeg Day, liefhebbers bij hun whisky-specialist op de stoep moeten gaan liggen om ook dit jaar een fles te kunnen bemachtigen.
De meeste winkels krijgen maar enkele flessen geleverd als het hen al is gelukt wat te bemachtigen.

Ardbeg  – viervoudig winnaar van de World’s Best Scotch Whisky award – zal zijn nieuwste Limited Edition, Ardbeg Auriverdes, lanceren op 31 mei, Ardbeg Day 2014. De laatste zaterdag van het Islay festival is traditiegetrouw de dag waarop de distilleerderij met vele gasten de liefde voor Ardbeg viert, een gewoonte die sinds enkele jaren is uitgebreid tot een wereldwijde Ardbeg Dag.

ardbegDe Limited Edition van dit jaar heeft gerijpt op Amerikaans eiken vaten met bijzonder getoaste deksels, speciaal voor deze kwaliteit ontwikkeld.
De nieuwe toasting techniek geeft de whisky een geheel eigen smaakprofiel, met mokka-koffie aroma’s aan de ene kant van het spectrum en romige vanille aan de andere kant. De whisky is gebotteld op 49,9%.

De whisky is in alle opzichten een samenkomst van twee richtingen. Gedistilleerd met gelijke delen vakmanschap en passie, komt de naam Ardbeg Auriverdes van de kleur van de gouden whisky (auri) in Ardbegs iconische groene fles (verde). Auriverdes is eveneens het koosnaampje van het Braziliaanse voetbalelftal, het gastland van het wereldkampioenschap komende zomer en de inspiratie voor Ardbeg’s Peat Football, the thema voor Ardbeg Day op 31 mei. Op 28 en 29 juni is Ardbeg zelfs naamgever van de jaarlijkse “Swamp Football World Cup” in Argyll, Schotland.

Ardbeg Auriverdes is de opvolger van de veelgeprezen limited edition Ardbeg Galileo, de World’s Best Single Malt bij de World Whisky Awards 2013.
Dr. Bill Lumsden, Director of Distillation and Whisky Creation, licht toe:
“Bij het creëren van Auriverdes had ik een specifiek smaakprofiel in gedachten dat ik wilde realiseren, dus ik heb het hart van het distillaat zo gecreëerd dat het het recept tot leven zou brengen. We houden ervan om nieuwe dingen te proberen bij Ardbeg en Auriverdes is een unieke expressie die mijn verwachtingen heeft overtroffen – het heeft de karakteristieke Ardbeg ondertonen met een onderscheidende nieuwe smaakervaring. Auriverdes geeft een explosief mondgevoel wat vervolgens ook ruimte geeft aan complexe aroma’s als koffieprut, drop, ‘maple smoked’ ham, moutbiscuit, witte peper en een mooie balans tussen zoetig en zoutig heeft.”

Vroeger kreeg ik nog wel eens een sample toegestuurd, en mocht ik vooraf proeven, ditmaal behoorde ik helaas niet tot die gelukkigen. Eén van de mensen die deze keer wel tot die happy few behoorde, proefde hem helemaal niet maar verkocht zijn (nog specialere) sample fles al op 4 mei via een veilingsite. Voor 2100 Britse ponden….
Als er op een fles ‘not for resale’  staat brengt hij inmiddels meer dan 20 keer zoveel op dan één die wel voor verkoop is bedoeld.