Jansz, mousserende wijnen uit Tasmanië

JanszAls puber was ik een idolate fan van Ernst Jansz, de naam van deze wijn deed mijn hart dan ook even overslaan toen ik hem voor het eerst zag. Jansz is in oorsprong een Nederlandse naam.  Op Tasmanië, het eiland vernoemd naar de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman, was het de zeevaarder Janszoon die zijn naam gaf aan deze wijn. Het fruit voor de eerste Jansz wijnen kwam uit de “the Heemskerk” wijngaard.

Tasmanië
Het Noordoosten van Tasmanië in Zuid Australië heeft klimaatkenmerken die veel overeenkomen met de Franse Wijnstreek Champagne. De streek, maar ook de  mousserende wijnen die hier vandaan komen worden ‘Sparkling Tasmania’ genoemd.
De oorspronkelijke wijngaarden van Jansz werden in 1975 gesticht en in 1989 werden de eerste mousserende wijnen gemaakt in een gezamenlijke operatie met het Franse Champagnehuis Roederer. Inmiddels is Jansz een bezit van Yalumba en produceert bijzondere topwijnen die regelmatig worden bekroond met medailles en prijzen.

Vrouwelijke wijnmaakster
Fryar“A winemaker with a passion for turning great fruit into exceptional wine.” Zo omschrjft Natalie Fryar, de wijnmaker van Jansz Tasmania zichzelf. Volgens haar moet je het fruit echt leren kennen en wachten op het perfecte moment om de druiven te plukken. Ik ben persoonlijk altijd gecharmeerd van vrouwelijke wijnmakers, het is immers geen geheim dat vrouwen beter kunnen proeven dan mannen.

Klimaat
WP_20140413_001De druiven voor de wijnen van Jansz komen voornamelijk uit Tasmanië ten zuiden van Australië is een stuk koeler dan het continent. De wijngaarden krijgen koeling door de Antarctische wind uit het zuiden. Met dank aan die wind ontstaat er veel frisheid in de uiteindelijke wijn. Het was het Franse Champagnehuis Roederer (wie kent ze niet?) die deze wijngaarden aanplantte. Tegenwoordig is het wijnhuis eigendom van Yalumba.

Nieuwsgierig geworden? De Jansz Premium Non Vintage Brut Cuveé en de Rosé Non-Vintage Brut Cuveé zijn op dit moment in de aanbieding. Ze staan in ons schap op u te wachten.

 

Één reactie op “Jansz, mousserende wijnen uit Tasmanië

Reacties zijn gesloten.