Oude Vin Doux Naturels, bijna vergeten en verdwenen wijnen.

WP_20140120_017Wijnarchivist Philippe Gayral spoort oude verdwenen Vin Doux Naturels op. Vooral Rivesaltes, Maury en Banyuls.
Zijn collectie gaat terug tot 1930!

Perpignan
Ooit, alweer een jaar of 10 geleden, bezocht ik een conferentie over Muscat in Perpignan. Naast de verschillende wijnen gemaakt van de Muscat hadden diverse producenten ook ‘oude schatten’ onder de tafel. Wijnen die bijna niemand meer kende. Dessertwijnen van witte en blauwe grenachedruiven en malvoisie. “Under the table he has a bottle of ’69, be kind to him”  fluisterde een Engelse wijnhandelaar me in. Dat deed ik, en ik kreeg een slokje van dat bijna vergeten vloeibare goud te proeven. Ik kon hem echter helaas niet inkopen.

WP_20140120_025Geschiedenis
De stijl van Vin Doux naturel werd in de twaalfde eeuw bedacht door Arnaud de Villeneuve, die wijnalcohol toevoegde aan nog niet helemaal uitgegiste wijnen en ze zo stabieler en langer houdbaar kreeg. In de roerige eeuwen verloor de stijl een paar keer zijn populariteit, maar in de Eerste Wereldoorlog was de wijn erg geliefd onder de soldaten in de loopgraven. Na de oorlog waren de wijnen erg succesvol: in de jaren vijftig werden er jaarlijks 70 miljoen flessen verkocht in Frankrijk. Ze werden vooral gedronken als aperitief door de middenklasse.
Gaandeweg verdween echter de belangstelling en bleven de wijnen op de Domaines, in vaten, foeders, grote glazen flessen of andere containers.

WP_20140120_020Philippe Gayral
Toen Philippe hoorde dat een bepaald Domaine drie vaten vijftig jaar oude wijn voor een absolute minimumprijs had moeten verkopen, werd het hem duidelijk dat deze wijnen aan het verdwijnen waren. Philippe is gefascineerd door de geschiedenis en hij kon het eenvoudigweg niet aanzien dat “deze getuigen van de geschiedenis” respectloos in een massaproduct werden geblend. Van 1999 tot 2012 reisde hij daarom de hele Roussillon af, op zoek naar interessante vaten oude wijn. De basis voor zijn zoektocht vormden accijnsarchieven van de douane waarop vermeld stond waar er vaten moesten liggen.

1930-1984
WP_20140120_014De mooiste wijnen werden op zijn Domaine zelf gebotteld. Op het etiket is de jaargang en herkomst vermeld. Zijn archief bestaat uit wijnen van 1930 tot 1984 en ondanks de hoge leeftijd zijn de wijnen relatief betaalbaar.

Malvoisie
Het druivenras Malvoisie is inmiddels uit de Roussillon verdwenen, op de plaats waar die ooit aangeplant werden staan nu vaak villawijken. De wijngaarden werden gerooid met Europese subsidies en geld van projectontwikkelaars, dat was nu eenmaal sneller geld verdienen dan wijn jaren moeten opvoeden voor je ze ten gelde kunt maken.

Men koos in de Roussilllon voor massaproductie, voor snelle simpele druivenrassen, voor snel geld, snelle revenuen en liet daarmee de echte waarde en traditie verdwijnen. En die gaat niet zomaar meer terugkomen. Men weet dat het malvasie was, maar welke? Alles is gerooid.
Deze waardevolle bijna vergeten wijnen kunnen echter nog makkelijk 100 jaar mee. En wel langer ook. Het zijn dessertwijnen waar je blij van wordt, men had ze wat mij betreft met een beetje meer respect mogen behandelen.

WP_20140120_013Colheita port versus VDN
Onlangs mocht ik een serie van deze oude zeldzame wijnen proeven, mijn absolute favoriet in dat rijtje was de Banyuls 1978. Geef me daar wat pure chocolade bij en je hebt me doodstil. Het werkt als magie voor mijn smaakpapillen en hele gemoed. Voor de Rivesaltes 1951 mag je me ook rustig wakker maken.
In prijs zijn ze gunstiger dan Colheita-ports van dezelfde leeftijden, ze hebben enkele graden minder alcohol en komen daardoor wat frisser over dan de vergelijkbare vaak zwaardere tawny-ports.

Update 20 oktober 2014:
Intekenen
:
Intekenen van de net gebottelde wijnen kan tot 15 november 2014. Het gaat om hele beperkte voorraden, soms maar 60 flessen per soort, die na intekening uit Frankrijk gehaald worden.
Het is bijna verdwenen geschiedenis in een fles. Per stuk zijn ze verpakt in een houten kistje. Levering volgt eind december. Staat jouw geboortejaar erbij?

Één reactie op “Oude Vin Doux Naturels, bijna vergeten en verdwenen wijnen.

  1. Hi Petra,leuk idee en ik wil wel intekenen op een aantal flessen.Ik wil graag:2 flessen 1965,1 fles 1967,1 fles 1968,1 fles 1974.
    ik hoor graag van je!

    hgr,Hans Biesheuvel

Reacties zijn gesloten.