Glenmorangie Companta

Companta-bottle-pack-206x300De Glenmorangie Companta is de vijfde jaarlijkse uitgave van de award-winnende Private Edition serie.

Opvolger van de Ealanta
Uit de verste hoeken van zijn curiositeitenkabinet presenteerde Dr Bill Lumsden, Glenmorangies Director of Whisky Creation and Distilling vol trots Glenmorangie onlangs Companta, de vijfde Private Edition uitgave – een serie limited editions samengesteld met zeldzame en intrigerende single malts. De vierde uitgave, Ealanta, is eind 2013 bekroond tot 2014 World Whisky of the Year door Jim Murray. Deze is helaas uitverkocht.

Vriendschap
Companta is het resultaat van een zorgvuldige assemblage van whisky die na rijping op ex-bourbonvaten extra gerijpt heeft op Franse wijnvaten. Het karakter is een verfijnde balans tussen gedurfde kruidigheid en een rijke, soepele zoetheid.  Glenmorangie Companta verenigt de Grand Cru vaten uit Clos de Tart en de vaten van de verleidelijke zoete versterkte wijn uit de Côtes du Rhône. De naam is Gaelisch voor “vriendschap” en de whisky staat voor de verwante geesten die Dr Bill ontmoet heeft op zijn reizen op zoek naar perfectie van de whisky:
“Tijdens mijn reizen in de afgelopen twintig jaar naar enkele van Frankrijks beste wijngaarden heb ik de kans gehad om vele zeldzame en intrigerende wijnen te proeven op zoek naar de beste vaten voor de extra rijping van onze whisky. Als ware wijnliefhebber heb ik enkele bijzonder gedenkwaardige bezoeken aan Bourgogne gebracht, waar de toewijding en aandacht voor detail die in hun vak gaat zitten indruk op me blijft maken. De kleinere wijngaarden van de regio lijken zich niet druk te maken om oogstopbrengst, kosten of timing. Zij werken onvermoeibaar om simpelweg de beste wijn te produceren. Net als Glenmorangie laten zij zich door niets stoppen in hun zoektocht naar perfectie.
Deze gedeelde filosofie inspireerde mij om een ultiem eerbetoon te creëren aan mijn langstaande liefde voor Franse wijngaarden en de vrienden die ik daar heb mogen maken.”

Grand Cru vaten
De Grand Cru vaten geven Glenmorangie Companta extra ‘body’ en diepe, bes-achtige, smaken die het karakteristieke florale karakter van Glenmorangie aanvullen.
Om de gedurfde kruidige tonen van de Grand Cru vaten te balanceren heeft Dr Bill Companta samengesteld met ook een deel whisky extra gerijpt op zoete wijnvaten uit de Côtes du Rhône.
Deze laatste incarnatie van de Private Edition range bevestigt wederom de pioniersmentaliteit van het Glenmorangie Whisky Creation Team en de toewijding om mooie whiskies te maken om te delen met gelijkgestemde liefhebbers.

Zeer beperkt
Door de toenemende wereldwijde vraag zijn er helaas erg weinig van deze flessen naar Nederland gekomen. Wij hebben er op dit moment nog één in de winkel staan. Deze wordt niet verzonden, dus kom gezellig langs! Inmiddels is hij helaas uitverkocht.
De proefnotities volgen binnenkort, er staat al enkele weken een sample naar me te glimlachen, waarvan ook zeker wat overblijft in mijn proeflaboratorium voor de nieuwsgierige potentiële koper.