Ondernemers: pas op voor smerige praktijken IPMG of IPMgroep (inmiddels ook TIPO)

“Slijterij de Vuurtoren, met Petra.”
“U spreekt met de Stichting Domeinregistratie, ik ben op zoek naar de eigenaar van de domeinnaam devuurtoren.nl.”
“Dat ben ik.”
“Oh dat is mooi, ik bel u omdat er een aanvraag is voor de domeinnaam devuurtoren.de, wij checken dat altijd even bij de domeinnaamhouder.”

Er schiet van alles door mijn hoofd. Wat heeft een Duitser aan devuurtoren, die zou toch Leuchtturm registreren, waarom bellen ze me? Is dit nieuw? Sinds wanneer belt de SIDN over dit soort zaken?

“Wie heeft die aanvraag dan gedaan?” vraag ik.
“U dus duidelijk niet begrijp ik, maar wel iemand in Nederland, omdat u de oudste rechten op de domeinnaam heeft moeten we dat altijd eerst even checken.”
“Dat is wel aardig, maar wat zou ik daaraan kunnen doen? Moet ik toestemming geven of kan ik alsnog die naam claimen en krijg ik dan voorrang of zo? Dat laatste kan ik me bijna niet voorstellen.”
“Ja zo werkt het inderdaad, u kunt ons opdracht geven de domeinnaam in quarantaine te zetten omdat u de oudste rechten heeft.”
“Ik heb die domeinnaam al sinds ergens in de jaren ’90.”
“Dat is inderdaad al lang, daarom bellen we u ook.”
“Zijn er nog kosten aan verbonden als u die naam blokkeert voor me?”
” Ja er zijn wel kosten aan verbonden. In uw geval, ik kijk het even voor u na…, dat komt dan totaal op 295 euro, dan is de domeinnaam van u en linken we hem door naar uw .nl extensie.”

Iets klopt hier niet, de SIDN doet dit volgens mij niet, in mijn hoofd rinkelen alarmbellen, een stemmetje in mijn hoofd fluistert me in dat ik opgelicht wordt.

“En u bent echt van de SIDN? Hoe kan ik dat controleren?” vraag ik.
“Nou nee, de SIDN heeft dit aan ons uitbesteed, die doen dat zelf niet.”
“Van welk bedrijf bent u dan, ik wil niet achterdochtig klinken, maar dit zou ook best een wellicht briljante truc kunnen zijn om mij wat geld afhandig te maken.”
“Ik ben van IPMG.”

Ondertussen tik ik IPMG in in Google.

“Volgens het tweede linkje dat ik krijg in Google bent u een oplichter” zeg ik.
“Wij weten dat we zo bekend staan op internet, maar ik kan u een dossiernummer geven en een telefoonnummer. Uw dossiernummer is 27149, het telefoonnummer 020-2170019.”
“En wat was het adres van uw website?”
“Dat is www.ipmgroep.nl. Kan ik die domeinnaam vrijgeven mevrouw? We hoeven hem niet in quarantaine te zetten?”
“Weet u wat, hou hem nog een weekje in quarantaine dan zoek ik even het één en ander uit ondertussen. Als ik u niet terugbel kunt u hem dan vrijgeven.”

Ze bleef in haar rol, ook nadat ik haar confronteerde met oplichting. Volgens berichten op internetfora belt er een man. Dit was een vrouw. Het lijkt een businessmodel, want SIDN belt je echt niet als iemand anders een andere extensie van jouw NL domeinnaam aanvraagt. Ik weet zeker dat hier honderden ondernemers intrappen en zo honderden onnodige euro’s lichter worden gemaakt. Dat bleek ook toen ik erover ging twitteren. Er zijn zelfs onder mijn volgers een aantal mensen ingetrapt, die zich dat nog niet eens hadden gerealiseerd.
Het telefoonnummer dat deze dame me gaf is hetzelfde nummer als op de website van IPMG. Check daar ook even de voorwaarden als je toch bezig bent.

Ik heb toch nog even met de SIDN gebeld, er wordt immers gebruik gemaakt van hun naam. Deze praktijken vinden volgens SIDN al langere tijd plaats, maar ze kunnen er juridisch helaas niets tegen doen. Er is wel door hun juridische afdeling naar gekeken. IPMG gebruikt niet letterlijk de naam van SIDN, ze wekken slechts de suggestie, en IPMG is ook geen officiële registrant bij SIDN, ze registreren via andere kanalen, via tussenpersonen.

Ondernemers: je wordt echt niet gebeld als iemand een andere extensie van jouw domeinnaam wil registreren. devuurtoren.com en devuurtoren.be zijn gewoon in gebruik, en daar ben ik ook nooit over gebeld. Trap er niet in en bespaar honderden euro’s oplichtingsleergeld voor een doorlink die je niet nodig hebt.

Update 16 januari: Vanmiddag werd ik gebeld door IPM. Ze overwegen juridische stappen tegen me om deze blog en willen me aansprakelijk te stellen voor de door hen gederfde omzet door mijn blog.
Als u als lezer u dus niet onnodig 295 euro uit uw zak laat kloppen is dat mijn schuld. Volgens hen. Ik zie eventuele gerechtelijke stappen in alle vertrouwen tegemoet en heb aangeboden hun reactie als update hier te plaatsen. Ik neem immers de volle verantwoordelijkheid voor alles dat ik schrijf.
De meneer zei me aan het eind van dat best lange gesprek die reactie te zullen mailen. Zo gauw ik die heb ontvangen zal ik de reactie integraal als update plaatsen. U als lezer bent namelijk naar mijn mening prima in staat uw eigen conclusies te trekken. Hierboven staat mijn mening en iedereen mag natuurlijk een andere mening hebben dan ik. Andere meningen krijgen van mij dan ook alle ruimte. Wat natuurlijk weer niet wil zeggen dat ik die mening ook deel.

Update 27-01-2015: Voorheen IPMG opereert nu onder de naam TIPO. Opgelet dus!

27 reacties op “Ondernemers: pas op voor smerige praktijken IPMG of IPMgroep (inmiddels ook TIPO)

 1. Het is overigens een eenmanszaak in het Noorden dacht ik.
  Jong knul ook nog.
  “Groep” mag hij niet voeren en staat dan ook niet geregistreerd bij de KvK.
  020 nummer is een callcenters dat wordt gebruikt…

 2. Je ben de derde al waar ik het al van hoor.
  Zelf ben ik ook op dezelfde manier benaderd, ik kon zelf tijdens het gesprek de domeinnaam zelf registreren.

  Ik wilde er nog even nadenken, en ze zouden terugbellen. Nooit meer gedaan natuurlijk…..

 3. Ik ben gisteren gebeld met exact dezelfde openingszin. Het was een jong klinkende man, zeer net en correct overkomend maar ook ik vertrouwde het niet. Bij mij ging het om een .eu extensie die door iemand was aangevraagd volgens hem en ja, ook ik had de oudste rechten en kon wel doorverbonden worden om de extensie op mijn naam te krijgen. Ik heb uiteindelijk gezegd dat die partij dan maar aan de gang moest gaan.. Uiteindelijk gaf hij op ondanks aandringen…

 4. Ach, dit gebeurt me zakelijk enkele keren per maand, meestal vanuit Azië. We hebben vele domeinnamen geregistreerd, ook met com en Eu. En ze doen ons altijd voorkomen dat mensen in China dat ook leuk vinden. Be my guest :-)

 5. Ben ook door hen gebeld en nogal overdonderd en heb dus nu een factuurvan hen gekregen . Inmiddels ben ik er dus achter dan het geen zuivere koffie is.
  Heeft iemand een advies wat ik nu het beste kan doen?

  • Ik zou niet betalen en laten weten dat je een melding doet bij het fraudemeldpunt. Je kunt verwijzen naar deze blogpost en de reactie van SIDN.

  • In eerste instantie niet betalen. Kijken of het een echte factuur is. Gesprek opvragen (hebben ze vast opgenomen en dan kun je naluisteren wat je gezegd hebt). Niet opgenomen of willen ze het niet toesturen, ook prima. Melding bij fraudemeldpunt kan natuurlijk nooit kwaad.

 6. Ook ik ben zojuist benaderd volgens de, zoals ik het lees, standaard openingszin. Komt overtuigend over, maar ben al vaker op verschillende manieren benaderd voor advertenties en dergelijke. Ik ben danook altijd zeer wantrouwig. Doordat wij een platte organisatie hebben, weet ik dus wat er wel en niet speelt binnen ons bedrijf.
  Derhalve contact opgenomen met onze beheerder en die gaf de bevestiging dat het om oplichting gaat.
  Vervolgens op google nog even gezocht en direct dit forum gevonden. Blijkt maar weer, dat je allert moet blijven.

 7. Bij mij is het het 3weken geleden ook gebeurd, maar ik zei dat het mocht dus er is verder niet over gesproken.
  Maar goed dat jullie er zijn achtergekomen.

 8. Ha, vandaag weer een poging. Ik werd ook gebeld door IPM Groep en vond het gelijk een wonderlijk verhaal. Maar degene die belt doet zich best geloofwaardig voor. Alleen toch niet genoeg dus!

 9. Ik ben al enkele keren door ze benaderd omdat omdat mijn webadres maar dan met .com extensie opgevraagd zou zijn. Telkens zeg ik tegen deze dame dat ze het mogen hebben maar blijkbaar blijft de interesse uit :-). Het blijft gewoon raar dat er wettelijk niks te doen is met deze overduidelijk oplichtingspraktijken.

 10. Mailtjes van deze strekking heb ik regelmatig gehad, meestal vanuit het verre oosten. Altijd maar genegeerd, net zoals de aanbiedingen van containers vol geld in Afrikaanse wouden, erfenissen van slachtoffers van vliegtuigongelukken en andere ‘geloofwaardige’ aanbiedingen.
  Maar de brutaliteit van sommigen steekt toch wel boven de rest uit.

 11. Pure oplichting! Overigens worden 020 nummers niet door callcentra gebruikt, die hanteren een onbekend nummer!

 12. Bij alle telefoontjes die ik krijg, of het nu om domeinen, advertenties, kleurboeken of zakenregisters gaat, vraag ik altijd om een email wn. Vermeld duidelijk dat ik telefonisch nergens akkoord voor geef. Meestal krijg ik dan geen mail :) diegene die het wel doen kunnen er op rekenen dat ik heel goed de kleine lettertjes lees! Op deze manier kun je goed het kaf van het koren scheiden. Ik zal wel proberen om vaker deze praktijken te melden bij het fraudemeldpunt.

 13. Ze blijven het proberen, omdat het kennelijk nog steeds werkt. Secretaresses of receptionisten die het juist goed willen doen en dus een domeinnaam veilig laten stellen, mensen die het te druk hebben en daardoor nauwelijks merken wat er aan de gang is. SIDN kan daar inderdaad net te weinig aan doen.

  IPM kan trouwens, naar mijn mening, ook weinig tegen deze blogpost doen. Het is een weergave van wat er gebeurd is, met eerlijke links naar hun website en jouw mening hierover. Geen overdreven gedoe, dus ik zie het punt niet. Zou de brief inderdaad met vertrouwen afwachten.

 14. dit is een van de vele fraudeurs, er zijn dus nog steeds mensen die overal intrappen

 15. Moet je een paar merknamen hebben dan krijg je helemaal vanuit alle hoeken van de wereld de vraag of je in een beschermingssgids wil of een lokale merkenbank en aub ff 1500 euro of nog meer overmaken. Maar thx voor de heads up zal hem hier doorgeven bij ons.

  mvgr aan allen

  • Die brieven (gebaseerd op inschrijvingen bij Benelux-merkenbureau) komen bij mij vaak uit Polen en verscheur ik.

 16. Petra, ik vraag me af: stel dat je die domeinnaam wel wil hebben. Je zegt nee tegen ipmgroep en legt hem vervolgens zelf vast. Dat kan toch? Of hebben zij al die namen geclaimd?

  • Dat kan meestal voor 9 euro elders, ik denk niet dat ze hem geclaimd hebben voor je toezegt. Maar als je die domeinnaam echt wilde had je hem waarschijnlijk al lang….denk ik dan. Het verhaal dat er een koper is is bullshit, iedereen kan een andere extensie claimen dan jouw .nl domein, en dan gaat er echt niemand eerst bellen of jij hem misschien wil.
   Men maakt misbruik van onvoldoende kennis bij de ondernemer. In het land der blinden is éénoog koning. Het mag dan misschien juridisch niet tegen te gaan zijn, verwerpelijk is het wel.
   Blijven opletten!

 17. Ook wij zijn, als bedrijf, verschillende keren benaderd met de vraag om een akkoord of aanschaf van de andere extensies. Onze reactie was kort en simpel; ‘ze mogen ’t hebben’. Het wordt tijd dat er een golfje publiciteit op gang komt, dan is het snel over met dit soort praktijken.

 18. Een andere oplichtingspraktijk belt vanuit de USA. Meestal iemand die heel snel half chinees en half engels praat. “There is a virus on your computer, we have seen that, you have a big problem. We call you to tell, but we can help…”

  Je komt er niet tussendoor, gewoon ophangen dus, anders vragen ze je gegevens of toestemming voor weet ik veel wat..

 19. Bedankt voor het artikel en de waarschuwing. Iemand van ons bureau werd inderdaad net gebeld door deze club. Ze zouden nog terugbellen met de vraag of ze ons domein vast moesten houden. Ik weet mijn antwoord al …

 20. Wij zijn zelf registrar en hebben verschillende melding van onze klanten gehad.
  Aan de ene kant fijn dat deze partij ons werk doet, het heeft ons een aantal domeinen opgeleverd maar wij raden onze klanten altijd aan om na te denken of ze die ‘nieuwe’ extensie wel echt nodig hebben. Wij willen niemand verplichten andere (onnodige) domeinen vast te gaan leggen.

Reacties zijn gesloten.