Halers, brengers en verbinders

Zo aan het einde van het jaar laat ik het voorbije jaar in mijn hoofd de revue passeren. Wat raakte me? Wat deed ik goed? Wat kan ik beter doen in 2014 en waar heb ik geen invloed op en kan ik beter links laten liggen in 2014? En wat leerde ik van dit voorbije jaar?
Mijn moment schreef ik enkele dagen geleden al op en komt vanmiddag om 17.30 online op Mijnmoment van Henk-Jan Winkeldermaat.

Het was niet een makkelijk jaar. We werkten hard, het gaat de goede kant op, maar we zijn er nog niet. Ik geniet van al die mensen die onze winkel steeds beter weten te vinden en ik bijzondere dingen mag laten proeven en de bijbehorende verhalen mag vertellen. Elk drankje heeft een verhaal, en een drinkmoment.
Omdat we hier steeds meer Franstalige mensen binnen krijgen word ik wel keer op keer geconfronteerd met mijn belabberde Franse vocabulaire, ik sta te stotteren en te stamelen en dat kost omzet. Engels en Duits ben ik altijd wel blijven gebruiken, maar dat Frans is hopeloos. In 2014 ga ik dan ook wat aan die Franse conversatie doen.

Ik betrap mezelf erop dat ik mensen die zaken met ons doen of willen doen in 2013 nog meer ben gaan indelen in drie categorieën: halers, brengers en verbinders.
De halers willen wat van ons, maken het ons niet zelden lastig. Het zijn bedrijven die snel veel volumes aan ons willen verkopen of van me verwachten dat ik mijn winkel achterlaat om bij hen in ruil voor ‘de publiciteit’ gratis een sessie te verzorgen.
Onder de halers vallen inmiddels ook de overheid en banken wat mij betreft. Die komen steeds meer halen in ruil voor steeds minder. Van halers nemen we ook heel makkelijk afstand of zelfs afscheid. Bij halers is de transactie altijd leidend.

De brengers zijn bedrijven en mensen waar we een waardevolle relatie mee hebben, die ons omzet gunnen, gevraagd en ongevraagd met ons meedenken en die waarde niet enkel in cijfers uitdrukken. Het zijn bedrijven en mensen waarvoor wij ook graag wat meer moeite doen. Die relatie is ons dat meer dan waard.

En dan hebben we nog de verbinders. Dat is een bijzondere categorie. Verbinders zijn brengers die spontaan meedenken en ons op de goede weg sturen. Zonder daar direct iets voor terug te verwachten. Ze verbinden ons met mensen in hun netwerk die ons verder kunnen helpen. De verbinders kan ik bellen voor advies en ze sturen ook mensen onze kant op.
De halers zijn makkelijk inwisselbaar, de brengers koesteren we en als we die ineens niet meer zien of horen vragen we ons af wat daar de oorzaak van is.
De verbinders wil ik voor geen goud missen. De verbinders hebben wel één ding gemeen; ze hebben allemaal echt de pest aan halers.

Rest mij iedereen te bedanken voor de steun, hulp, inspiratie, retrospectie en vriendschap in 2013. We wensen jullie een mooie jaarwisseling, met mooie bubbels, en een katervrij 2014.

Één reactie op “Halers, brengers en verbinders

  1. Je vergeet de verbinders om mensen in grote nood te helpen, jij bent de numero uno in dat , nogmaals bedankt wat je voor deze mensen gedaan hebt, je bent een engel in de ogen van vele slachtoffers. Ik neem de vrijheid om namens het filipijnse volk te spreken en jou en al die je dierbaar zijn een fantastisch 2014 te wensen.

Reacties zijn gesloten.