Auchentoshan Virgin Oak, Limited Release 2013

WP_20131128_005De Auchentoshan Virgin Oak , Limited Release 2013 is de eerste whisky van deze Lowland distilleerderij die rijpt op gebrande ‘charred’ vaten van Amerikaans Eiken, zonder dat er daarvoor ooit een ander distillaat op heeft liggen rijpen.

Sinds het begin van het derde millennium heeft een beperkte hoeveelheid van Auchentoshan’s drievoudig gedistilleerde en ‘non chill filtered’ distillaat gerijpt op deze  ‘Virgin’ vaten.

Deze small batch release van Auchentoshan tart de overtuiging dat Schotse whisky rijpt op ex-bourbon of sherry vaten.  Tijd en geduld creëren een Lowland Single Malt met een diep oranje kleur en tonen van kruidigheid en zoetheid, die laag na laag zijn complexiteit onthult. Het alcoholpercentage bedraagt 46%.

Proefnotities:
Kleur: Diep oranje.
Geur:  Kaneel en nootmuskaat, vanille en gesuikerde sinaasappel.
Smaak: Fluweelzacht met tonen van specerijen, appel, zachte chocolade karamel.
Afdronk: Verwarmend met kruidige sinaasappel en bruine suiker.
Er zijn slechts 150 flessen beschikbaar voor Nederland. Wij hebben er daar 6 van. Op=op.
De prijs bedraagt € 87,95.
U bent van harte welkom in de winkel. Mailen kan natuurlijk ook altijd.

Auchentoshan is de enige Schotse single malt die drie keer distilleert, voor zachtheid, zuiverheid en subtiliteit. De distilleerderij is sinds 1823 gevestigd nabij Glasgow, aan de voet van de Old Kilpatrick Hills; vandaar de naam Auchentoshan < och’n’tosh’n>, Keltisch voor ‘hoek van het veld’.
Zo spreek je het uit.