1 juli werd de eerste batch Monastique bij ons afgeleverd. We waren er bijna een jaar mee bezig geweest en dat proces werd een mooi verhaal dat ik in zeven delen deelde op mijn weblog in het Monastique-feuilleton.
Leo Fonteijne van Van Toor maakt de Monastique voor ons in batches van 100 liter. Ongeveer, want hij schiet wel eens een beetje uit, zowel de eerste als tweede batch bestond uit 216 flesjes. Inmiddels wordt de derde batch geproduceerd en we gaan lekker. Mensen zijn enthousiast als ze het proeven en rijden net als in 2009 toen we de Zeeuwierjenever lanceerden honderden kilometers om enkele flessen te bemachtigen. In 2009 kwam er door de vele publiciteit, maar vooral door onze online-ambassadeurs (bedankt nog allemaal!), vraag in het hele land naar Zeeuwierjenever.
Landelijke distributie
Eerst wilden we daar helemaal niet aan. De Zeeuwierjenever was immers een traffic-generator die nieuwe klanten naar onze winkel trok. Van heinde en verre. De druk werd echter al snel groot zodat vanaf oktober 2009, vier maanden na de lancering, de Zeeuwierjenever in het hele land beschikbaar kwam bij specialisten. Grootwinkelbedrijven blokkeerde ik. Ik wilde dat het een nicheproduct bleef omdat het product een verhaal nodig had en alleen gepassioneerde specialisten met vakkennis dat verhaal ook kunnen vertellen.
Impulsaankopen
Voor elke fles Zeeuwierjenever die in het land verkocht wordt ontvangen we een vergoeding. Maar zelf gingen we er wel veel minder van verkopen. Drie maal zoveel verkopen in volume zorgt voor dezelfde winst als 1/3 van dat aantal zelf verkopen.
En als traffic naar je winkel opdroogt mis je ook de extra impulsaankopen van mensen die ‘er dan toch zijn’.
Volume versus marge
De meeste mensen, ook in mijn branche, praten graag in volumes, het aantal flessen, en in bruto omzetten als ze het over het succes van een product hebben, maar uiteindelijk gaat het slechts om wat er onder aan de streep overblijft, om je marge.
Van ons Zeeuwierjenever-avontuur hebben we geleerd. Ook nu met de Monastique krijgen we verzoeken van slijters in het land die het product graag willen verkopen, maar dat gaan we, zeker het eerste jaar, niet doen.
Traffic-generator
De Monastique is onze traffic-generator 2013, het bijzondere product met dat mooie verhaal, dat alleen hier gekocht kan worden en waarvoor mensen bereid zijn veel kilometers te maken.
En als ze er dan toch zijn nemen ze ook weer die Zeeuwierjenever mee. De voornaamste les van de Zeeuwierjenever was dat we het fantastisch vonden dat er vraag in het land ontstond, maar aan die vraag veel te vroeg hebben toegegeven. Voor onze winkel in Breskens was het beter geweest als we daarmee langer hadden gewacht.
We gaan in de herkansing met onze Monastique.
Volgend jaar zomer besluiten we of er een bredere distributie komt en eerder niet. En mocht onze winkel te ver weg zijn of je het even te druk hebben om langs te komen, dan sturen we gewoon op.