Kroningskruik Oranjebitter

Schermafbeelding 2013-04-04 om 21.55.47Van Wees in Amsterdam is één van die weinige ambachtelijke distillateurs die ons land nog rijk is. Officieel heten ze ‘A. van Wees distilleerderij de Ooievaar’ maar iedereen in de branche noemt ze Van Wees. Cees van Wees ken ik als een ware vakman. Inmiddels genietend van zijn pensioen had ik hem vorig jaar per ongeluk aan de telefoon omdat ik het verkeerde nummer belde. Het was een geweldig gesprek.
Cees van Wees is een duivenmelker, net als mijn vader was. Dat schept een band. Bijna alle oud-hollandse likeuren van van Wees vind je dan ook al jaren in onze winkel, evenals hun ambachtelijke jenevers. De ‘hemel op aarde’ blijft een topper, een likeur van pure chocolade met maraskakersen, een soort vloeibare kersenbonbon. Ooit kocht ik hem in nadat Cees hem me liet proeven op een beurs in combinatie met poffertjes. Dat kan makkelijk al een jaar of 15 geleden zijn. Alles puur natuur en ambachtelijk geproduceerd, dat is hun motto.
Inmiddels is zijn dochter Fenny hem opgevolgd. Ik volg haar via Twitter en Facebook. Ze maken daar in de Jordaan de prachtigste dingen. Zoals nu weer een gelimiteerde oplage handbeschilderde kruiken ter ere van de kroning van onze koning. Natuurlijk gevuld met oranjebitter. Enkele weken geleden had ze een nieuwe lading oranjebitter gemaakt en schreef op Facebook:
oranjebitterDe rijke geur is verleidelijk, zoals de schitterend oranje kleur met het gouden randje doet vermoeden. Bittere Spaanse en zoete Jamaïca Sinaasappelen, Pommerans, sappig zoete Mandarijn, delicate Grapefruit en krachtige, uitdagende tonen van de Bergamot. Zoet, zuur, bitter, volop citrus, walst langzaam door mijn mond. Ik snuif verse lucht in via de neus en zet m’n kieuwen uit, zodat de smaken resoneren. Geniet met kleine teugen. De nasmaak is overweldigend. Citrus, zuren en een klein bittertje op het eind. Ze zingt nog lang door. Prachtig gelukt weer, m’n Oranjebitter!”
Ik geloof het gelijk.

In deze unieke gelimiteerde koningskruik voor de verzamelaar met smaak kost hij € 49,95. Op voorinschrijving.
Levering rond de kroningsdag. Reserveren per mail.