CrowdFUNding

Het was een heftige week. Afgelopen maandag draaiden wij voor het laatst de winkeldeur in Breskens op slot. Als winkeldeur dan wel te verstaan, want we blijven hier wel wonen. Dinsdag en woensdag haalden we met hulp van familie de hele winkel leeg, dat moeten een kleine 10.000 flessen zijn geweest. Die staan even opgeslagen in dozen en containers en op pallets. We hadden te weinig dozen dus gingen verder met onze vrolijke meisjesdozen. Afgelopen donderdag verschenen de interieurbouwers die ons interieur demonteerden en op pallets geladen hebben.
Vrijdag is dat naar Sluis vervoerd per dieplader en daar weer gelost. Daar staan inmiddels de pallets middenin het pand te wachten om maandag weer gemonteerd te worden.
Donderdag zijn ze daarmee klaar en gaat de eiken vloer erin. Vanaf de 24e kunnen we vervolgens de flessen gaan verhuizen en alles een mooi plaatsje geven. Op 1 mei willen we open. Zonder mijn ‘believers’, de mensen die allemaal 1000 euro overmaakten waarvoor ze voor 1200 euro cadeaubonnen krijgen vanaf volgend jaar te verzilveren, was dit nooit gebeurd.
Maar CrowdFUNding – althans de constructie waarvoor ik koos – gaat veel verder dan financieren. Mensen denken gevraagd en ongevraagd met me mee. Ze bieden me geweldige dingen aan. Zo is er een logo voor me vervaardigd, krijg ik echt een geweldig bureau (waarover later meer) en komen vrienden belangeloos schilderen.
Inmiddels zijn ook de leveranciers van mijn alarminstallatie, vloer, ledlampen, nieuwe website, drukwerk en openingskrant VIP-klant bij me geworden waardoor ze zich ook conformeren tot dingen bij mij kopen. De verhuiswagen, die ik nodig heb voor de verhuizing van mijn flessen straks, regelde ik bij een VIP-klant met een transportbedrijf. Ik stap over met mijn verzekeringen naar de verzekeringsagent die VIP-klant bij me werd. Een strandpaviljoen die VIP-klant werd zette direct de Zeeuwierjenever op de kaart. Straks bij de officiële opening zal de catering verzorgd worden door VIP-klanten. Ook de eigenaren van het huurpand namen een paar VIP-pakketten bij me af.
Ik noem dit de ‘netwerkeconomie’ en geloof er heilig in. Het is FUN zo te werken. Daarom ligt de nadruk van het woord crowdFUNding voor mij op de lettergreep FUN. Bij de overboekingen staan kreten als ‘doe er iets leuks mee’, ‘veel succes’, ‘we komen snel eens kijken’. Het maakt telebankieren leuk. Overschrijvingen met geld van de bank hebben me nooit doen glimlachen en grijnzen. Werken met echte mensen is nu eenmaal vele malen leuker dan een krediet krijgen van een suffe bank.

Als drie jaar geleden iemand me gezegd had dat ik bijna 90.000 euro werkkapitaal uit mijn netwerk zou kunnen halen had ik waarschijnlijk naar mijn voorhoofd gewezen. Nu denk ik: waarom hebben we ons altijd zo afhankelijk gemaakt van banken die helemaal geen relatie zijn? Banken zien geld als een doel en niet als een middel. Geld is echter slechts een middel om je levensdoelen te kunnen bereiken. Mensen snappen dat, banken helaas niet meer.
Er is inmiddels redelijk wat media-aandacht geweest voor deze ‘creatieve manier’ van financieren, zoals afgelopen dinsdag o.a. in het radio1 journaal van de NOS. Die reportage is hier terug te luisteren.
BN de stem plaatste er vandaag een artikel over.

*Inmiddels 88 VIP-klanten genoteerd, we hebben nog 12 plaatsen over.

Update: Op 19 april ging het plotseling heel hard en noteerde ik de laatste van de honderd. Mission completed. Dank jullie wel.

 

14 reacties op “CrowdFUNding

 1. Geweldig verhaal! Ook ik zoek sponsoring; ik zet mij in om wereldwijd presentaties en gesprekken aan te gaan over de Millenniumdoelen, daarvoor denk ik ook aan crowdfunding!

 2. Petra, ik lees, zie en hoor net je hele verhaal pas (sorry, ik heb m’n SM een beetje versloft de afgelopen tijd): geweldig. Nee, ge-wel-dig! Ik ben gek op win-win-win-situaties en dit is er overduidelijk eentje. Behalve voor de bank dan. ;-)

  Ik ben helaas niet in de financiële positie om VIP-klant van je te worden, maar wel in de positie om je te feliciteren met dit zeer geslaagde en innovatieve initiatief en natuurlijk de nieuwe winkel!!

  Groeten, Renée Daniëls

 3. toppie, zelf zit ik al enige tyd te bedenken hoe kom je uit de bijstand,
  wat kan ik doen op internet om verder te geraken ,
  ben zelf ook erg ondernemend maar helaas t juiste concept nog niet gevonden .
  daarom mijn bewondering en weer een duwtje in de rug om te volharden sucsesssssss

 4. toppie,
  Zit zelf al enige tyd te bedenken en te zoeken ,voor een weg om
  verder te komen met mijn leven ,en vooral financieel niet meer afhankelijk te zijn van derden.
  dit is weer een steun in de rug dat je er komt door volharding ,
  sucses en chapoo

 5. Geweldig creatief Petra, je bent dan ook een top innovatieve zakenvrouw!
  gefeliciteerd!

 6. Heel slim bedacht. En voor de mensen die dit als “sponsoring” zien, er staat weldegelijk iets tegenover, een cadeaubon voor E1200,- . Dus zie dat maar als verkapte rente. Maar nogmaals, petje af

 7. Petra is een echte vrouw met ballen, daar zijn er hier in Zeeland nog weinig te vinden, zonder beledigend te willen zijn naar haar soortgenoten.
  Petra, nogmaals chapeau ! Geweldig gedaan en heel veel succes verder.
  Keep your fingers crossed !

 8. Gave actie Wilma,

  Jij laat zien dat het in onze nieuwe economie om mensen draait en dat zakendoen een kwestie is van creatieve verbindingen leggen tussen jouw doelen en de behoeftes en wensen van jouw klanten.

  Mooi dat we zo op weg gaan naar een samenleving die zich ontwikkeld van win-win naar all-win.

  proost!

  Rik Konings
  aanjager van sociale innovatie

Reacties zijn gesloten.