Zeggen wijnbeschrijvingen iets objectiefs over de wijn?

“Wijnbeschrijvingen zeggen volgens psycholoog Brochet weinig objectiefs over de wijn. Ze zeggen iets over de persoon die de wijn proeft, zijn smaak- en geurvermogen, zijn geurgeschiedenis, zijn wijnkennis, zijn culturele achtergrond, zijn voorkeuren en het feit of hij het etiket, de prijs of de kleur van de wijn heeft gezien of niet. Ze zeggen ook iets over zijn emotionele ingesteldheid, zijn lichamelijke fitheid en zelfs iets over de muziek die opstond op het moment van proeven. Professor Adrian North vond dat de smaakbeoordeling van proefpersonen sterk te beïnvloeden is gewoon door de muziek te variëren die ze tijdens het wijnproeven te horen krijgen. Muziek verandert de emotionele gesteldheid van de persoon en andere emoties leiden tot een andere wijnsmaak. “Geur bestaat niet in de natuur, het is een creatie van de hersenen”, aldus olfactoloog Gilles Sicard.”
Het hele artikel over de psychologie van het wijnproeven door Stefaan Soenen vind je hier.

Één reactie op “Zeggen wijnbeschrijvingen iets objectiefs over de wijn?

  1. Echte proevers hebben natuurlijk geen muziek opstaan bij het proeven. Ze kiezen voor rust en concentratie. Iedere invloed van buitenaf kan je afleiden en de smaakbeleving beïnvloeden!!!

    Ik proef het best en het meest als ik in volledige rust met mijn ogen dicht en ongehaast kan ruiken en proeven over een lange tijdsperiode.

Reacties zijn gesloten.