Open brief aan Mark Rutte

Beste Mark,

Het moet me even van het hart. Ik ben sinds 1 januari van dit jaar geen lid meer van de VVD. Ik heb me jarenlang ingezet voor die partij.
Voor ik ooit lid werd had ik de beginselverklaring zorgvuldig doorgelezen. Ik kan me namelijk alleen verbinden aan een partij waar ik het mee eens ben met een filosofie die aansluit bij de mijne.
De vijf liberale waarden vormen de basis voor die beginselverklaring. Vrijheid, Verantwoordelijkheid, Verdraagzaamheid, Sociale rechtvaardigheid en Gelijkwaardigheid.
Mark, in 2008 schreef jijzelf een nieuwe beginselverklaring voor de VVD, die was aan een ‘upgrade’ toe. Hij was laten we zeggen een ‘beetje gedateerd’ geworden.
In die jaren bezocht ik ook wel VVD-congressen. Op één van die congressen heb ik nog met je gedanst op Meatloafs ‘Paradise by the dashboardlight’ Mark. Weet je dat nog?
Je bent 4 dagen ouder dan ik ben. We zijn beiden watermannen. Net voor we 5 jaar geleden allebei 40 werden en jij in de streek was aan het begin van de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen van 2007 vroeg ik jou hoe jij nu dat 40 worden ervaarde. En wat jij graag na je 40e nog zou willen doen. Wat je goal was. “Als ik in mijn kist lig wil ik graag dat mensen zeggen dat ik er alles heb uitgehaald.” was je antwoord.

Deze foto is genomen na de verkiezingen van 2010. Tijdens de kadercursus van de VVD, in de tuin van Nijenrode. Ik ben inmiddels geen lid meer van je partij. Dat heeft met verschillende factoren te maken. Perikelen in de afdeling speelden ook wel een rol. Maar de druppel die bij mij de emmer deed overlopen was het zo eenvoudig verkwanselen van de liberale waarden die jij juist zo mooi beschreef in die beginselverklaring.
Ik heb in 2010 diverse zondagen, mijn enige vrije dag, campagne lopen voeren met tasjes ‘shoppen op zondag moet mogen‘. Dit terwijl mijn eigen winkel op zondag dicht was en ik in deze gemeente wel open mocht. Het was mijn keuze om de zondag voor mijn gezin te reserveren zolang mijn kinderen klein waren. Die keuze had ik. Die keuze gunde ik iedereen. De keuze om ervoor te kiezen op zondag te werken en handel te drijven of om dat niet te doen. Campagne voeren op mijn enige vrije dag voor een zaak waar ik voor stond, en die een speerpunt was in de campagne.
Mijn man heeft me dan ook keihard uitgelachen toen dat punt als eerste heel makkelijk vaarwel gezegd werd omwille van de steun van de SGP. ‘Ik zie je nog lopen met je tasjes!’ Hij proest het nog steeds uit als het ter sprake komt.
Toen kwam de weigerambtenaar. ‘Met gemengde gevoelens’ ging er weer een liberale waarde de plomp in. In Nederland  voltrekken we ook huwelijken tussen mensen van gelijke sekse. Dat is liberaal, een huwelijk is een overeenkomst tussen twee mensen die van elkaar houden, hun leven willen delen.  Een ambtenaar die een eed aflegt dat hij de Nederlandse wet uitvoert kan dan ook onmogelijk weigeren zo’n huwelijk te voltrekken in mijn liberale ogen. Maar de VVD stemde tegen het verbod op weigerambtenaren en schoffeerde daarmee niet alleen een deel van de bevolking maar ook haar eigen liberaal gedachtengoed.
Vorige week vond het debat plaats over het burgerinitiatief Voltooid Leven. Over het zelfbeschikkingsrecht van ouderen. ‘Met gemengde gevoelens’ werd door de VVD wederom een liberale waarde over boord gekieperd. Want de steun van de SGP was meer waard dan de inhoud van de eigen beginselverklaring.
Maar vandaag Mark was voor mij toch wel een triest dieptepunt. Ik ben dan wel geen lid meer, maar je zit wel mede dankzij mijn stem in dat torentje daar. Je zei bij de SGP vandaag: “Voor mij is heel belangrijk dat het liberalisme wortelt in de joods-christelijke beginselen. Dat staat nu ook weer in de VVD-beginselenverklaring, omdat het zo wezenlijk is.”
Het is niet waar Mark. Je schreef die beginselverklaring zelf. Daar staat in dat de Nederlandse samenleving wortelt in joods-christelijke beginselen. Niet het liberalisme. Het liberalisme heeft helemaal niets te maken met Joods-Christelijke tradities. Echt Mark. Je hebt het in 2008 goed opgeschreven. Wil je dat zelf nog eens nalezen?
Je zei ook dat de VVD en de SGP niet zoveel van elkaar verschillen. Dat doen ze wel Mark. Met die uitspraak heb je vandaag een groot aantal vrouwen geschoffeerd die op je stemden. Een echte liberaal krijgt de kriebels van de beginselen van de SGP.
Ik had je graag horen zeggen dat je respect hebt voor de christelijke waarden, maar Nederland een land is waar kerk en staat gescheiden is. Ook dat staat in de door jou geschreven beginselverklaring Mark.
Toen de PVV onlangs met een ‘meldpunt Oost-Europeanen’ kwam vond je het niet nodig openlijk afstand daarvan te nemen, en dat terwijl dit, wel degelijk discriminerende initiatief, indruist tegen wat jij zelf schreef in de beginselverklaring voor de VVD.
Nu Sybe Schaap, een liberaal, met een boek komt ‘Het rancuneuze gif’ waarin een passage is gewijd aan de PVV waarin hij een vergelijking maakt met het angst zaaien in de jaren ’30 van de vorige eeuw ben je er echter wel als de kippen bij in het openbaar afstand te nemen van die vergelijking.
Dat je misschien als Minister-President niet kunt zeggen ‘ik ben het van harte met hem eens’ snap ik. Maar waarom zei je nu ook niet dat Sybe Schaap ook het recht van vrijheid van meningsuiting heeft, het een filosofisch boek is en iedereen in dit land nu eenmaal de vrijheid heeft zijn mening te ventileren want dat liberaal is? Net als toen met het meldpunt van Geert? Sybe Schaap handelt en schrijft vanuit liberale waardes. Rancuneus gif, zoals een website waar een bevolkingsgroep in een kwaad daglicht wordt gesteld, is in strijd met die liberale waarden.
‘Wij herkennen ons niet in een vergelijking met de jaren 30’ zei je. Wie zijn ‘wij’ Mark? Is dat het kabinet? Is dat de VVD? Zijn het ‘de liberalen’? Zijn het je stemmers?  Wie bedoel je met ‘wij’?
Toen jij mij vijf jaar geleden vertelde ‘ik wil als ik in mijn kist lig graag dat mensen zeggen dat ik er alles heb uitgehaald’ bedoelde je toen voor jezelf? Bedoelde je voor de macht? Bedoelde je voor een betere wereld? Bedoelde je voor het liberalisme? Wat bedoelde je Mark?
Vandaag was de dag dat een liberaal een staande ovatie krijgt van de SGP. Je bent helemaal hun man. En iets klopt er niet. Het geeft me een unheimlich gevoel. Wil je de door jou geschreven beginselverklaring misschien toch nog eens doorlezen? Wat is de volgende liberale waarde die ondergeschikt wordt gemaakt aan de macht? Wordt dat abortus? Of worden het misschien wel de salarissen van vrouwen?
Ik kan mezelf op dit moment echt geen VVD-er meer noemen. Mensen spraken ook mij  aan op die liberale waarden van de VVD. Ik kan als partijloos liberaal mezelf weer recht in de spiegel aankijken. Maar kun jij dat ook Mark? Wat zie jij als je in die spiegel kijkt? Wat zijn jouw belangrijkste waarden?

Petra de Boevere

Update 14 maart 2012: Er gebeurde nogal wat nadat ik dit schreef en hier postte. Gastenblog op de site van Pauw en Witteman.

414 reacties op “Open brief aan Mark Rutte

  • Heeeeeeeeeeeeeel mooi en duidelijk……heb er anders geen woorden voor…
   Hoop dat Mark het leest………en vooral er iets mee DOET!!!

    • chapeau, dit is de spijker op zijn kop.
     jammer, dat vele mensen de standpunten en feiten uit de praktijk niet zo schitterend weten te maken.

     • Wat een rancune hebben moderne liberalen die hier reaguren. Ik herken daarin weinig van het liberalisme van vroeger. En ik ben nog geeneens 45. In mijn tijd hadden we bij de JOVD ter plaatse helemaal geen hekel aan gereformeerden. Dit terwijl er heel wat homodandy’s bij de JOVD zaten, ook in het bestuur. Gelukkig is Rutte niet zo’n haatdragend, rancuneus typetje zoals schrijfster en volgelingen hier.

   • Eigelijk een beetje een flauwekul brief van Petra de Boevere. Ze komt met recente voorbeelden aan waarom ze teleurgesteld is in Rutte en de VVD, en waarom ze geen VVD-lid meer is. Echter, ze had op 1 januari haar lidmaatschap al opgezegd……………

    Er klopt duidelijk iets niet in haar logica.

    Zelf ben ik ook niet altijd blij met wat de VVD doet, maar regeren betekent altijd wat water in de wijn doen. Als je dat niet doet, eindig je als de SP of Groenlinks.

   • Ben diep onder de indruk van het geschrevenen. Maar weet en ervaar dagelijks dat politiek werkelijke waarden verkwanseld.
    coalitie en ruilhandel, ik weet niet of het anders zou kunnen.Vandaar dat ik geen politieke keuze kan en wil maken. Maar de schrijfster zal pijn voelen en dat betreur ik.
    Heidemarie

    • Met die reactie ben ik het hartgrondig eens. Ben daarentegen wel lid, met de vage hoop er ooit eens uit te halen wat erin zit… al is dat maar een zwakke poging om de VVD weer wat liberaler te maken…

   • Of Mark Rutte dit leest is misschien wel minder belangrijk, dan dat HEEL VEEL KIEZERS dit lezen en inzien hoe fatsoen, principes, normen en waarden, maar ook gewoon “gezelligheid”, door onze machthebbers als poep van de stoep wordt gespoten. Ik wens dit land weer “politici” toe! Weg met de marchandeurs!

  • Hansje

   Wat een mooie en goeie tekst.
   Ik ben geen VVD-er, en zal dat ook nooit zijn.
   Waarom niet?
   Omdat ik al heel lang weet dat VVD-ers, als het er op aan komt, bereid zijn die mooie beginselen van ze overboord te gooien.
   Ik kan er kort over zijn:
   Als de VVD ujit meer mensen als Patra de Boevere bestond, als daar meer mensen met stevige pricipes en beginselen waren, zou de kans bestaan dat ik WEL op die partij zou stemmen.

   • Hansje, je verwoordt exact de gevoelens die ook ik bij deze partij en brief heb!

   • Als ik deze open brief lees krijg ik tranen in mijn ogen ! Verdorie ! Ze bestaan dus toch nog wel ! De “liberalen” die Vrijheid met een hoofdletter schrijven !

    Voor mij heeft het Liberalisme alles met de Franse revolutie, die ons de mensenrechten bracht, te maken: Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap !

    De politiek lijkt de weg kwijt te zijn !

   • Denk dat een coalitie van VVD en SP niet onoverkomelijk zou hoeven te zijn.

    • U heeft er volgens mij wel heel erg wei
     nig van begrepen, een beetje ondezoek naar wat de SP inhoud zou geen kwaad kunnen.

     • En wat zegt de SP dan? van deze loze, stigmatiserende opmerkingen wordt niemand wijzer. De SP heeft nooit gezegd dat regeren betekend dat je geen water bij de wijn zult doen. De ideeën van de SP over de hypotheekrente-aftrek (en die ideeën zijn al járen oud) zijn minder radicaal dan wat er nu bekokstoofd wordt. Geachte J.A. Brongers, verdiep u eerst in het programma alvorens achter de stigmatiserende horde aan te lopen.

  • Aloha Petra, Súper goed artikel. Ik ben geen VVD-er en stem er ook niet op, maar als je naar de beginselen kijkt, ben ik zeer liberaal. Ik ben ook niet religieus, maar als ik naar de doorgegeven woorden van Jezus Christus luister, dan ben zeer christelijk. (Net zozeer trouwens als ik Boedhist of Taoïst ben).
   Wat jij zo mooi aangeeft in je stuk is dat het mensen zijn die voortdurend hun principes verkwanselen voor eigen gewin. Met name in de politiek zie je dat helaas veel terug. Iedereen begrijpt dat ons politieke systeem soms vraagt om compromissen, maar net als jij ben ik het met je eens dat dit nooit mag gebeuren op het niveau van beginselen, waarden en principes. Als je die verkwanselt dan glij je af. Dan word je ongeloofwaardig. Ik ga je brief door-tweeten, want ik hoop dat velen hem lezen en vooral Mark.
   Groet, Hans

   • Goed geschreven, maar vergeet niet dat ELKE Partij dit doet die aan de macht is. Het woord MACHT is dan ook zeer op zijn plaats! Het gaat niet om de Partijbeginselen meer maar om de MACHT !! BAHH !!!!!!!
    Welke Partij er ook komt niemand doet het goed, mede omdat er maar 1 persoon de baas is en Mark Rutte ook 180 graden gedraaid is sinds hij naar die bewuste pijpen danst. Hij lijkt wel gehersenspoeld !!!

    • Ik bedoel niet Geert Wilders hoor, die past zich nu ook aan om de linkse partijen weg te houden. Geert Wilders komt niet aan de macht omdat die ENE persoon daar een stokje voor zal steken, want Wilders laat zich niet HERSENSPOELEN !!!

     • En als je je niet laat HERSENSPOELEN dan ben je het ‘kwaad’ zelve zoals velen Geert Wilders zien. Dan ben je ‘eng’ en een soort van ‘heks’ zoals ze vroeger mensen noemden die wel voor zichzelf opkwamen of zich niet lieten hersenspoelen! Mensen zijn tegenwoordig veel te bang om voor hun eigen mening uit te komen, dit uit angst voor represailles, dit uit angst om buiten gesloten te worden, dit uit angst om een pak slaag te krijgen of uit angst om vermoord te worden! Wat nou NL is een vrij land waar je vrij voor je mening mag uitkomen? Dat mogen we hier amper nog! Het wordt tijd dat we terug slaan en dat begint bij de burger zelf die zich geen angst meer moet laten inboezemen door Politiek Den Haag of van zijn/haar medeburgers!

     • Die ene persoon die u bedoelt zit die soms niet zelf in de politiek, maar heeft er wel veel mee van doen?

  • Beste Petra
   Het zo mooi door jou beschreven proces van afgleiden naar simpel en telbaar resultaat kenmerkt het volledig tijdsbeeld. De cijfers moeten het gelijk aantonen. Wellicht wordt de samenleving zich dat weer pas weer bewist als er weer moet worden nagedacht over 6 miljoen. Blijft heel hard roepen dat het anders moet. Mijn steun heb je. (nooit vvd gestemd)

  • Heel goed en oprecht geschreven van Petra de Boevere.
   Sinds de samenwerking met de PVV verloochent Rutte en “zijn” VVD de normen en waarden van heel veel nederlanders.

  • Ik ben geen VVDer, ik ben niet links, ik ben niet rechts. Ik ben een mens. Een mens opgevoed in een land, waar democratie, vrijheid, gelijkheid, gastvrijheid en openheid al vanaf mijn jeugd wordt beloofd door partijen die in de regering willen. Ik ben nu 43 en het is er nog niet…! xx

  • jammer dat dit tot een medium beperkt blijft. de politici zitten op her pluce en luisteren? pas weer bij verkiezingen. het gaat tenslotte om macht met een mooi inkomen

  • mark

   je zegt op heel veel dingen kun je geen medelingen doen maar als geert wilders je in je nek zit dan durf je er niet voor uit te komem wel lachen maar niets doen alleen wat geert wilders zeg doe je jammer zomegen dingen zijn wel goed maar zomegen dingen ook niet kijk eens naar de zorg mensen met een handicapt neem de zorg af en oudere mensen laat je ook in de kou staan .

   • mark .

    dan dan nog zeggen we hebben steun voor meerderheid nodig maar als je dan afspraken beloof en niet naar komt maar wel zegen afspraak is afspraak en dat dan niet na komen en dan er wel om lachen en er dan er nog niets aan doen is laf. maar wel op de verkeerde dingen bezuizingen dat geert wilders wil dan laat je het gewoon gebeuren en dan niet die anderen afspraken nakomen. waarom staken de bonden dan en dan klopt er iets toch niet als ze elke keer gan staken maar wel je eigen zin doen en lachen en niets doen. dat is toch niet goed voor nederland en zo lost je niets op alleen maar verder in de problemen.

  • Schitterde mooi geformuleerde open brief. Ben zelf lid van de PvdA, en heb wel sympathie voor Mark Rutte, maar in dit soort dingen durft hij weinig stelling te nemen en verloochend zijn liberale principes. Dat geslijm met de SGP is me helemaal een raadsel. Dit alles om een meerderheid in de Kamer te behouden! Valt me gewoon zwaar tegen van de Premier die ik een verademing vind na Balkenende.

   • Zo is het vaak, de coalitie na de verkiezingen logenstraft
    vele beloftes en principes. De SGP immorele gedoogpartner 2, zorgt voor meerderheid in beide kamers. Dwangmatig opleggen van niet democratische besluitvorming.
    CDA, VVD zijn hier meesters in.De PVV als vereniging
    met Geert als machtscentrum, verplaatst de focus naar believen om zo zijn 1,5 mio slachtoffers te manipuleren.
    Het Catshuis zal het binnenkort leren.
    Stemadvies:SP-PvdA-GL – en conservatief liberaal
    NL & Europa ruimen.

   • Dit is de reden voor dat ‘geslijm met de SGP’:

    http://twitter.com/#!/geertwilderspvv/status/170051318008905728

    Er moet binnenkort voor miljarden bezuinigd worden en gedoogdictator Wilders eist dat die zoveel mogelijk op de allerzwaksten worden afgewenteld, namelijk de ontvangers van ontwikkelingshulp. Rutte wil dat als goed liberaal voorkomen en moet daarvoor o.a. de steun van de SGP mobiliseren. Je kunt dat onprincipieel, opportunistisch of slijmerig vinden, maar het lijkt mij dat hij hier de juiste afweging maakt.

    • En ook daar zit wat in… Maar hij gaat wel erg ver om steun te mobiliseren.
     Toch wil ik, net als vele anderen in hun reacties, zijn keuzes en uitlatingen graag in een vergelijkend kader plaatsen. Is er iemand die het beter zou doen in zijn positie, met nu de hete adem van zowel de Geert Wilders partij als die van de SGP in zijn nek? In het land der blinden is eenoog nog steeds de “beste keus”.

  • Waarheid als een koe;
   Bravo voor de tekst.
   Geen VVD lid, wel gestemd voor liberale gedacheten die hier worden verkwanseld.

  • Wow, kippenvel bij het lezen van deze open brief. Geen letter te veel maar o zo helder. Vind het ook erg moedig en zeker dat je afstand hebt genomen van “je ” partij. Top!

  • Marjan op 03/11/2012 om 11:18 schreef:

   Wow, kippenvel bij het lezen van deze open brief. Geen letter te veel maar o zo helder. Vind het ook erg moedig en zeker dat je afstand hebt genomen van “je ” partij. Top!

  • Helder verhaal, geeft de burger weer wat moed, na al de onzin uit het Haagse.

  • De brief van Petra de Boevere is mij uit het hart gegrepen. Ik ben al jaren lid van de VVD en sinds 2006 raadslid. De liberale beginselen worden verkwanseld; op het levensbeschouwelijke vlak maar zelfs ook op economische dossiers (hypotheekrente-aftrek is NIET liberaal; een ander hoeft niet mee te betalen aan jouw huis; rekening-rijden is wél liberaal: de gebruiker betaalt). De vrijage met de SGP is een historisch dieptepunt; niet alleen zoals gesteld voor vrouwen maar ook voor bijv. homo’s. Ik ben niet lid van de VVD geworden om me te schamen en dat doe ik nu wel!

  • Het zit nog dieper en dieper dan veel mensen denken te weten.De VVD is geboren tijdens de bezetting van ons land door de Duitsers.Mark heeft een achtergrond die te maken heeft gehad met de Gordel van Smaragd en hij moet weten wat onderdrukking en selectie op grond van religie en huidskleur en lichamelijke gebreken kan betekenen.
   Mark is door Geert Wilders opgeleid binnen de VVD en Mark eet dus uit de hand van Geert bij alles wat hij doet.Mark zal nooit spuwen in de hand van zijn Meester Geert.Een stem op de VVD is dus een stem op de PVV en andersom.Bij de Algemene Beschouwingen zakte Mark al door het ijs,toen hij toegaf dat er voortaan alleen naar uiterlijke lichamelijke gebreken gekeken zal worden en niet naar onzichtbare lichamelijke gebreken,zoals psychische afwijkingen. Toen hij in het nauw kwam werd er samen met Geert het toneelstukje “Doe Normaal Man “opgevoerd. Mark haalde een truc uit met de afschaffing van het PGB,vlak voor een lang weekend met een feestdag gekoppeld werd even snel dat bekend gemaakt en die avond werd Mevrouw Angema van de PVV op de zetel gezet bij Knevel & v.d. de Brink om het besluit te verdedigen.De vrouw moest door Knevel gered worden want ze maakte er een potje van.
   De fractievoorzitter van de VVD riep in de Kamer dat de eigen bijdragen voor psychische zorg gewoon verhoogd moest worden omdat er zoveel aanloop was. Is dat politieke moed of politieke hoogmoed ? Denk het laatste. Nee,Mark en consorten,jullie zijn voor mij een partij waar ik nooit met de rug naar toe zal gaan staan omdat ik weet dat het mes daarvandaan zal komen. Het schijnt dat men oorlog wenst dan krijgt men die ook maar op de manier waarop ik het leerde van de zwarte dominee uit de USA die in de gevangenis van Selma, Montgomery,Alabama als scholier met mij correspondeerde,die dominee Rev had een Droom,welke Droom heb jij Mark ?? Ik hoop geen natte droom van de angst om ooit voor een Hogere Macht verantwoording te moeten afleggen

  • Leuk geschreven brief! Als liberaal kan ik zeggen dat ook ik het jammer vind dat op diverse dossiers de VVD niet kan kiezen voor haar eigen liberale standpunten. Maar weet je wat ik pas echt jammer vind? Dat jij en veel van de mensen die hier reageren vergeten dat het in het Nederlandse systeem noodzakelijk is om coalities te sluiten om aan een meerderheid in de 2e kamer te komen.

   Sommigen schrijven onder je open brief dat elke partij dit doet wanneer men aan de macht is. Dat klopt ook, want dat is noodzakelijk om besluiten te nemen in de Tweede Kamer en dus het land te besturen.

   Als jij wilt dat volgende kabinetsperiode wel de punten gerealiseerd worden die jij zo belangrijk vindt, dan zou ik maar weer VVD stemmen. Misschien wordt de VVD dan wel groter en hoeven er geen coalities gesloten te worden met de SGP…..

   • Dit is niet de partij waar ik de laatste verkiezingen op heb gestemd. Als je je beginselen moet verloochenen om te kunnen regeren, moet je misschien neit het akkoord sluiten. Mijn stem krijgen ze niet nog een keer, want deze partij representeert mij niet meer.

  • niet alles is wat het is. Er zijn altijd partijen geweest, die iets inleveren en wijzigen, door bepaalde gebeurtenissen etc. Voorbeelden zijn, CDA en PvdA. Daar een partij, op afrekenen, is niet de weg. Vooral bij een minderheid kabinet, hoort dat er extra bij. En dan ook nog eens tijdens crisis na crisis. Het getuigt van een bepaalde samenwerking, om met zoveel verschillen om te gaan. Onterecht hetgeen, hierboven in de open brief staat vermeld. In zware tijdperken, dien je meer dan gewoonlijk te incasseren, wat de VVD juist doet. Dat is ook liberaal. Opgeven en alles overlaten, is geen optie. Ik ben geen stemmer, (beste stem is niet stemmen, aangezien banken de wereld regeren). Begrijp wel Rutte politiek, die ik een warm hart toedraag.

  • Tsja. Mark moet wel. Hij wij blijven zitten als mp en dan zul je water bij de wijn moeten doen. Hij heeft natuurlijk ook goede dingen gedaan die nog steeds liberaal zijn. Nederland is aan het veranderen.. Wen er maar aan.

  • Als D66-stemmer gaf ik Rutte bij het begin van dit gedoogkabinet, het voordeel van de twijfel. Dat gevoel is inmiddels al lang verdwenen. U hebt erg goed onder woorden gebracht wat de redenen zijn dat niet alleen u, maar velen met u teleurgesteld raken in partijretoriek in het bijzonder en politiek in het algemeen.

  • Zo!! dat staat ,en zoals gewoonlijk is het woordje MACHT het sleutelwoord.

   • Maar als je geen macht hebt dan kun je ook niets liberaler maken. Dan krijgen andere de macht die misschien nog meer regels willen opleggen.

  • Ik ben niet onder de indruk van uw briefje aan ‘beste Mark’.
   Er waren namelijk talloze eerdere gelegenheden waarop u uw stem had kunnen laten horen en had kunnen breken met het uitvaagsel dat thans de regeringsmacht in handen heeft.
   Waar was u bijvoorbeeld toen de beoogd gedoogpartner bij monde van haar geblondeerde ‘Führer’ het islamitische deel der natie uitmaakte voor beesten middels de suggestie van een ‘kopvoddentax’.?
   Heeft iemand u – aanhangster naar eigen zeggen van prachtige waarden als verdraagzaamheid, gelijkwaardigheid en sociale rechtvaardigheid – gehoord toen Martin Bosma van diezelfde ‘hele normale partij met hele normale standpunten’ er openlijk blijk van gaf het einde van de apartheid in Zuid Afrika te betreuren? Ik geloof het niet.
   Hebt u uw stem laten horen toen, geinspireerd door de ‘Führer’ van die ‘hele normale partij met hele normale standpunten’, Breivik 76 mensen vermoordde en diezelfde Führer daar een politiek slaatje uit trachtte te slaan (hoe diep kan iemand zinken) en uw, toen nog, politiek leider Mark Rutte als premier het niet de moeite waard vond aan die gruweldaad al te veel woorden vuil te maken noch in te gaan op Wilders’ rol en aandeel in die afschuwelijke gebeurtenis? De premier ging liever dansen.
   De premier ging liever dansen terwijl aan zijn handen het bloed kleeft van 76 onschuldigen, simpelweg omdat hij in zee is gegaan met de inspirator en moreel verantwoordelijke voor dat drama.
   Sterker nog: de hele VVD hield zich stil. Net zoals de hele VVD ermee ingestemt heeft om met die volksmenner aan wiens handen bloed kleeft in zee te gaan. Uit machtsgeilheid en rancune jegens de samenleving. Maar vooral door het volkomen ontbreken van enig moreel kompas bij de leden van de VVD.
   Alleen mensen zonder een dergelijk kompas zullen dat feit betwisten.

   • Ach, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Blijkbaar was dit de druppel die de emmer deed overlopen.

   • heel goed geschreven ralph, ze had al veel eerder haar lidmaatschap kunnen en moeten opzeggen.Hier had ze blijkbaar geen moeite mee en dacht er net zo over als mark Rutte en de rest van de kliek.. Hoe, recht in de spiegel kijken, klopt geen moer van..

  • Fantastisch. Zou het niet beter kunnen verwoorden. Zit regelmatig met open mond van verbazing te kijken hoe de VVD/Mark Rutte afdwaalt van de liberale principes. Ik woon in het buitenland. Men vraagt zich hier af wat er op dit moment in Nederland gebeurd. Ik kan alleen maar antwoorden dat Nederland een bekrompen (ei)landje wordt, verborgen achter hoge dijken.

   • Dat is jammer want dan geeft u toch een heel verkeerd beeld van Nederland aan die mensen.

    Misschien had u ze over problemen kunnen vertellen waar Nederland mee werd geconfronteerd en hoe veel linkse en gelovige partijen al jaren allerlei regeltjes willen opleggen om zo bijna elke stap van de burger te kunnen bepalen. En dan had u kunnen aangeven dat Nederland daar nu iets aan ging proberen te doen.. stoppen met het zwijgen maar er ten eerste over durven praten en dan langzamerhand ook kunnen aanpakken (al stribbelt links nog erg tegen) en hopelijk meer vrijheden maken. Maar dus ook zich verzetten tegen een EU die nog meer regeltjes wilt leggen op de Nederlandse burger.

    Vraag ik me alleen nog af wat men dan denkt dat er gebeurd? Zou me niets verbazen als het geen dat ze daar zien vooral is wat de ‘linkse’ media ze daar in spreekt. Iets in de trant van.. In Nederland is de PVV nu heel groot en hij is extreem nationalistisch (noemen ze dan rechts) en heeft een hekel aan alles wat niet Nederlands is enz enz. Want hoewel de media steeds minder grip heeft over de burgers in het eigen land (mede door het Internet) slagen ze er nog altijd in een gekleurd beeld te geven van het buitenland. Verder lijkt de hele discussie in het buitenland me weinig met liberalisme te maken hebben.

  • Zo is het maar net! Goed verwoord, Rutte verkwanselt alle liberale principes! Walgelijke machtswellusteling!

  • Fantastisch verwoord! Ik liep het hele weekend rond met het idee voor net zo’n brief aan de fractie. (Ben geen lid (geweest), maar wel humanist). Op joop.nl vond ik jouw brief. Hopelijk lezen alle VVD-ers dit. Dankje, namens mij: anke Polak

  • Adembenemende, perfecte en eerlijke analyse van wat er schort aan de huidige handel en wandel van onze min-pres Mark Rutte. Ik hoop dat hij kennis neemt van deze nietsontziende, liefdevolle spiegel en zijn leven betert. Hulde voor Petra, jij doet wat vele media, pers, politici, analitici, opiniemakers, nalaten.

   • Constant jezelf bijstellen….steun zoeken bij de SGP om op het pluche te blijven zitten. Kortom, wederom, kiezersbedrog!

  • Zucht, alles op een rijtje wat menigeen denkt , maar niet opschtijft.
   Chapeau!

  • Helemaal goed en helemaal mee eens.
   Liberalisme is er niet om verkwanseld te worden.

  • Klip en klaar. Maar inmiddels weet heel Nederland wel dat Rutte voor het verkwanselen van liberale principes zijn hand niet omdraait. Pragmatisch, maar het gaat mij wel erg gemakkelijk. Waarom schuift hij de PVV niet aan de kant en gaat met partijen regeren die het liberalisme wel goed gezind zijn?

  • Beste Petra, Je slaat de spijker op zijn kop. Ik ben al een beetje verdrietig sinds de samenwerking met de PVV waarvan ik ook kon zien dat het bijna niet anders kon vanwege de “eisen” van andere beoogden (coalitie)partners maar ook ik kon me echt boos maken over het verkwanselen van liberale principes. Niet omdat Mark ze had geschreven maar juist van die vijf basisprincipes die nu met voeten worden getreden. Enfin, jij hebt het mooiere verwoord dan dat ik zelf kan en ik wilde je daarvoor danken. Aangezien ik voor de vorige verkiezingen al twijfels had vanwege het sterkere program op economisch gebeid van die andere liberale partij denk ik dat ik voor het eerst in 30 jaar iets ander ga stemmen de volgende keer.

  • Rutte heeft een rug die net zo week is als een slak, totaal geen ruggeraat deze man, verkoopt zijn eigen moeder nog voor macht!

  • Nou Mark, die kan je in je zak steken. Glimlachje erbij, kwinkslagje en hopla, over tot de dagelijkse gang van zaken. Van een beetje gesjoemel is nog nooit iemand ziek geworden. Alles voor de goede zaak: de baas spelen.

   Aldo van Kleef

  • Kinderen, dronkenlui & nu ook meisjes van de slijterij spreken de waarheid. Mooie dag vandaag! Martin

  • Grote klasse! Van een in principe links liberale, maar heel lang zwevende kiezer (overigens al meer dan vijftien jaar geen VVD meer)

  • Beste Petra
   Dat was een goed optreden bij Pauw en W. Zoals je wel weet ben ik het helemaal eens met de strekking van je brief.
   Met een hartelijke groet

   Frans Weisglas
   (lid van de VVD; dat blijf ik wel !)

  • Beste Petra. Het moet me even van het hart. Het valt me op hoe iedereen op dit forum hier dhr Mark Rutte gewoon ‘Mark’ noemt. Ik vind dit eerder getuigen van gebrek aan respect. Maar, het feit dat Petra hem Mark noemt vind ik niet meer dan terecht. Ze heeft tenslotte met hem gedanst . Zou hij dat nog weten, denkt U, Petra? Ik peins eigenlijk van niet, aangezien Meneer Rutte elk jaar duizenden dolle fans ontmoet die – zoals ook jij, Petra – , elk een praatje willen maken of op de foto willen gaan. Ook de manier waarop U zichzelf presenteerde bij Pauw en Witteman liet mij erg lachen. En ik was tot mijn genoegen niet de enige. Ik durf te wedden dat er meer gelachen werd dan bij Uw cabaretvoorstelling, maar laten we dit terzijde houden. Mooi dat U allemaal positieve reacties krijgt hierop, fijn voor U! Echter, U blaast naar mening de zaken nogal wat op. Alsof een klein jongetje van zes een brief stuurt naar Gregory van der Wiel om te zeggen dat hij toch stiekem voor Feyenoord is. Grappig.

 1. De spiegel is scherp. Maar het zijn de hersenen en het ego die bepalen hoe men zichzelf in de spiegel ziet.

 2. Een beetje laat dat ik je OPEN BRIEF onder ogen kreeg. Maar je stellingname en je argumenten daarvoor worden toch nog dagelijke meer valide en daarom plaats ik je tekst (en noodkreet) graag alsnog op de discussiegroep D66 van LinkedIn. Gelukkig heb je in de Nederlandse politiek altijd nog een echte liberale partij!
  Rommert Krijtenburg

 3. Petra,

  Natuurlijk heb je helemaal gelijk! Is de politiek van partijen met enige omvang niet allemaal hetzelfde? De antwoord op al je vragen is namelijk gewoon “Pluche”! Als ze er eenmaal op zitten verkwanselen ze zelfs hun moeder om maar te kunnen blijven zitten laat staan een paar grondbeginseltjes van de partij. Het probleem is dat kiezers snel vergeten en de partij waar ze op hebben gestemd vaak niet of veel te mild straffen. Misschien wordt het wel tijd voor een nieuwe manier waarop

  • (vervolg op mijn eerdere reactie) we kunnen kiezen hoe we worden vertegenwoordigt.

   Henny van Beek

  • “pluche” ??

   Zou het niet andersom kunnen zijn? Regeren is de werkelijk taak en compromissen horen daarbij. Dat begrijpt iedere regeringsleider die daar staat. Beter als jij, als ik het zo lees.
   Ik begrijp niet dat mensen het nooit afleren om hun mannen en vrouwen die in de job staan af te vallen als de realiteit van regeren zich aandient. Heel kortzichtig is dat.
   Idealen als startpunt is één ding. Maar de werkelijkheid in regeren is twee. In het geven en nemen de juiste keuze afwegen. Voor allen.
   Groei nou toch eens op, meisje en volger!

   • Compromissen sluiten hoort zeker bij regeren Maar volgens mij hoort het verkwanselen van de dingen waar je voor staat daar niet bij!

    • Het 1 kan soms niet zonder het ander. Als niemand ooit principes overboord zet, volgt er nooit een compromis. Wel een moeilijke kwestie, want je kunt je het nooit in alles met ‘jouw’ partij eens zijn. Overigens Petra, je bent Acta misschien nog vergeten te noemen.

   • Regeren is bemiddelen , water in de wijn doen, maar ECHT niet je echte idealen verkwanselen

 4. Geweldig stuk en ook precies de reden waarom ik me niet meer helemaal thuis voel bij de VVD onder supervisie van die blondgeverfde A.H. de 2e!!

  • Ja, dit soort reacties geeft een positieve bijdrage aan het debat. Gevalletje jammer! Doet afbreuk aan de integere inhoud van de brief.

  • eens met de heer Veldhuis. Deze reactie doet idd afbreuk aan een goed geformuleerde brief

   • Die mag open op zondag; Helemaal eens met de vorigen schrijvers; dit vertroebelt een helder verhaal

 5. Tegen de tijd dat de verkiezingen eraankomen staat men weer te ginnegappen bij Lingo. Rariteitenkabinet.

 6. Je moet er allemaal niet zo’n probleem van maken, Petra. Regeren is toch compromissen sluiten? Met principes kom je vandaag de dag nergens.

  Wees blij dat Mark de 15 miljard hypotheekrenteaftrek volledig in de lucht houdt! Dat mag wat kosten hoor, aan bezuinigingen op onderwijs, zorg, sociale voorzieningen. Je krijgt niks cadeau tegenwoordig. Zeker niet als minderheidskabinet.

  Het lukt Markie Mark toch heel aardig het rechtse vingerlikkende beleid aan de Gewone Man te verkopen? En onze Geert doet ’t fantastisch als bliksemafleider. Bovendien weten ze samen de illusie dat alle ellende de schuld van links is enthousiast in de lucht te houden. Dat hij ons land een nieuwe recessie in bezuinigt, is onzin want dat komt door Wouter Bos. Of anders door Wim Kok. Of Den Uyl. Keuze zat.

  Principes hebben in de politiek niets te zoeken. Illusies wel. Want daarmee koop je macht. En daarom is Mark zo’n goede premier.

  • Hypotheekrente aftrek, dat is zo’n rechtse hobby die al lang afgeschaft had moeten worden. 15 miljard, daar zouden heel wat echte problemen mee opgelost kunnen worden. Het is erg makkelijk om te zeggen dat die aftrek wat mag kosten, zoals ik hier lees ten koste van o.a. de gezondheidszorg. Erg makkelijk om dat te zeggen als je het zelf niet nodig hebt. Maar zo laat je wel meer dan 2 miljoen Nederlands in de steek. Maar ja, dat is ook VVD beleid; alleen de mensen met een stevige beurs tellen mee. Inderdaad, je krijgt niets voor niets, daar heb je gelijk in. De mensen waar ik het over heb willen dat ook niet; ze krijgen echter geen kans in deze maatschappij omdat er nog steeds vooroordelen bestaan rondom deze groep mensen. Het huidige kabinet helpt ons land in mijn ogen totaal naar de afgrond. Mensen worden uitgesloten; het begrotingstekort is de leidraad van het beleid. Voor mij kan dit kabinet nog maar één ding doen: vallen. Hopelijk zo snel mogelijk.

   • Je kunt de hypotheekrenteaftrek niet in één keer afschaffen, dat zul je moeten uitsmeren over heel wat jaartjes als je niet met name jonge gezinnen met een eigen huis het verderf in wil storten.

    Afschaffing zal per jaar misschien een half miljard, misschien 2 miljard opleveren. Belangrijker van de afschaffing is dat deze de huizenmarkt eerlijker zal maken.

   • Wat een onzin zeg. Waarom is hypotheekrente aftrek een rechtse hobby? Is dat omdat ‘linkse’ mensen geen hypotheek zouden hebben?Daarnaast kost de hypotheekrente aftrek niks maar levert het minder geld op. Die zgn mensen met een ‘stevige beurs’ zijn wél de mensen die de meeste (onevenredig veel) belasting betalen. Een beetje dankbaarheid naar deze groep mensen zou wel eens op zijn plaats zijn!

    • Is er een linkse of middenpartij dan die ook achter de hypotheekrenteaftrek staat?
     Wat de mensen met ‘stevige beurs’ betreft: misschien moet ik dit inderdaad nuanceren. Ik bedoel hiermee vooral de mensen met een zeer hoog inkomen. Ze betalen inderdaad veel belasting maar verdienen daar ook naar. Ik zou willen dat ik een paar ton belasting moest betalen; dan verdiende ik ook goed.
     Wat die dankbaarheid betreft: ik ben dankbaar voor de voorzieningen die ik krijg en ik realiseer me terdege dat dit mogelijk is door de bijdragen van de meer gefortuneerden. Dat neemt niet weg dat ik m’n geld vele malen liever zelf zou willen verdienen. Helaas geeft onze geciviliseerde maatschappij mensen als ik daar vrijwel geen kans voor; ook niet als we niet in een recessie zitten.
     Mijn grootste kritiek betreft de graaiers in onze maatschappij; hooggeplaatste personen die aan de top van enorme ondernemingen staan, daar er een zootje van maken en vervolgens met een paar miljoen naar huis gestuurd worden. Dat is lastig te verkroppen als je zelf alles moet doen van 900 euro per maand en het huidige kabinet probeert je nog wat meer af te nemen.

     • je gooit de boel wel op een simpele hoop, Jo.
      Van totale afschaffing hypotheekrente aftrek naar alleen voor de allerhoogste inkomens en dan naar de graaiers aan de top van ondernemingen…. Moeilijk om apart te zien? Is het eerlijk dat alle koophuis-eigenaren die bij ontslag of arbeidsongeschiktheid eerst hun huis moeten opeten moeten boeten omdat er graaiers aan de top zitten? Is het alleen omdat jij niet zoveel verdienen kan dat je alles zo makkelijk op één hoop gooit? Of luister je gewoon veel te veel naar de linkse partijen met de SP vooraan?

      Hoezo een rechtse hobby? Is het niet juist ook voor de mensen met een minder inkomen zodat ook zij een huis kunnen kopen? Liberaal én sociaal lijkt mij….

  • Kom eens met schriftelijk bewijs dat door de PvdA er nu zo enorm moet worden bezuinigd.?
   Dat kun je niet leveren en is demagogie die liberaal Nederland wel aanstaat maar nergens op gebaseerd is.
   Waarom worden mensen met een psychische handicap als “Outcasts” in deze Liberale wereld weggezet,want dat is er aan de hand.
   Zelfredzaamheid was toch het Credo van de Liberalen,right on brother we will get it but please talk straight.
   Waarom zitten we met een partij opgescheept zoals VVD die na de verkiezingen plotseling niet meer normaal via de sociale media te bereiken is ??
   Wat is daar de reden van ??
   Angst.
   Waarom zitten wij allemaal met een zorgpolis opgescheept waarvan de eigen bijdragen en eigen risico’s gewoon weer een verhoging hebben ondergaan en er geen regresrecht is geregeld voor verzekerde ( dus U en ik) voor die eigen bijdragen bij ongevallen buiten schuld van verzekerde of op grond van art 185 W.v.W (oude art 31 W.v.W) Dat is pure diefstal want iedereen denkt dat men het eigen risico en eigen bijdragen “kwijt” is.
   Is dat ook liberaal ??
   Ik noem dat asociaal en zal de personen de daar voor verantwoordelijk zijn ook op legitieme wijze afstraffen.
   Kijk dat is ook voortschrijdend inzicht

  • Ja, dat is wat ons heden nog rest: cynisme over holle frasen in Den Haag (zie de Amerikaanse verkiezingen)

  • En zodra die gaan regeren houden ze koste wat kost aan hun principes vast… of niet?

 7. Goed stuk. Om soortgelijke redenen heeft Jolanda Sap ervoor gezorgd dat ik mijn lidmaatschap (zat nog in een proeftijd) heb opgezegd. Omwille van de macht maken de politici rare keuzes.

  Eigenlijk zou elke partij een medewerker moeten hebben die als ideologisch geweten functioneert. Anderzijds is dat de rol van de politiek journalist.

  Ik kan me voorstellen dat alle liberalen bij de volgende stembusgang anders stemmen. Ik zou het hypocriet vinden als ze alleen vanwege de traditie VVD stemmen.

  • Kan me helemaal in je reactie vinden, Marieke!

   En Petra, ik heb respect voor je.

  • Ja , is zo, maar de poltieke journalist verwordt ook steeds meer
   tot een hijgerige achter de eendagsfeiten aanhollende scoopjager.
   Overal ontbreekt een rustige langetermijnvisie. Misschien een
   enkele ambtenaar? Maar die worden ook vaak afgeserveerd.
   Polititiek is ondoorzichtig, maar veelal (zie Sap en Rutte) ,cynisch genoeg ,te doorzichtig.

   • Vanwege Groenlinks afgestapt van een lidmaatschap op VVD?
    Mijn hemel, het volk verdient echt de politiek die ze krijgen.

 8. @Hannes je vergeet nog dat ‘links’ de schuld is van alles, niet alleen het begrotingstekort. Ook van de ‘multikul’, de ‘massaimmigratie’, het ‘theedrinken’, het ‘pamperen’, de criminaliteit etcetera etcetera.

  En zo nog wat prachtige rechtse frames waar iedereen vrolijk en lachend telkens intuint…

  Fact free politics noemen ze dat tegenwoordig.

 9. Pingback: D66blog - Open brief aan Mark Rutte, door Petra de Boevere « Alda van Zijl-Hoek

 10. VVD is een Bilderberg partij word wakker jongens de media houd mooi zijn mond.Bilderberg heeft de politiek opdracht gegeven om west Europa te slopen en financieel te plunderen.Overigens het plan van Hitler om de EU te starten is later door groep Bilderberg volbracht.

  • Interessante en goed onderbouwde brief. Ik ben het eens met Alex. De media lijken wel slapende honden in dit geheel.

   Groet van een student journalistiek.

 11. Ik had het niet beter kunnen opschrijven. Nog wel lid, maar irriteer mij ook mateloos. Van popu 130 km in de file focus tot schreeuwers als Elias en Aptroot tot deze spot on analyse.

 12. Mooi stuk maar het gevoel van de beste stuurlui staan aan wal bekruipt me toch wel een beetje… Democratie is natuurlijk ook compromis…
  Ik denk dat hij dit zelf ook wel weet maar t pluche is zacht!

  In plaats van je lidmaatschap opzeggen kan je ook voor partijvoorzitter “gaan” en zelf de grond beginselen in de gaten houden. Dat is het mooie van “ons” landje, je bent vrij om te gaan en staan waar en hoe of wat je wil. Vrijheid!

  Ik ken je een beetje en denk dat dit nog wel een staartje zal krijgen…..

 13. Opeens ben ik extra trots dat ik bij Petra’s 99 vrienden vorig jaar hoorde. Ik ben nooit lid geweest van de VVD, zal het nooit worden. Ben een D66er in hart en nieren.

  Maar de gemiddelde D66er voelde zich in een liberale familie met aan de rechterkant de VVD. Dat zusje aan de rechterkant is verdwenen en dat betreur ik heel erg. De conservatieve krachten hebben het overgenomen.

  Hoe hardvochtig ik het ook oneens was met premiers, ik had altijd wel het gevoel als ik de premier van ons land ergens in binnen- of buitenland zag optreden dat het onze premier was. Rutte is in de 45 jaar dat ik rond loop en 32 jaar dat ik politiek bewust ben, de eerste die dat gevoel niet geeft. Niet bij mij en bij velen niet. Rutte is niet een premier van alle Nederlanders. En o.a. door incidenten zoals het meldpunt van de PVV schaam ik me zelfs dat hij ons land vertegenwoordigd.

  Tenslotte wil ik graag nog even reageren op Hannes Minkema:

  Hannes, het is een feit dat de VVD en het CDA sinds 1975 het meest in kabinetten hebben gezeten. In ieder kabinet (op 2 na) zat het CDA. En in die 2 waar het CDA niet in zat, zat de VVD. + nog vele andere kabinetten. De PvdA (is niet mijn partij) regeerde met die 2 partijen. Dus get your facs staight. Daarnaast, Hannes, onder Paars, Premier Kok dus, was er sprake van Begrotingsevenwicht en Begrotingstekort. Dus onder Kok is de staatsschuld niet opgelopen. Kok kreeg dat voor elkaar met VVD minister Zalm. Als je dingen roeptoetert, zorg dan dat je bij de feiten blijft.

  • Politiek bestaat niet uit alleen maar je eigen ideeën optrommelen en doordrukken, de samenleving verandert continu.ik vind het wel erg makkelijk om je brief zo op internet te plaatsen en natuurlijk is elke niet VVD’er het helemaal met je eens.de maatregelen die er genomen moeten worden in combinatie met de gedoogconstructie maken het doorvoeren van de zogeheten beginselen niet makkelijk.en het is vanuit een kabinetspositie altijd anders als vanuit de oppositie, de oppositie draagt de verantwoordelijkheid niet die kunnen roepen wat ze willen.

   • Wat een onliberale en onverantwoordelijke zienswijze. Je doet alsof Rutte geen keuze heeft, en geen keuzes maakt. De waarheid is dat Rutte andere keuzes maakt dan andere partijen – of zelfs een andere VVD – zouden doen.

    Voor een saillant voorbeeld: 15 miljard hypotheekrenteaftrek in de lucht houden en 300 miljoen bezuinigen op de zorg voor de meest kwetsbare kinderen van Nederland is een *keuze*, op geen enkele manier een *noodzaak*. Ook niet in een gedoogconstructie. Dat zijn smoesjes. Ik dacht dat ze daar bij de VVD niet van hielden.

    • Sjonge, de hypotheekrente aftrek afschaffen betekent dat een grote middengroep die jaar in jaar uit heeft mogen inleven nog meer belasting mag betalen. Want het is tenslotte een korting op de (overigens fikse) belastingen die je mag betalen en dus niet zoals je suggereert een subsidie.

     Los daarvan is het juist dat de kosten op alle fronten, dus ook in de zorg, iets teruggedrongen worden. Deze kosten zijn totaal uit de hand gelopen. Wil je voorkomen dat de staatsschuld niet teveel groeit, zelf nu nog maken we elke dag meer schulden, dan zul je de pijn over ALLE Nederlanders moeten verdelen. En niet over een groep die doorgaans sowieso meer oplevert dan kost. En dat in tegenstelling tot veel andere groepen.

     Doe je dat niet dan blaas je enige vorm van sociale cohesie op en voorspel ik dat juist de groep die het meeste netto bijdraagt zichzelf zal willen afzonderen.

     • In mijn denkraam past er ontzettend veel tussen ‘HRA laten zoals die is’ en ‘HRA afschaffen’. In uw denkraam ook? Alle door u genoemde bezwaren kunnen met een voorstel in dat middengebied worden opgelost. En de schatkist vaart er ook nog eens wel bij.

      Wie de rijksfinanciën aan het hart gaat – zoals Mark Rutte niet nalaat te claimen – hoort niet de HRA ongemoeid te laten. Dat is met afstand de meest verrotte pijler onder dit kabinet.

      15 miljard HRA loopt er jaarlijks uit de schatkist weg, het grootste deel naar anderhalf maal modaal en hoger. Rutte wilde 18 miljard bezuinigen.

      Om te beginnen maar eens de welbekende liberale principes toepassen op de eigen achterban: geen staatssubsidie voor wie zijn eigen broek kan ophouden, geen staatssubsidie voor onnodige luxe, eigen verantwoordelijkheid waar het kan.

      Dus: de HRA beperken tot de gemiddelde huizenprijs (nu 250.000 euro) en de woonluxe daarboven gewoon zelf financieren. Moet je eens kijken wat dat binnen vijf jaar aan besparingen oplevert.

     • Het argument dat HRA ‘geen subsidie is maar een korting op de belastingen’ is een schijnargument. Subsidie betekent hier een geldelijke bijdrage van de overheid aan door private partijen gemaakte kosten. Of dat nu ‘extra’ wordt overgemaakt of afgetrokken van verplichte afdracht (belasting) dondert niet.

      Als de overheid mij zo aardig zouden vinden dat ik alle gekochte spijkerbroeken en pizza’s mag aftrekken van mijn belastbaar inkomen spreek ik toch echt van een subsidie. Want dan betaal ik zelf maar de halve pizza en de overheid zorgt dat de andere helft uit de schatkist wordt betaald.

      Nederland is het enige land met deze debiele, schier ongelimiteerde regeling voor de hypotheekrenteaftrek. En dus ook de grootste hypotheekschuld, want onze eocnomie extreem gevoelig maakt voor conjuncturele schommelingen op de woningmarkt. Van het inklappen daarvan hebben de hypotheekstapelaars die toch al een enorme overwaarde hebben en jarenlang konden incasseren, minder te duchten dan de generatie starters op de woningmarkt 2005-heden.

      De huidige HRA-regeling is verre van liberaal. Het is een subsidieinfuus voor de eigen achterban.

     • Kosten in de zorg stijgen,maar wat stijgt niet ?? Probleem bij de Overheid is dat men met getallen aan het goochelen is waarvan men zelf niets snapt.Men is niet in staat om goed te reserveren en daardoor komen er tekorten.Al eeuwen gebruiken verzekeraars de volgende formule als het gaat om schadeverzekeringen: Men neemt een premiereserve( schatting wat er binnenkomt aan premie) en men gaat bij elke gemelde schade de kosten opnemen in een reserve (schadereserve en dus de te verwachten uitkering) daar gaat een opslag op en de dekking is rond en levert altijd geld op. Als ik aan alle politieke partijen vraag wat de reserveringen zijn,dan volgt er een verwijzing naar CPB en “toverformules met percentages”die niemand begrijpt bij navraag. Wie is er dan dom bezig ??

  • Beste Patrick, kennelijk is de ironie in mijn bijdrage voor jou onvoldoende herkenbaar. Maar ik kan je geruststellen. Lees mijn bijdragen op de volgende pagina’s:

   http://bit.ly/owKzOR

   http://bit.ly/cTIHmw

   Denk je echt dat er VVD-ers zijn die dergelijke visies huldigen zoals ik die in bovenstaande bijdrage naar voren bracht? Dan zou de partij nog dieper gezonken zijn dan ik – en Petra – al denken.

   • Beste Hannes,

    Ja, die was me ontgaan. Excuus. Dan neem ik mijn woorden terug of bestempelen we die ook als ironisch.

    Je ziet tegenwoordig zoveel geroeptoeter op twitter etc, dat ik er soms van in de war raak.

    Groet, Patrick

 14. Goed stuk Petra, volmondig mee eens. Daarom heb ik de laatste verkiezingen al geen VVD meer gestemd, maar D’66. De ultieme reden was voor mij dat de VVD in tegenstelling tot Pechthold de PVV niet uitsloot en daarmee liet Pechthold volgens mij zien een grotere liberaal te zijn dan Rutte. Dit SGP debacle is de volgende stap in het verkwanselen van Liberale waarden, die ze volgens mij al lang verloren zijn.

 15. Geen lid van de VVD, maar wel een sociaal-liberaal.
  Deze open brief ontroert mij, is zo duidelijk en met passie geschreven. Wat zou ik grazg de reaktie van Mark willen horen/lezen.
  Hoe kan ik deze tekst op mijn FB profiel krijgen?

  • Bedoel je op je FB-muur? Je kopieert gewoon de URL (= het webadres) van deze pagina naar het veld op je FB-pagina dat “What’s on your mind” (of iets dergelijks) zegt.

 16. Mooi geschreven. Het (echte) liberalisme is te mooi om afhankelijk te laten zijn van xenofobe nationalisten of in zichzelf gekeerde christenfundamentalisten.

  Rutte reageert helaas ook nooit op de kritiek van Frank Ankersmit (ex-VVD) of Hans Achterhuis (denker des vaderland) als het gaat om de neoliberale dogma’s die meer kapot maken dan ons lief is. Jammer, er is dus geen politieke dialoog meer in de Nederlandse politiek. En anders wordt kritiek gewoon weg gelachen…

 17. Wat een bullshit. Waar was de verontwaardiging dan toen die zo ‘liberale’ VVD ging regeren met de hulp van een zootje onversneden fascistische xenofoben?
  Waar was de verontwaardiging toen ‘gedoogpartner’ PVV hele bevolkingsgroepen schoffeerde? Waar was de verontwaardiging toen er voor de miljoenmiljardste keer werd gelogen dat ‘alles de schuld van links is’?
  Er is al jaren helemaal niks liberaals meer aan de VVD. Als je er dan toch op stemt, dan moet je achteraf niet gaan lopen jammeren. Stem dan op een partij die wél idealen en principes heeft.

 18. Deze open brief is naar mijn idee met integere en zuivere bedoelingen geschreven. Het risico van zo’n soort brief is, dat deze pretendeert de absolute waarheid gevonden te hebben, omdat het zo persoonlijk en van binnenuit geschreven is. Maar helaas is elke waarheid die gebaseerd is op een mening subjectief, zo ook deze. Ieder heeft het recht op de eigen zienswijze. Maar probeer niet deze te presenteren als de zuivere waarheid, want dan doe je hetzelfde als waarvan in dit stuk de SGP wordt beticht: fundamentalisme, menen dat de eigen waarheid de enige juiste is.

  • Re: fundamentalisme. Het is geen beschuldiging als het waar is. Dan is het gewoon een vaststelling.

   SGP.nl: “Beste bezoeker,

   Fijn dat u belangstelling hebt voor de SGP en de standpunten van onze partij.

   Eén van die standpunten betreft de zondag. Dat is de eerste dag van de week, de dag van de opstanding van Christus, die we in het bijzonder wijden aan de dienst van God. Bovendien is de zondag een rustdag, een geschenk van God waar we dankbaar voor mogen zijn in een jachtige tijd als de onze. Een dag om op adem te komen. Tegen deze achtergrond is de SGP-site op zondag ‘gesloten’.

   Uiteraard bent u van maandag tot en met zaterdag hartelijk welkom op onze SGP-site.

   Staatkundig Gereformeerde Partij”

   Dat noem ik niet alleen orthodox, maar vanwege de veeg uit de pan (“een geschenk van God waar we dankbaar voor mogen zijn in een jachtige tijd als de onze”) fundamentalistisch.

   Wat je overigens had kunnen weten als je ook maar iets van de SGP afwist. De waarheid bestaat alleen buiten de mens, kennis niet.

   • Huh? Dat snap ik niet eens. Hebben ze de bijbel niet goed gelezen?
    De zevende dag was toch de rustdag, toch niet de eerste? Zondag/rustdag is dus de zevende dag van de week.

 19. Ben er helemaal stil van. Uit het hart. Zo mooi en oprecht. Hulde!

 20. Je hebt opgeschreven wat ik ook dacht. Het liberale bij de VVD is op dit moment ver te zoeken! Ik ben maar overgestapt naar D66, daar voel ik me meer thuis.

 21. Geweldige brief. Om die reden heb mijn lidmaatschap van de VVD al opgezegd op de dag dat het regeerakkoord gepresenteerd werd. Want ook toen werden belangrijke liberale waarden al opgegeven. Maar sinds dit kabinet het in de Eerste Kamer moet hebben van de SGP is het alleen maar erger geworden met als triest dieptepunt dus de toespraak van Rutte op het congres van de SGP jongeren. En ja, ik weet dat je in de politiek soms keuzes moet maken, pragmatisch moet zijn en dat compromissen erbij horen. Maar dat is iets anders dan al je beginselen overboord gooien. Zeker als die beginselen wél allemaal verwoord staan in je verkiezingsprogramma. Want dat is eigenlijk nog het meest frustrerende. Het verkiezingsprogramma van de VVD was gewoon goed. Het was een duidelijk en liberaal stuk. De belangrijkste vraag die ik mij verschillende malen gesteld heb, is dan ook, hoe het na de verkiezingen zo mis heeft kunnen gaan?

 22. Het is mijn partij niet maar ik hoop echt dat hij dit mooi verwoorde stuk onder ogen krijgt!

 23. Hele mooie brief met veel passie en teleurstelling geschreven.
  Het is te hopen dat het gelezen wordt en ook dat er verbetering komt!
  Helaas zal dit wel pas in de verkiezingstijd ten tonele verschijnen, dan is de wolf weer in schaapskleren.

 24. Wow, met af en toe wat emotie heb ik de brief gelezen, hij komt recht uit je hart.
  Super goed van je.
  In 2008 sprak ook ik vol lof over Mark, want wat vertelde hij het goed.
  Schandelijk vind ik het hoe alle partijen elkaar gedogen, beschermen en voor elkaar opkomen , met maar een doel de eigen zin doordrijven.

 25. Spaan en Vermeegen riepen vroeger in een programma: ‘Vuilnisman, kan die zak ook mee’ Wat moest ik hier aan denken bij het zien van Rutte bij de SGP.

 26. het erge van politiek bedrijven is dat het een spelletje is/wordt. strategie, macht en belangen spelen een grotere rol dan mensen. ik haat spelletjes, en ik begrijp steeds meer waarom. …

 27. Prima, Petra!

  Mooi dat je hiermee laat zien hoe macht corrumpeert.
  Democratie is in theorie prachtig, maar kan in de praktijk een bitch zijn.
  En met een minderheidskabinet weet je nu eenmaal dat je vaker compromissen moet sluiten. Compromissen gaan altijd ten koste van ideologie, anders zijn het geen compromissen.
  Dus is het voor mij niet verwonderlijk dat dit nu plaats vindt.
  Waar ik me, met jou kennelijk, over verbaas is de snelheid en het gemak waarmee het gebeurt. Ik neem ook waar dat de huidige VVD in heel rap tempo steeds verder af komt te staan van het liberale gedachtengoed. En dat is nooit goed voor een samenleving die uit een crisis geleid moet worden!

  Complimenten over de wijze waarop je het hebt verwoord. Je hebt het mooi klein bij jezelf weten te houden zonder het grotere belang uit het oog te verliezen. Daarom raakt het me en kan ik er volledig achter staan!

 28. Heel goed. De woorden zijn mij uit het hart gegrepen. Ik ben geen lid van de vvd, maar de laatste 10 jaar wel vvd stemmer.
  Dat er geen paars kabinet is gekomen ligt voor een groot deel aan de pvda. Maar dat met de uitspraak over het boek van Sybe Schaap en het geslijm naar de sgp de liberale beginselen voor de zoveelste maal zijn geschoffeerd ligt aan Mark Rutte. Ik geneer mij voor de vvd, die niet meer mijn partij is.

 29. Wow…wat een vlammend betoog…en ik denk dat je zeker een punt hebt! Is het een open brief of zorg je ervoor dat Rutte hem zelf ook onder ogen krijgt? Als er een reactie komt, horen we het wel he?!

 30. Mooie, duidelijke beargumenteerde brief. Dank je wel Petra!!

 31. Best Petra

  Ik zag net je open brief op twitter en ben het gaan lezen goed geschreven klasse. ik ben zelf ondernemern maar mijn stem gaat niet naar de VVD dit omdat ze helemaal niets doen voor de kleine MKB,er en de banken hebben vrijspel laten hier bedrijven failliet gaan en ondertussen met de goedkeuring van de VVD wel in Griekenland miljarden pompen zoals we allemaal weten is dit slechts uitstel van wat over drie jaar toch wel gaat gebeuren een Faillisement voor griekenland.
  Wat alexnieuwsbreker als reactie schreef kan ik alleen maar onderstrepen.
  Petra ik hoop alleen maar dat Rutte of de aanhang van de VVD je brief eens goed gaan lezen met alle reactie,s erbij.

 32. Wat prachtig verwoord. Kon je Rutte maar dwingen het in elk geval aandachtig te lezen. Grote klasse. Dank voor een prachtig en gedreven artikel.

 33. Petra, precies! Dat alles schuurde bij Lief en mij ook, deze laatste dagen met t SGP-bewieroken. Alsof het m niks interesseert,wat’ie doet. Alsof’ie de afbraak v waarden achter zn rug niet ziet….

 34. Je bent gewoon links geworden. Mag.
  En Rutte is premier. Van alle Nederlanders. Geen VVD voorman in verkiezingstijd. Dus spreekt hij aldus. En niet als campagnevoerende politicus.

  Maargoed, veel plezier bij de relativisten van D66. Wat dat zal het wel worden.

  • Robbert, Rutte is geen premier van alle Nederlanders. Een groot deel van de Nederlanders voelt zich niet vertegenwoordigd door deze man.

    • Rutte is zeker niet mijn premier!!
     Een man zonder visie, loopt aan het lijntje van de PVV, is zeker geen liberaal!
     De brief heeft me gegrepen. Je hebt lef en visie.

  • Rutte is ‘premier’, maar in mijn ogen gedraagt hij zich niet als een echte premier. Een premier is een leider. Iemand die verbind. Die alle groepen in een samenleving bij elkaar brengt. Nee dat gevoel heb ik bij Mark Rutte totaal niet.

  • Volstrekt misplaatst en niet onderbouwd argument. Er staat nergens in haar verhaal dat ze “links” geworden is. Ze is teleurgesteld in haar partij en dat stelt ze terecht aan de kaak. Want het is ook zo, het is inmiddels meer dan evident dat Rutte de liberale waarden doodsimpel overboord smijt ten faveure van wat steun van de PVV en SGP. Het spelletje van Rutte is zo transparant inmiddels dat hij wat mij betreft mag opstappen. Het is beschamend wat er geworden is van de *ahum* “liberale” VVD. Echt triest. Ben het dan ook roerend eens met dit betoog.

  • Hoe spreekt Rutte als ‘premier van alle nederlanders’ (wat hij niet is maar dat terzijde) als hij de vvd met de sgp vergelijkt?

   En ik herken weinig links in dit betoog.

 35. Prachtig betoog. Mark was een liberaal met idealen en is nu een eenvoudig machtsgedreven persoon geworden. Ik geloof nooit dat hij deze mooie brief serieus leest.

  • De Yup zal het beslist onder ogen krijgen, echter niet reageren, wat zou hij moet schrijven? Klopt toch als een bus? Gewoon doen of het niet bestaat dat is heel liberaal…waait wel over toch?

 36. Macht corrumpeert. De glimlach van Rutte corrumpeert totaal.

 37. Mooie brief die heel goed het kernprobleem van de huidige politiek weergeeft. Van oudsher is de levensovertuiging bepalend voor het politieke standpunt. Hoe je tegen het leven aankijkt bepaalt het ideaal en het ideaal bepaalt de wijze waarop de maatschappij zou kunnen worden ingericht. Deze manier van denken maakt politiek bedrijven helder en controleerbaar. Natuurlijk zullen er altijd compromissen gesloten worden en kan de dagelijkse realiteit het ideaal in de weg staan, maar door vast te houden aan je beginselen maak je wel duidelijk waar je staat. Dat je soms andere afspraken maakt dan je idealiter zou willen betekent niet dat je van principe verandert. De ideale staatsman staat voor zijn principes, maar is tegelijkertijd in staat de juiste keuzes te maken voor de hele maatschappij en deze uit te leggen.
  Het probleem in de politiek van tegenwoordig is dat de ideale maatschappij niet meer het uitgangspunt is, maar het afwegen van belangen tot doel wordt gemaakt. Naast de mensen die kiezen vanuit hun levensovertuiging zijn er steeds meer mensen die stemmen op degenen waarvan zij denken dat deze hun belang het beste vertegenwoordigen. Belangen die niet meer zijn te vangen met een ideaal, maar vooral het overleven tot doel hebben. Kortom ik kies vandaag anders dan gisteren, omdat het morgen weer heel anders kan zijn.

 38. Dag Petra,

  Je verwoord het prachtig. Had in het verleden, toen paars ontstond en ik lid was van D66, eenzelfde gevoel. Ben daarna lid geworden van de SP. In mijn ogen een partij die zijn beginselen niet verloochend. Ben tolerant ten opzichte van een verkiezingsprogramma. Maar het kan te ver af gaan wijken als mensen het pluche te aantrekkelijk gaan vinden. Grondbeginselen verkwansel je niet !
  Een groet en hoop dat ooit Mark Rutte de moeite neemt jouw brief te lezen en erop reageert, voor de val van zijn kabinet.

 39. Het is zuur. Je voert hartstochtelijk campagne en overtuigd velen met de liberale aanpak en invulling van problemen en wensen waarmee we ons geconfronteerd zien. En dan… De uitslag. De VVD is historisch groot en kan zelfs de premier leveren. “Kat in het bakje, nu komt alles goed” is een logische gedachte.

  Maar is deze gedachte ook reeel? Is het niet zo dat je In campagnetijd altijd in je achterhoofd moet houden dat er coalitiebesprekingen op volgen? Is het niet onrealistisch te denken dat alle punten kunnen worden gerealiseerd?

  Bijna elke VVD’er stond achter het punt van zondagshoppen. Want dat is ook zondagsrust, weet je nog? En dan sneuvelt het in de onderhandelingen.

  Laten we nu eens naar die uitslag kijken, hoe je het ook wendt of keert, en oplossing voor het begrotingstekort waar wij mee kunnen leven, een waarbij we echt zorgen voor de generaties na ons was er een met het CDA. En dat CDA kon nou net niet leven met zondagshoppen.

  Hadden we dan nee moeten zeggen tegen het CDA? En daarmee de staatschuld in handen moeten geven van de linkse partijen? Een gruwelscenario als je het mij vraagt. Tja, dan worden de gemaakte keuzes ineens heel begrijpelijk en zeker heel liberaal.

  • Staatsschuld in handen van linkse partijen een gruwelscenario..

   Het ziet er nu toch naar uit dat onze staatsschuld het explosiefst gestegen is onder een VVD-premier….

  • “Bijna elke VVD’er stond achter het punt van zondagshoppen. Want dat is ook zondagsrust, weet je nog?”

   Niet voor al het winkelpersoneel dat die dag dan verplicht moet werken…

 40. Wat een bijzonder goede brief! Dit zou iedere liberaal moeten lezen, maar in elk geval Mark Rutte. Het bord voor zijn kop wordt tot op heden alsmaar groter.

 41. Een buitengewoon heldere, zuivere en waardige confrontatie! Ik heb (nog) geen reacties gelezen , maar veronderstel dat weinigen het oneens met je zijn. Klasse!

 42. Hartsiekiedeeeeeeeee, heerlijk om t elezen dat mensen vanuit hun gevoel schrijven! Ongeacht of je het er mee eens bent of niet. Goed stuk!

 43. Helder, terecht hard en erg herkenbaar. Driewerf hulde. Het beleid van de huidige VVD heeft werkelijk niks met liberalisme te maken.

 44. Complimenten voor deze brief! Heb het belang hiervan, net als enkele anderen, op Twitter onder de aandacht gebracht.

  Het liberale gevoel zit nog steeds diep in mij. Het is voor mij een way of life geworden. Ik herken mij niet altijd in de uitspraken die nu gedaan worden door leden van de VVD, de presentatie van bepaalde standpunten van de VVD en de samenwerking van de VVD met andere (politieke) partijen. Toch is het voor mij vooralsnog geen reden om deze partij de rug toe te keren. Ik wil hen geen vrij baan geven voor het verkwanselen van (voor mij) belangrijke waarden en normen in een democratie, een vrij land. Juist door betrokken te blijven bij de partij en de partij te herinneren aan de grondbeginselen wil ik invloed uitoefenen. Op de partij, op het politieke beleid, op de wereld waarin wij leven en ja, een tikje egoïstisch: op mijn leefomgeving.

 45. Raak! Deze brief is me uit het hart gegrepen.
  Ik begrijp dat elke politicus compromissen moet sluiten. Maar sluit als liberaal eerst compromissen op gebied van het materiële: belastingen, bezuinigingen, AOW, infrastructuur…
  Maar NIET op gebied van lichaam en geest van het individu. Dat is namelijk de kern van het liberalisme: zelfbeschikking van elk individu. Om wel of niet te trouwen en met wie, wel of geen kind te krijgen, te leven zoals men wil, waardig te sterven!
  Kortom, kies liever voor sociaal-democraten en mede-liberalen (D66) dan voor religieus-fundamentalisten en populisten om compromissen mee te sluiten.
  De VVD nu maakt precies de tegenovergestelde keuze… Tenenkrommend.

 46. Ja, Petra zou gelijk hebben als Rutte er staat als partijleider, maar hij staat er als Minister President die het Kabinet moet verwoorden.
  Hij zal dus ook rekening moeten houden met de andere partijen die daar deel van uit maken.

  • Maar de VVD-fractie volgt de premier angstvallig, helemaal niet kritisch. Die zouden juist met een kritisch en liberaal geluid de premier uit de wind kunnen houden. Bij CDA geld zelfde naar PVV toe. Allemaal angsthazen, en dat is heel gevaarlijk als die landsbestuur vormen.

   • Maar dan moet Petra haar snaren richten op de fractie-leider of de partij-voorzitter en niet op Rutte.
    Rutte is de hoogste boom, hoe je die uit de wind moet houden.
    Als je als VVD of CDA met een gedoogpartij een beleid moet voeren kun je niet het tegen over gestelde prediken.

 47. Wat een indrukwekkende en ontroerende brief. Mij valt meteen op hoe a-politiek en oprecht het is geschreven. Het is verontwaardiging die ergens over gaat. Je schrijft geen epistel met standpunten die inwisselbaar zijn.

  Nu ben je geen partij-prominent, maar toch markant genoeg om niet geheel genegeerd te worden. Ik ben benieuwd of Mark (jij mag Mark zeggen) genoeg kloten heeft om een antwoord aan je te spenderen.

  Hij kan het maar beter wel doen, want dit opstel heeft de potentie om ‘viral’ te gaan.

 48. Beide watermannen lees ik. Er begint me wat te dagen. Wat Rutte doet is Watermanonwaardig. Vanuit een ander oogpunt (als neutrale lezer) heb je natuurlijk helemaal gelijk en levert Mark Rutte zijn gedachtengoed (en dus dat van Liberaal Nederland) in voor de macht, no matter what. Zoeits als Wilders deed met de pensioenleeftijd (65!) nadat ie mee mocht doen. En als er toch iemand is met wie je niet vergeleken wilt worden…

 49. Grote complimenten. Uitstekende analyse en goed opgeschreven.

 50. Zelden zoveel onzin gelezen… En de vervolgvragen: Wat ga jij er aan doen en noem een partij waar jij op wilt stemmen welke nog nooit haar principes voor compromissen heeft geruild. Veel reageerders met boter op hun hoofd hierboven…

  • Grondbeginselen verkwanselen is wat anders dan compromissen sluiten. Een compromis sluit je als er geen andere oplossing is of nadat je inziet dat de andere mogelijkheid een betere oplossing is. Zeg nou zelf…datgene wat overboord gegooid is, was dat bittere noodzaak of voortschrijdend inzicht? Volgens mij geen van beiden. Dus verkwanseld. Punt.

 51. Beste stuurlui aan wal. Zo makkelijk is het allemaal niet. Om Nederland te regeren heeft Rutte in de 2e kamer 76 zetels nodig en in de 1e kamer 38. De VVD heeft nog lang niet de helft daarvan. Dus om dit land te besturen en zoveel mogelijk van zijn liberale punten te bereiken zal hij ook veel weg moeten geven. Niks mis mee, dat hij democratie en zo werkt dat in ons meerpartijenstelsel. Dezelfde brief had je ook aan Balkenende kunnen schrijven toen hij veel moest geven om met de PVDA te kunnen regeren, of aan Kok toen hij het met Bolkestein eens werd enz enz enz. Zo werkt het nu eenmaal…… Rutte staat daar niet namens de VVD maar namens Nederland en de meerderheid van de volksvertegenwoordiging beslist. Als jij andere punten had willen binnenhalen voor de VVD, welke coalitie had die dan geaccepteerd en wat had jij daar dan voor in moeten leveren, dat is de vraag……..:Rutte gaf gisteren trouwens ook duidelijk aan op welke onderwerpen VVD en SGP dicht bij elkaar liggen. En dat is gewoon een feitelijke constatering, die iedereen kan maken die de verkiezingsprogramma´s van beide partijen van de afgelopen 20 jaar naast elkaar legt. Los van alle verschillen die er ook zijn, zoals Rutte zelf ook aangaf. Beetje flauwe brief dus. Sorry, maar ik applaudiseer niet mee en heb veel respect voor onze premier! Dat dat voor zeer velen geldt, blijkt uit de unieke situatie dat dit kabinet zeer moeilijk beleid moet verkopen in een taaie tijd en dat de de VVD toch gewoon stabiel zeer goed scoort in de peilingen en Rutte onverminderd populair blijft in de peilingen.

  • Door Rutte krijgt SP meer stemmen:Roemer krijgt 32 zetels, terwijl de VVD er twee verliest en naar 30 valt.
   En we zijn er nog niet….wedden dat Rutte straks weer gaat veranderen als hem dat uitkomt? Er zijn grenzen!

 52. Beste Petra, beste Marc,

  Goede reactie op keuzes die gemaakt worden om de coalitie in het zadel te houden onder uithuilen van de principes van de VVD. Marc, trek het je aan en wordt premier van alle Nederlanders!

 53. Helemaal mee eens.
  Wat is de volgende stap Mark, na het openlijk flirten met de Christen fundamentalisten? Afschaffen van euthanasie en abortus om maar te kunnen blijven regeren?
  @harmh Ik snap wat je bedoeld, maar waar trek je de grens? Voor sommigen is die grens overschreden, voor jou kennelijk niet.

 54. Hallo Petra, met een brok in de keel heb ik je blog gelezen. Nee, ik ben geen liberaal, ik ben een sociaal democraat. Maar ik heb groot respect voor echte liberalen. Mensen als een Thorbecke, Robert Owen en nog veel meer die jij vast beter kent dan ik. Ook ik snapte er niets van dat iemand als Mark Rutte zo alle vrouwen een mes in de rug kan steken omwille van de steun van vertegenwoordigers van een partij die vrouwen minacht. Ik hoop dat je je snel wel weer ergens thuis kunt voelen.

  Henny

 55. Aan het aantal reacties op deze post te zien raak je de gevoelige snaar. Ik ben het dan ook met je eens. Hetzelfde gaat ook trouwens ook op voor de andere partij in deze gedoogclub, de cda. De PVV is voorlopig de grote winnaar in het spel. Knap spel van Geert.

 56. Wat een uitstekend verwoord standpunt van Petra de Boevere! Ik onderschrijf haar mening op vrijwel alle punten. Ik ben van top tot teen een liberaal, van huis uit mee gekregen! Maar de laatste jaren stem ik geen VVD meer, omdat het liberalisme van de VVD een te rechts tintje heeft gekregen naar mijn smaak. En van gedogen wordt niemand beter. Klip en klaar ja of nee, eens of oneens geeft duidelijkheid en transparantie, waarden die ik momenteel erg mis.

 57. Dit is exact mijn gevoel. Ik ben geen VVD-er maar wel een liberaal en juist de dingen die nu gebeuren zijn dat absoluut niet. Hij gooit deze waarden te grabbel. Het heeft echter alles met macht te maken. En zonder deze macht kan hij niks. En die macht verkrijgt hij door vriendjes te maken. IPV het te zoeken bij meer liberale partijen als D66 of zelfs GroenLinks (die laatste is linksliberaal). Maar nee, hij zoekt het bij de meest rigide partij, de SGP. Triest maar waar.

  Goed beschreven, ik hoop echt dat Marc maar eigenlijk de hele VVD dit stukje aantrekt en er iets aan gaat doen, echter ben ik bang, dat net als bij de meeste zittende politicie de zelfreflectie ver te zoeken is.

 58. Beste Petra,

  Ik reageer nooit op iets wat met de politiek te maken heeft. Wil dit nu wel doen. Ik ben het zo ontzettend met jou eens. Waarom ga je zelf geen partij oprichten? Dan ga ik op jou stemmen. Dit is het geluid wat we nodig hebben in Nederland. Hier gaat mijn hart sneller van kloppen! Topverhaal!

 59. Wat een bespottelijke stelling:

  ” Dat je misschien als Minister-President niet kunt zeggen ‘ik ben het van harte met hem eens’ snap ik. Maar waarom zei je nu ook niet dat Sybe Schaap ook het recht van vrijheid van meningsuiting heeft, het een filosofisch boek is en iedereen in dit land nu eenmaal de vrijheid heeft zijn mening te ventileren want dat liberaal is?”

  A. Denk je dat Mark het in zijn privé-sfeer wel eens is met die SSchaap haatzaaier.
  B. iedereen die de meest beveiligde politicus van de wereld vergelijkt met de jaren 30 is niet goed bij zijn hoofd. Of werden Joden met bomgordel om, of waren Joden ook buitenproportioneel crimineel en werden deze Joden dan niet naar gaskamers maar naar hun “eigen land” teruggestuurd Zie hier dat elke vergelijking mank gaat. Ook een schande om dit over de rug van miljoenen Joodse slachtoffers te doen.

  Het is puur haatzaaien net als destijds in de periode Fortuyn. De duivel jagen in Wilders of Fortuyn en jezelf dan als Gutmensch voordoen om deze “duivel” eruit te drijven.

  Misselijkmakend! En wat nu weer voor geblaat over “vrijheid van meningsuiting” ?Vertel dan eens, wie zit Schaap in de weg om zijn ziekelijke mening te laten uiten? Mede DANKZIJ de PVV krijgt hij nu juist de kans voor, hoe ziekelijk deze ook is.

  Het zijn nog steeds de links fascisten en moslimfascisten die iemand voor de rechter sleept als hij een mening verkondigt die hun niet aanstaan. Maarja links is altijd goed om de wereld op zijn kop te zetten.

  ZUM KOTZEN!

  • Tot 1939 werden er geen Joden in gaskamers vermoord. Het Nederland van nu is beter te vergelijken met 1932.

   • Wat impliceer jij nu? Dat Wilders de overmatige criminaliteit van buitenlanders op gaat lossen mbv gaskamers?

    Hoelaat is de volgende afspraak met je psychiater?

  • Khall bewijst maar weer eens dat mensen die er niets van begrijpen best ook eens iets mogen zeggen. Goed gedaan hoor, ga nu maar weer lekker tv kijken :-)

 60. Petra bedankt voor je duidelijke stellingname.
  Het is heel belangrijk dat er mensen zijn die hun mond open doen.
  Met de nodige terughoudendheid wijs ik op het gedicht van Martin Niemöller. Het werd in de 60’er jaren te pas en te onpas gebruikt.
  Toen de nazi’s de communisten arresteerden, heb ik gezwegen; ik was immers geen communist.
  Toen ze de sociaaldemocraten gevangenzetten, heb ik gezwegen; ik was immers geen sociaaldemocraat.
  Toen ze de vakbondsleden kwamen halen, heb ik niet geprotesteerd; ik was immers geen vakbondslid. Toen ze de Joden opsloten, heb ik niet geprotesteerd; Ik was immers geen Jood.
  Toen ze mij kwamen halen was er niemand meer, die nog protesteren kon.

 61. Ja opmerkelijk dat Rutte geen afstand neemt van het anti-Oosteuropeanen-meldpunt van de PVV ondanks stevige binnen- en buitenlandse druk, maar wel onmiddellijk een filosofisch boek veroordeeld, waarin een voor iedereen zichtbare vergelijkmaking wordt gemaakt.
  Laat wel weer duidelijk zien dat Rutte de bedrijfspoedel is van Wilders.

  • De SP heeft als sinds 2005 een meldpunt waar de ‘polenoverlast’ gemeld kan worden. Daar heb ik niemand over gehoord…

   http://www.sp.nl/enquetes/concurrentievervalsing/

   “De SP is begonnen met een inventarisatie van concurrentievervalsing op de arbeidsmarkt die wordt veroorzaakt door de toestroom van Polen en andere Oost-Europeanen. SP-Kamerlid Jan de Wit: “Hun massale komst en behandeling werkt ontwrichtend…”

 62. Heel mooie brief daarvoor mijn complimenten.
  Vijf jaar geleden was Mark Rutte dezelfde als nu, alleen toen geloofde je hem nog.

 63. Ik denk dat er maar weinigen zijn die het beter onder woorden hadden kunnen brengen. Respect.

 64. Mooie brief je verwoord heel mooi hoe een groot aantal ex leden en ex kiezers van de VVD zich voelen! Misschien is het tijd om de Afkorting van de VVD te veranderen naar Volkspartij voor Verbieden en Dwingelandij!

 65. Soms heb je dat je het wel weet maar niet exact onder woorden kunt brengen. Jij doet dat wel! Complimenten.

  Oppervlakkigheid is troef bij Rutte (en maar lachen….) De werkelijkheid is echter anders.
  Nogmaals complimenten van een niet-vvd stemmer.

  Wim

 66. Het werd wellicht weer tijd dat de VVD als partij komt te ervaren aan de werkelijkheid en werkelijke waarden. Eenheid in een partij met delen van gemeenschappelijke waarden is toch gemakkelijk van de zijlijn waar idealisme regeert. Regeren is de praktijk van alledag waar de werkelijke waarden geleerd worden, die van geven en nemen, in wijsheid samenwerken en delen. Met ruimte voor de waarden van anderen, dus ook Christelijke belangen respecteren. Gelukkig maar wordt er in Nederland niet gescheiden geregeerd van de samenleving maar wordt iedereen wel door iemand vertegenwoordigd in politieke zin. Dat is democratie. Democratie is niet je zin krijgen in alles.
  Want dat is wat jij wilt, meisje, je zin krijgen in alles. Liberalisme als alleenheerser. Wel een beetje kinderachtig Gelukkig heeft Mark Rutte het beter begrepen. En doet hij het beter dan zijn afvallig partijlid, jij meisje.
  Het werd tijd dat de VVD als partij weer eens een realiteit check kreeg in de werkelijke wereld van regeren. De wereld van idealen ophouden vanaf de zijlijn en ‘je man’ afvallen is wat jij kiest te doen.
  Hoe houdt de VVD zich, gaat iedereen er nu vandoor door het samenwerkingsakkoord zoals meisje? Het is altijd een test voor partij en leden.
  Een partij als de CDA weet het al lang: zij (ver)bindt door de verschillen binnen de partij te zien, horen en uit te diepen. Zij respecteert de man/vrouw die de job heeft en vertrouwt hem/haar aan het werk.Het werkelijke werk waarvoor het staat. Vrijheid in democratie, voor iedereen de ruimte.

  Wie ben ik? niet VVD, maar wel fan van Mark Rutte, hij doet het goed! Niet CDA maar wel loyaal aan Christelijke waarden en beginselen en hen die deze verdedigen, ons aller wortels. Ik stem SP omdat zij ook aan een reality check toe zijn. Groet,

  • Ik zie de Christelijke waarden en beginselen niet zozeer als onze wortels, maar als het moeras waar onze wortels in wegzinken.

 67. Kan me wel vinden in de woorden van Hannes. Mooi in perspectief. Mark laat zien dat hij geen uitzondering op de regel is ;)

 68. Heel herkenbaar. Ik heb alleen nooit VVD gestemd noch op meat loaf met Rutten gedanst.

 69. Ik vind dat de brief vooral het gezicht van iemand laat zien die veel medelijden met zichzelf heeft en die geen kennis heeft van wat er daadwerkelijk in Nederland gebeurd, niet alleen in de politiek, maar ook in het bedrijfsleven en in de maatschappij. Niet alleen Rutte, maar ook Cohen, Femke Halsema, Roemer, Geert Wilders, etc, noem alle belangrijke namen maar op, hadden hun partij beginselen verkwanseld als zij de baan van Rutte hadden gehad. Compromissen sluiten in de politiek heeft dit helaas nu eenmaal tot gevolg. Het is naïef te denken dat dit niet zo is.

  Het blijft toch altijd makkelijk (ver-) oordelen vanaf de zijlaan

  Het is ook makkelijk om alles af te schuiven op iemand die je kent, iemand waar je blijkbaar een goede band mee had. Persoonlijke gesprekken an public in een klaagbrief publiceren is als je het mij vraagt ook het verkwanselen van beginselen die ten grondslag liggen aan het beginsel van fatsoen

 70. Pingback: Inhoudelijke Zaken » Beste Petra, op wie ben jij zo boos?

 71. Zo mooi verwoord. Stem zelf geen VVD, maar ik vind, dat ze het prachtig omschrijft. Huidige politiek is steeds meer gekonkel en het lijkt erop dat er steeds minder partijen durven te staan voor hun eigen beginselen omwille van het vergaren van zoveel mogelijk macht, stemmers en om dan als ze aan de macht zijn de beginselen net zo snel weer bijstellen als het maar helpt om aan de macht te blijven. Zo verloochen je kiezers, jezelf en ook de maatschappij.

 72. Erg goed stuk! Ik kan me er helemaal in vinden. We gaan niet vooruit op dit moment maar consollideren alleen nog maar. En dit is uiteindelijk alleen maar achteruitgang!

 73. Alle politici de de macht krijgen gaan voor zichzelf. Het is een gevaarlijke ontwikkeling. Zelfs de goede onderhandelaar en communicator Mark Rutte vergooit zijn eigen waarde voor de macht.
  Hoe kunnen 6 mensen beslissen over de enorme schuldenberg die ze zelf mede groter hebben gemaakt in een jaar tijd door de vage Europa politiek en door al het geld dat naar Europa gaat. naar bonussen en gouden handdrukken voor criminelen in de top van semi overheidsorganisaties etc etc
  Maak me ernstig ongerust over het feit dat blijkt dat onze minister president dus blijkbaar helemaal nergens voor staat, want morgen roept hij weer wat anders en waait mee met alle winden die hem voortstuwen naar de plaats die hij wenst in zijn leven, de absolute macht. In eenzaamheid zonder een relatie en geen enkel besef heeft hij van een normaal gezinsleven, geen idee wat ondernemen betekent, slecht een studie en wat studentikoos meedoen in een politieke partij. Maar het ideaal van de eerst zo ogenschijnlijk sociaal liberale VVD’er is er blijkbaar maar een. De macht en blind varen op de koers daarnaar toe. Want als je een eenling bent dan maakt het immers toch niks uit. Zonder enige verplichting in het leven, maar wel met de verplichting om alle gezinnen in het land te laten blijven eten.
  Rutte Liberaal? Hij oogt erg aardig. Maar dat zijn de gevaarlijkste types.

 74. Ze staan mij nog vers in het geheugen, de grapjes die over de Italiaanse en Griekse politiek werden gemaakt. Dat een land: “de politici kreeg die ze verdiend”. Ik heb ze ook gemaakt. Nu niet meer.

  Wij hebben een gedoogconstructie met een regeerakkoord dat tot besluitenkramp leidt. Politieke besluitvorming waarbij het aan de macht blijven belangrijker lijkt dan doen wat nodig is voor het Nederland. Vooruitschuifpolitiek om goede sier naar kiezers te maken. Dat een coalitie tot compromissen leidt, ontslaat de partijen niet van het nemen van doordachte beslissingen die verder reiken dan de kortstondige politieke horizon. “Verantwoordelijkheid” is ook een van de liberale waarden van de VVD die niet verkwanseld horen te worden.

 75. Mooi geschreven, raak verwoord. Zet je schrap voor alle reacties op internet, want op sommige sites lusten ze ‘gutmenschen’ zoals jij rauw. Hou je taai!

 76. Wat betreft het SGP-incident, ik neem aan dat hij daar (zogenaamd) als premier was, en dan is vergoelijkende taal nog wel te begrijpen. Wat ik in dat geval lastiger te begrijpen vind is: waarom moet een premium de landdag van een partij bezoeken die niet eens de zijne is? En waarom moet hij daar zo zijn domheid etaleren?

  Zondagssluiting: ik kan me voorstellen dat je dat enorm irriteert, omdat je je juist daar zo voor hebt ingezet. Maar is dat echt een grondbeginsel? Als die christenfundamentalistische zondagssluiting nu niet sneuvelt, dan wel een volgende keer. Het land seculariseert in een gestaag tempo, dat komt echt wel goed.

  Er is zoiets als een politieke realiteit. Rutte doet inderdaad rare dingen, en je benoemt ze goed. Maar dat lijkt me een gevolg van het feit dat de rechtervleugel van de partij in de afgelopen 15 jaar een aantal malen is weggelopen (onder Verdonk, Wilders), dus de VVD is denk ik ook op zoek naar een soort van balans.

  Ik herken je situatie. Ben in 1989 lid geworden van de PVDA, heb het lidmaatschap in 1991 weer opgezegd n.a.v. de steun aan de Amerikaanse invasie van Irak. Dat soort dingen doet je in elk geval nadenken over de soort compromissen die je bereid bent te sluiten.

 77. Ik heb mijn lidmaatschap van de VVD ook opgezegd. Ik was een keer bij een artijbijeenkomst in Arnhem. De felheid en denigrerende toon waarmee door Van Gastel over moslims met hun moskeeën werd gesproken heeft mij doen besluiten mijn lidmaatschap op te zeggen. Ik ben liberaal, geen xenofoob!

 78. Ook ik stem geen VVD maar had bij de VVD altijd wel het beeld bij dat jij schetste voordat Mark Rutte o.a. de SGP ging gebruiken om dit kabinet zolang mogelijk in het zadel te houden.
  Door toeval kwam ik op je site en heb na het lezen van je artikel weer hoop dat meer liberaal denkende mensen de juiste keuzes gaan maken in het leven en niet meer sjoemelen met hun gevoel voor wat juist is om alleen maar de partij te dienen en een foute (gedoog) constuctie in leven te houden en mede daardoor kerk en staat gaan verweven.
  Mijn compliment voor de mooie uit het hart geschreven brief.

  Er komen vast andere tijden dus nog even volhouden.

  Groet

 79. een mooie samenvatting van hoe dat zo gaat in de politiek. partij program maken, coalitie vormen, heel veel water in de wijn, draaikonten bij heet leven en als het zo uitkomt verlochen je jezelf met jet grootste gemak.
  vroeger ging je met pek en veren op een strontkar door het dorp als je je misdroeg. schaam je mark, van mij mag je op de kar.

 80. De VVD verlaten heb ik, na ruim 25 jaar actief te zijn geweest, enkele jaren gleden gedaan.

  Toen werd het mij duidelijk dat, met de opkomst van Verdonk en Wilders, de interne verdeeldheid binnen de VVD tot een patstelling leidde waarbij de koers ter discussie kwam te staan.

  Er was al vrij snel geen inhoudelijk debat meer mogelijk.
  Met het naar voren halen van Edith Schippers en haar conservatisme is het rap bergafwaarts gegaan.
  Wat wij vandaag zien gebeuren is het effect van die patstelling waarbij aangemerkt moet worden dat de patstelling opgeheven is en de koers verlegt van liberaal naar conservatief.

  Het enige bindmiddel binnen de VVD is de opvatting over (semi) marktwerking.
  En dit houdt men vast ondanks de interne rapporten, die de partij zelf heeft laten uitvoeren, en welke duidelijk aangegeven dat de gestelde doelen niet gehaald worden, sterker nog: de structuur, de invoering en de naleving blijken verantwoordelijk te zijn voor een zeer ernstige negatieve spiraal.

  Ik wens u erg veel sterkte nu ook u de deceptie door maakt die ik ook heb moeten ondervinden.
  Voor de werkelijk echte liberaal is er weinig op politiek gebied, D66, maar ook dar rammelt het.
  Voor de sociaal progressieve liberaal is er geen ruimte.
  Hooguit een nieuwe partij als bv. mens en spirit.

  Ik blijf hopen op inzicht bij de VVD maar vrees het ergste voor de komende 10 jaar.

 81. Bedankt voor je brief.
  Bedankt voor je inzicht
  Bedankt voor je moed
  Bedankt voor het verwoorden van iets wat leeft bij velen

 82. IJ.Zer.Sterk. respect, Petra. Beter had men het niet kunnen verwoorden. Principes beginnen tegenwoordig schaars goed te worden…

 83. Pingback: VVD -1: echte liberaal verlaat VVD | Krapuul.nl

 84. Een duidelijk en scherp stuk. Al ben ik geen VVD-er (was ik nooit en zal het nooit zijn), dit stuk kan ik alleen maar onderstrepen!!!

  Goed geschreven!

 85. Beter laat dan nooit. Inzicht. Politiek is een spelletje voor opportunisten.
  Daar bent u te eerlijk te aardig en te serieus voor.
  De teleurstelling slijt.Geniet van wat blijft, de enige echte droom van iedere vrijgezel. Het meisje van de slijterij . . . is vrij !

 86. Zelf behoor ik tot die enge linkse elite, maar wat een fantástische brief heb jij geschreven. Heb je deze brief ook onder de aandacht van andere media gebracht? Dat hoop ik wel. Deze brief verdient het door heel veel mensen gelezen te worden.

  En hoe moet het nu met jou als partijloze? Gewoon zelf een partij oprichten lijkt me. Misschien stem ik dan wel op je.

 87. Geweldig Petra, alhoewel ik moet eigenlijk zeggen diep triest.
  Het blijkt helaas maar weer eens dat eigenlijk vrijwel elke partij zijn waarden opzij zet voor de macht.

 88. Petra, dank je voor het schrijven deze brief. Zo persoonlijk en toch uit naam van velen. Ik reageer ook omdat ik de informatie die je hebt gegeven waardeer en omdat het mij en jou goed doet dat veel mensen de moeite nemen om te reageren. Zo komen we allemaal tot expressie en kunnen we ons betrokken voelen. Dankzij Twitter ben ik op de hoogte en heb ik je brief gelezen, blijkt wel weer hoe nuttig dit medium kan zijn, zal het ook verder doorsturen. Met vereende krachten kan het niet anders of de boodschap arriveert bij Mark Rutte zelf. Wie weet lukt het hem om stil te staan voor de spiegel en uit de waan van de dag en de macht te stappen.

 89. Ik heb nooit VVD gestemd, maar ik ben wel verbaasd en bezorgd over de koers die de VVD nu vaart, vooral wegens de punten die hier genoemd worden.
  Wat mij betreft is dit een heldere analyse en ik hoop dat Rutte het lef heeft hierop in te gaan.

 90. Als VVD stemmer ben ik het volledig met je eens: als partijleider en vooral als premier van dit “in enige mate van verwarring zijnde” land zouden we een standvastige persoon willen.
  Een rechte rug, en vasthouden aan je eigen (partij) lijn is momenteel maar weinigen gegeven.
  Blijkbaar en Helaas.

 91. Wat heb je dat goed geschreven .Net wat andere ook al zeiden .Ik hoop dat op de andere media(tv kranten en facebook) oo gelezen word
  Een waarheid als een koe

 92. Erg goed geschreven! Gelukkig was ik nooit een liberaal, en zal het ook niet worden omdat vrijheid een veel te vaag begrip is. Wat ik herken is een teleurstelling in je partij na een weloverwogen keuze voor lidmaatschap en invloed. Ook ik overwoog wel eens om het lidmaatschap van mijn politieke partij op te zeggen, maar mijn partij verloochende gelukkig nooit haar idealen zo overduidelijk ten behoeve van de macht.

 93. Dit is het voorbeeld van mensen wie al overboord springen voor dat het schip de ijsberg heeft geraakt. Partijen zullen altijd spelen met hun meningen en gedachtes. Wat mensen vergeten is dat we in een revolutie zitten. We krijgen steeds kleinere maar meer partijen in de kamer. Dus er zullen offers gebracht moeten worden. Kijk maar naar de cda en de pvda die veranderen ook helemaal. En als je echt open kaart wilt spelen moet je ook citeren dat hij ook zei dat ze het over een hoop dingen eens zijn en dus niet alles! Naast liberaal zijn ze ook rechts en hun steun in de eerste kamer is onmisbaar.

 94. En daarom had ik jaren geleden mijn lidmaatschap opgezegd. Mijn aanleiding was een pagina groot interview met Femke Halsema in NRC. Zij verwoordde de liberale standpunten beter en steviger dan de VVD. Liberaal ben ik nog steeds, xenofoob niet. Ik geloof in een samenleving die sterker en krachtiger wordt door elkaars verschillen te accepteren en in te zetten. Eenheidsworst leidt tot ondergang. De voorbeelden uit de geschiedenis kent historicus Rutte wel.

 95. Mooi stukje! Ook ik ben zwaar teleurgesteld in de VVD, niet vanwege deze wijzigingen in standpunten maar meer m.b.t. de verschraling in de zorg en vooral m.b.t. de rigoreuze koerswijziging aangaande de PGB voorziening. Jammer dat er meer en meer korte termijn bezuinigingsacties worden genomen die niet goed doordacht zijn! Deze kaasschaaf methode gaat zich wreken.

 96. Dag Petra, dank voor deze voortreffelijk geformuleerde open brief die mij uit het hart is gegrepen.

  Heb als vrijzinnig liberaal, levenslang (55) VVD-stemmer, oud-lid en oud-afdelingsbestuurslid van de VVD gisteren met kromme tenen en plaatsvervangende schaamte Rutte’s optreden bij de SGP gezien:

  1. Schrik dat Rutte zich daar als liberaal überhaupt vertoont en zo schaamteloos voor leent. Welke spindokter heeft hem dit ingefluisterd? Opportunisme ten top.

  2. Rutte’s ONNODIGE gekoketteer ter plaatse met religie ipv glashelder scheiding kerk en staat te benadrukken.

  3. Rutte’s schaapachtige – tegen beter weten – ontkennen dat dit te maken heeft met de steun die hij (straks) in de 1e Kamer van de SGP nodig heeft.

  Mijn hemel, staande ovatie van de SGP-jongeren… Wat een gruwelijke vernedering.

  Grt, Hans

 97. Hi Petra,
  Mooi verhaal, waaruit blijkt dat niets menselijks Mark Rutte vreemd is. Hij mag liberaal wat mij betreft van alles doen/zeggen, maar met zijn functie en als partijboegbeeld geeft het te denken.
  De echte liberaal is ook een socialist. Zoals een van de eerdere reacties al beschrijft: de combinatie VVD-SP is zo gek nog niet: dat houdt elkaar mooi in evenwicht zonder extreme denkbeelden.
  Blij dat ik je via Twitter ontdekt heb.
  Groet!

 98. Dag Petra,
  Zeggen waar het op staat is een hele mooie eigenschap, misschien wel eentje uit “Ut West’n” Het is dat waar jij nu een wel heel akelig gevoel van krijgt, dat VVD niet eerlijk is….kontdraaiers op het pluche….en dat is jammer. Mensen hoeven het niet met elkaar eens te zijn, als ze hun ware aard maar behouden, te vertrouwen zijn.Ik hoop dat jou brief je ruimte geeft en er iets van je hart is….
  veel succes en tot in de slijterij..

  groeten

 99. De VVD is geen liberale maar een conservatieve partij die steeds meer op de Amerikaanse Republikeinen gaat lijken: rechtstaat moet wijken voor een plutocratie waar alleen nog maar geld regeert.

 100. Eerlijk gezegd begrijp ik alle opwinding niet. Het is niet anders dan anders waar je hebt te maken met de politieke realiteit. De realiteit dat Nederland met een meerpartijenstelsel nu eenmaal altijd concessies moet doen en soms zo ver dat het pijn doet omdat het schuurt aan de kernwaarden.

  Mevrouw Petra raad ik aan te blijven zoeken naar hetgeen zij nooit zal vinden: een partij die haar op alle fronten zal bevallen.

  Ik ben een liberaal, overtuigd lid van de VVD en sta met beide benen op de grond. Ik tel mijn knopen (of zegeningen) en constateer dat dit kabinet onder VVD leiden op allerlei fronten resultaten boekt binnen de mogelijkheden van de politieke markt.

 101. Dit is even een eye opener zeg. Goed gedaan Petra, go on girl. Vergeet nooit wie je bent en laat je niet verloochen tot iets wat je beslist niet wil. Ik denk dat Mark dit niet zal gaan lezen en als hij dat wel doet dat hij zich gaat schamen. Zal hij waarschijnlijk in stilte doen en er niks over zeggen, tja wat kan hij hier op gaan zeggen? Niks, nada, nop.
  Als hij zijn graf in gaat dan zal hij herinnert worden als iemand die zichzelf en het liberaal gedachten goed verkwanseld heeft voor de zwarte kousen bende.
  Misschien moet Mark uit de VVD stappen en SGP’er worden voor zijn eigen bestwil. Hij past wel in het plaatje van de heren uit de SGP, Mark is niet aan de vrouw, dus daar hoeft hij zich geen zorgen over te maken dat die hem tegenhoudt. Als Mark homo is tja dan heeft ie een probleem want dat past niet in het gedachten goed van de SGP. Dus word het voor Mark stikken of slikken.
  Wat ga je doen Mark? Stikken? Slikken? Veel succes met je keuze. Mijn MP ben je in ieder geval niet.

 102. Met stijgende verbazing heb ik naar Mark Rutten gekeken bij de SGP jongerendag . Rutte zien draaien, wentelen overal veren zien uitdelen tot ik er misselijk van werd, de SGP zien kwijlen en watertanden…kip ik heb je .
  Beste Mark, neem een voorbeeld aan een echte liberaal Petra de Boevere, die staat voor de principes van de VVD.
  En voora,l durf te reageren op dit inzichtelijk schrijven dat waarschijnlijk het verval van de liberalen inluidt.

  Greetzzz, Catharina

 103. Deze open brief moet op de voorpagina van de krant voor wakker nederland komen en van de andere kranten, dodat de lezers kennen kunnen nemen van deze heldere analyse.

 104. Als PvdA-er ben ik het helemaal eens met dit liberale gedachtengoed. Prima stuk.

 105. En nu maar eens niet zo dom grijnzen als je de brief leest, Mark !

 106. In een adem uitgelezen en ik kan maar een woord vinden voor dit stuk , perfect .
  Perfect in principe met hoofdletters daar het regelrecht uit het hart geschreven is en vol zit met emotie die door gevoelens van bedrog gevoed is door Mark Rutte om wille de vals verkregen macht.

 107. Je hebt een snaar geraakt en heel wat losgemaakt.
  Tot morgen in Pauw en Witteman?

 108. Als SP-er klinkt dit als muziek in mijn oren. Er zijn nog mensen die kunnen nadenken.

 109. Zulke ‘Brood & Spelen’ liberalen zijn er al genoeg. Alleen maar nemen en niets geven, daar help je de wereld niet mee vooruit.

 110. Prachtige brief waarbij ik nog even wil melden dat de mensen van de sgp wel op zondag uit eten gaan en als het nodig is naar het ziekenhuis zijn ze dan plotseling vergeten dat het een rustdag is denk dat rutte je brief wel leest maar het afdoet met een lach zoals hij zo vaak doet vergeet niet wij zijn voor de politiek maar klootjesvolk en weet je waarom omdat we niet massaal in opstand komen

 111. Ik kan als liberaal met een links tintje alleen maar applaudisseren voor déze verwoording. Helemaal mee eens!

  Als kleine aanvulling wil ik ook de sociale rechtvaardigheid nog even duiden. Die is ver te zoeken nu er een wetsvoorstel ligt waardoor mensen met een beperking vanaf volgend jaar onder het bijstandsregime gaan vallen. Je zal maar Wajong geïndiceerd worden en een erfenisje krijgen van Oma. Die mag je dan vervolgens eerst zelf interen omdat je uitkering (en die van mogelijke gezinsleden) stopt.

  Dank u Mark, voor deze ozo rechtvaardige opstelling

  • Ik ben zo’n Wajong geïndiceerde. Gelukkig geen erfenisje gekregen :-)

 112. Ik stem al jaren links. Ik hoop dat mark rutte deze brief.echt onder ogen krijgt.

 113. Ik vind de manier waarop je de Rutte op zijn plaats zet perfect, prachtig en ontroerend tegelijk. Prachtig die feiten die je aanhaalt. Ik hoop dat Mark jouw open brief leest en zich daarbij eens goed achter de oren krabt en liefst tot bloedens toe.

 114. Geweldige brief!! Goed omschreven en verwoord.
  Ik ben het er compleet mee eens, maar is dit niet wat al die politieke leiders doen? Ze gooien de principes overboord om het land te leiden en moeten water bij de wijn doen om iedere partij tevreden te houden. Ze liegen met hun campagne en zodra ze gekozen zijn, doen ze hun eigen ‘ding’. Het wordt tijd voor een regering die er wel is voor het volk!!!

 115. Toen Mark Rutte aan de macht kwam hield ik m’n hart al vast….!
  Het is nog veel erger geworden als ik al had gedacht.
  Wat is dit een “Met Alle Winden Waai ik mee-Mannetje” gebleken.
  Als hij in zijn kist ligt zullen velen zeggen…..Cultuur en Natuur zijn
  verkwanseld onder zijn (glimachende) Schrik-bewind. Br…..!

 116. Als mensen mij ooit vragen “waarom was je zo teleurgesteld in Mark Rutte” dan hoef ik ze alleen maar deze brief te laten lezen.

  Dank je wel dat je opgeschreven hebt wat velen denken.

 117. Complimenten aan de schrijfster van dit prachtig verwoorde maar ook inhoudelijk zeer indrukwekkende betoog. Dankjewel voor het delen ervan.

 118. Los van welke partij iemand is….. Iedereen heeft een ideologie en kiest voor een partij die daar het dichts bij staat.
  Maar het land raakt in een conservatisme. Langzaam en geniepig. Het is onbegrijpelijk in een land waar alles kon. Ja helaas, KON. En nu komt er iemand die precies omschrijft wat er gebeurt. Chapeau!

 119. Ik heb nooit gestemd op de VVD, maar vind wat je hebt geschreven erg indrukwekkend! Heeft me geraakt! Bedankt hoor! Karin

 120. Ik twitterde/tweette :
  In feite bewijst de brief van Petra ’t einde van PartijPolitiek/Democratie. Op naar KENNISPolitiek/Democratie !!!

 121. Als 55 jarige had ik (ooit) de ijdele hoop dat de politieke generatie “na mij” nu eens afstand zou doen en nemen van datgene wat de politieke generatie “voor mij” zo enorm kenmerkte: pluchehangen en niet gaan voor het belang. Of het moe(s)t het eigen belang zijn (geweest). Naief dus….
  Respect voor je open brief. Gelukkig dat er in dit land toch nog aan zelfspiegeling wordt gedaan. Je brief werd zonder meer geretweet. @pvdrenth

 122. Beste Petra,

  Een prachtig stuk vanuit je innerste liberale gevoel geschreven. Ik heb bewondering voor je.

  Sterkte met het verwerken van je teleurstelling in je toemalige idool Mark.

  Ik zou je graag in discussie willen zien met Mark bij P&W. Wie weet komt het er nog van en kun je hem live nog een “lesje leren”.

  Rob

 123. Omdat Mark Rutte premier is van alle nederlanders. Omdat Nederland nu moet bezuinigen en zwaar moet bezuinigen. Omdat Mark weet dat hij deze noodzakelijke bezuinigingen over links niet voor elkaar krijgt. Omdat Mark nu streeft naar ook een zeer liberaal ideaal… De kleinere overheid! Zal Mark moeten schipperen op de liberale beginselen. Er zullen dingen langer moeten wachten en zijn dingen in de koelkast gezet omdat er nu andere zaken voorgaan. In het huidige politieke klimaat is het voor geen enkele partij mogelijk zich aan zijn beginselen te houden. Voor nu is Mark vooral bezig met de financieen die moeten op orde zijn zodat er straks een bodem is waarop meer liberale principes kunnen worden gebouwd.

 124. “Shoppen op zondag moet mogen… De keuze om ervoor te kiezen op zondag te werken en handel te drijven of om dat niet te doen”

  Is die keuze nog wel vrij? Volgens mij moeten nu veel mensen werken op zondag. Ik zou zeggen: “Vrij zijn op zondag moet mogen”.

  “een huwelijk is een overeenkomst tussen twee mensen die van elkaar houden, hun leven willen delen”
  Dat is uw definitie (en ook de mijne). Desalniettemin was de oorspronkelijke definitie een verbintenis tussen man en vrouw. Veel trouwambtenaren zijn begonnen met werken in de tijd dat een huwelijk alleen tussen man en vrouw gesloten kon worden. Een klein aantal van deze ambtenaren heeft gewetensbezwaren tegen de wijziging van het huwelijk. Wie zijn wij om deze mensen te dwingen? Zou een homo-stel getrouwd willen worden door een ambtenaar die gewetensbezwaren heeft? Lijkt mij niet. Zolang er in elke gemeente ambtenaren zijn die homo huwelijken afsluiten en zolang er alleen nieuwe ambtenaren worden aangenomen die geen gewetensbezwaren hebben tegen deze huwelijken is er geen probleem lijkt mij. Wat mij wel tegen de borst stuit is dat u uw normen en waarden wilt opdringen aan andere mensen. Passen gewetensbezwaren niet in het door u gedefinieerde liberalisme?

  “‘Wij herkennen ons niet in een vergelijking met de jaren 30′ zei je. Wie zijn ‘wij’ Mark?”
  Waarschijnlijk ben ik één van de ‘wij’.

  Wat u siert is dat u emotioneel betrokken bent bij de politiek. Wat ik mij afvraag is welke speerpunten u ingeruild had voor regeringsdeelname. Wanneer je als partij geen absolute meerderheid hebt moet je compromissen sluiten. Doe je dat niet dan krijg je hetzelfde als in België.

  U bent liberaal en de rest van Nederland moet dezelfde normen en waarden aanhangen als u. Lijkt mij niet liberaal.

  • Ik wil het recht om op maandag vrij te zijn. Dat recht heb ik, ik mag hierover onderhandelen. Ik ben niet verplicht om op maandag vrij te nemen. Anders wordt het met zondagen en dan alleen als je een winkel hebt. U noemt dat een recht dat moet worden uitgebreid. Geestig.

   Het huwelijk op het gemeentehuis is iets anders dan het huwelijk in de kerk. Als ambtenaar ben je niet bezig met religieuze rituelen. Weigerambtenaren zijn van mening dat ze daar wèl mee bezig zijn en moeten een andere baan zoeken. Bij een kerk bijvoorbeeld. Dit heeft niks met normen en waarden te maken. Een ambtenaar die weigert Joden te trouwen omdat dat niet mag van z’n levensovertuiging wijs je ook de deur. Dit heeft helemaal niks te maken met normen en waarden. De overheid dient neutraal te zijn. Je bent geen ambtenaar van de kerkelijke stand.

   Prima als u een van de ‘wij’ bent. Er zal gerust een zuil zijn die zich uitstekend kan vinden in gekronkel en gedraai. Het is geen brede zuil. Het sluiten van compromissen hoort in de politiek, maar al je grondbeginselen verkwanselen en keihard partij kiezen in plaats van neutraliteit te betrachten is een ander verhaal.

   De briefschrijfster is voor vrijheid om keuzes te kunnen maken. U noemt dat onliberaal. Beperking van keuzevrijheid zoals het ‘recht’ om op vrij nemen op zondag door winkelpersoneel alsof dat recht er niet is, en het opleggen van normen en waarden door als overheid mensen te weigeren een contract aan te gaan noemt u liberaal. Geestig.

 125. Toen de PVV onlangs met een ‘meldpunt Oost-Europeanen’ kwam vond je het niet nodig openlijk afstand daarvan te nemen, en dat terwijl dit, wel degelijk discriminerende initiatief, indruist tegen wat jij zelf schreef in de beginselverklaring voor de VVD.

  ____________

  Inderdaad is dat discriminerend naar alle andere buitenlanders met iets op hun kerfstok, die hier toeven.

 126. Waarom komt het verpatsen van onze soevereiniteit niet in deze brief aan de
  orde ?
  Over vrijheid gesproken !
  Om over het ondertekenen van de ESM-verdrag maar zwijgen.
  Zonder daar de burger, die nu moet gaan dokken zonder te mogen mokken, in te kennen.

 127. Wat een puinhoop. Liberalisme is ‘society by and large runs itself’. Vrijwillige relaties organiseren alles. Dwang is niet nodig. Daar komt het op neer. Dus het is vooral een anti-staats ideologie. Als je denkt dat die communistische staats-agenda van ‘het homohuwlijk’ iets te maken heeft met liberalisme dan heb je er heel weinig van begrepen (en rutte ook niet trouwens) ‘Liberale waardes’? Waardes komen niet uit de politiek, waardes komen uit de samenleving.. En daarmee is liberalisme inherent ‘conservatief’ (ongeveer) dus het op bezoek gaan bij de sgp vind ik niet eens zo heel raar. ‘the values and traditions of a free society’.. Om ‘het homohuwlijk’ tot ‘liberale waardes’ te rekenen is de omgekeerde wereld. De staat zou het huwlijk helemaal niet moeten regelen het zou een zaak moeten zijn van kerk en gemeenschap en misschien een legaal contract dat is echt liberalisme. Voor zover je fan bent van ‘het huwlijk’ dat en ik niet eens maargoed. En ik laat de rest maar voor wat het is tyfus.

 128. Een dikke pluim voor zo’n geweldig betoog dat geen VVD-er onberoerd kan laten.

 129. Petra jij bent de 1ste liberaal voor wie respect hebt gekregen, want dankzij Rutte dacht ik dat Liberalen niet meer bestaan doordat ze allemaal PVV’ers zijn geworden.

  VVD en de CDA worden geregeerd door angst en die angst heeft een naam GEERT Wilders.

  En ik wil je graag een 10+ geven voor deze stuk van je artikel :>: Toen de PVV onlangs met een ‘meldpunt Oost-Europeanen’ kwam vond je het niet nodig openlijk afstand daarvan te nemen, en dat terwijl dit, wel degelijk discriminerende initiatief, indruist tegen wat jij zelf schreef in de beginselverklaring voor de VVD.
  Nu Sybe Schaap, een liberaal, met een boek komt ‘Het rancuneuze gif’ waarin een passage is gewijd aan de PVV waarin hij een vergelijking maakt met het angst zaaien in de jaren ’30 van de vorige eeuw ben je er echter wel als de kippen bij in het openbaar afstand te nemen van die vergelijking.
  Dat je misschien als Minister-President niet kunt zeggen ‘ik ben het van harte met hem eens’ snap ik. Maar waarom zei je nu ook niet dat Sybe Schaap ook het recht van vrijheid van meningsuiting heeft, het een filosofisch boek is en iedereen in dit land nu eenmaal de vrijheid heeft zijn mening te ventileren want dat liberaal is? Net als toen met het meldpunt van Geert? Sybe Schaap handelt en schrijft vanuit liberale waardes. Rancuneus gif, zoals een website waar een bevolkingsgroep in een kwaad daglicht wordt gesteld, is in strijd met die liberale waarden.
  ‘Wij herkennen ons niet in een vergelijking met de jaren 30′ zei je. Wie zijn ‘wij’ Mark? Is dat het kabinet? Is dat de VVD? Zijn het ‘de liberalen’? Zijn het je stemmers? Wie bedoel je met ‘wij’?

  Petra bedank voor je mooie brief.

  Veel liefst van Nadién.

 130. een heel bijzondere brief met een gedegen inhoud. ik heb het nog niet eerder meegemaakt in mijn lange kiesbare leven, dat de VVD zoveel beloofde en vanwege de macht iedereen heeft bedrogen; maar dan ook iedereen.
  pgb= beschaving, daar blijf je vanaf en drie weken laten bedroog hij de gehele zorg en toen was de beer los en ging iedereen eraan. en waarom? macht!
  Mark gaat e boeken in als iemand die Nederland kapot heeft gemaakt en nee, Mark is geen MP van alle Nederlanders.de arrogantie! laat de hele boel maar uit elkaar klappen, hoe eerder hoe beter.

 131. Het is alweer tijden geleden dat ik het zo verschrikkelijk met je eens was, Petra. Wordt het niet eens tijd om een èchte liberale partij op te richten?

  Kus.

 132. Een zeer goed stuk – waar ik me geheel in kan vinden. Maar wat is het alternatief?
  Je kritiek is gegrond – maar we kunnen helaas niet zonder coalitie-kabinet. Concessies moeten er worden gedaan. Dat was indertijd met “Paars” ook zo. Toen verloor de PvdA haar “rooie” gezicht.

 133. Hallo Petra,

  Goed stuk. Als overtuigd liberaal vraag ik me af of de vvd nog opereert binnen de bandbreedte wat je mag verwachten. Af en toe een compromis, ok. De invloed van de onverdraagzame pvv op het kabinetsbeleid is te groot. Bij liberalen past geen onverdraagzaamheid. Onze vvd senator heeft gelijk. De pvv doet denken aan de jaren 30.
  Er zit ook geen lijn in het kabinetsbeleid. Tandartsen mogen vrije tarieven (vrije markt), specialisten moeten in loondienst (geen vrije markt), ziekenhuizen weer wel op de vrije markt. Verzekeraars maken het uit: Zorg gaat alleen nog om geld. Hoeveel premie blijft bij de verzekeraars hangen.

  Knap dat Mark met de partijen onderhandelt. Echt heel knap, maar….
  ik herken zo weinig van het libenrale gedachtengoed in het kabinetbeleid. Waar zie ik goed onderwijs en zorg? Veel punten die de pvv niet bevallen blijven liggen. Zoals flexibilisering arbeidsmarkt.

  Onze reputatie in Europa wordt beschadigt met de inbreng van de pvv

  Heel jammer.

 134. Twijfels omgezet in daden, duidelijke brief maar snap alleen niet dat het VVD hoofdkantoor niet te maken heeft met een regen aan afzeggingen. Zelf vanuit de PvdA de twijfels 10 jaar geleden omgezet in daden. Weet nog steeds niet wat nu mijn partij is, maar lid worden van iets dat ik niet weet of het me past (of dat stiekem wel weet namelijk dat het niet past) doe ik niet meer.

 135. Bravo mevrouw.
  Uw open brief is mij recht uit het gepensioneerde liberale hart gegrepen.

 136. Beste Petra,

  Wat een mooie en goede brief. Waarom zitten er geen vrouwen zoals jij in de landelijke politiek.

  gr. Femke

 137. Beste Petra,

  Ik ben zelf nooit lid geweest van een politieke partij, maar heb tot de laatste verkiezingen wel altijd VVD gestemd. Jouw brief geeft precies weer waarom ik nooit meer op de VVD zal stemmen. Het is triest dat een partij haar principes zo in de uitverkoop doet, en daarmee haar leden (en ex-leden) op de ziel trapt.

 138. Een hele goeie brief.ik heb altijd vvd gestemd.ik zeg mijn lidmaatschap ook op.sinds vvd vriendjes is geworden met sgp.

 139. Ik ben geen VVD-er maar wel een liberaal (zeg maar, meer van het liberale zustercluppie). De opsomming die je maakt legt de vinger helaas op de zere plek :(. Hulde dat je dit open en eerlijk durft te zeggen!

 140. In de beginselverklaring van de VVD lees ik:
  “Bij de VVD gaat het om de waarden
  – vrijheid,
  – verantwoordelijkheid,
  – verdraagzaamheid,
  – sociale rechtvaardigheid en
  – gelijkwaardigheid van mensen.”

  Bij welke partij vindt je deze waarden het best terug in het stemgedrag?

  • Hallo Ed,

   Er zijn veel partijen waar je die waarden terug vindt.
   Het is alleen dat geen enkele partij zich daar werkelijk aan verbindt.
   Zo zit de poplitiek hier in elkaar als je maar genoeg inlevert koim je venzelf aan de macht (denk je). Het gaat meer om de persoonlijke status ambitie en succes.

   Mooie groet, Rob

 141. Petra,

  Ik ben het helemaal met je eens en heb zelf enkele weken geleden ook mijn lidmaatschap opgezegd omdat ik mij niet meer herken in de liberale partij die de VVD ooit was.
  Niet alleen de liberale vrijheid waar jij over schrijft, maar ook de liberale verantwoordelijkheid (de vrijheid van de een houdt op daar waar de vrijheid van een ander begint) zie ik onvoldoende terug.

  Jammer maar helaas. Heb jij zelf al een beter alternatief gevonden?

  Roderik D´havé

 142. Dit is waar het in het huidige kabinet aan ontbreekt. Duidelijke keuzen op basis van essentiele waarden.

 143. een goede heldere uiteenzetting…alhoewel geen VVDfan, om zulke brieven te schrijven moet je kennelijk eerst afscheid nemen, na bewustwording…
  Herken feilloos alle genoemde punten, volg het ea kennelijk beter dan ik dacht!!
  Dank voor je woorden…..

 144. Zo is het maar net.
  Politiek is eerst mooie dingen opschrijven en beloven en vervolgens flink inleveren om de macht, die je dan dus niet hebt, te willen behouden. Paradoxaal en ongeloofwaardig.

  Mooie groet, Rob Kröber

 145. beste petra,

  met belangstelling gelezen.De spijker op de kop.

  Toch is het niet vreemd dat Rutte heeft gesproken op SGP Congres
  Immers SGP heeft overeenkomsten met PVV.,met dien verstande dat:
  – de SGP heeft zich uitgesproken vóór ’n bepaalde geloofsovertuiging
  – De PVV tegen ’n bepaalde geloofsovertuiging.
  Beide partijen kunnen onder één SuperRechtse deken liggen met hun standpunten.

  Jammer voor Rutte dat PVV geen Partijcongres kent,waar hij mag spreken ?

 146. Triest, dat deze brief geschreven moest worden, maar ik begrijp dat mevrouw De Boevere in de pen klom.

  Wat er nog aan toegevoegd zou mogen wordne, is het on-liberale standpunt, dat de partijleider van de VVD in de regering zit – en niet in de 2e Kamer.

 147. Een prachtig verwoorde schat aan waarheid Petra.
  Wat zou ik jouw pamflet graag teruglezen in de landelijke kranten!
  Jammer genoeg zullen we de (oprechte) antwoorden van Rutte vooralsnog niet horen.

 148. Pingback: Een hele diepe buiging! | Praatjeklets

 149. Wat een domme tekst. Het liberalisme heeft niets met christendom te maken? Het liberalisme is ontwikkeld door Engelse calvinisten die niets van de dominantie van de Anglicaanse kerk moesten hebben. Zonder traditie van natuurrechtdenken, protestants deïsme, constitutionalisme en het bewaren van de erfenis van burgerlijke vrijheden van de Glorious Revolution was er geen liberalisme zoals we dat nu kennen. Je bent in de war met een andere bron van het hedendaagse partijliberalisme: het revolutionaire denken uit Frankrijk. Dat had weinig met democratie en verdraagzaamheid te maken, en veel met terreur en bloederigheid.

 150. Ooit stond ik hier in Amterdam bij de gemeenteraadsverkiezingen met mijn potlood in de hand, en kleurde bijna het vakje bij de VVD rood.
  In Amterdam was de VVD al jaren een prima partij, zo liberaal als de pest.
  Maar op het laatste moment kon ik het toch niet, er knaagde iets.
  En nu weet ik weer waarom, dank voor de bevestiging van mijn enorme twijfels.

 151. Lieve Petra,
  Wat heb jij toch helder verwoord wat bij mij leeft als mens, burger van ons mooi Nederland. Ik ben geen VVD’r nog lid van welke politieke partij dan ook, maar waarom deze spagaat, VVD/ Mark Rutte, vraag ik mij af. Als je niet lenig bent Mark loop je het gevaar een spierscheuring op te lopen.
  “ALS JE HET BEGIN KIEST VAN EEN WEG, KIES JE OOK DE BESTEMMING”
  Is dit wat wij willen?

 152. Helemaal top Petra,
  ‘Petje af’ en hele een diepe buiging.

  Dank je.

  (Ik zie mijzelf als een levengenieter en een progressieve SP-er met uitgesproken liberale opvattingen die slechts één afwijkend standpunt heeft t.a.v. de VVD; Ik vervloek het neo-liberalisme.)

 153. Ik begrijp en waardeer je commentaar. Het is altijd goed als je zegt wat je op je hart hebt. Deed iedereen dat maar, dan zou het er in ons mooie land een stuk beter voorstaan.

  Ik ga het MP-beleid hier niet verdedigen, dat gebeurt wel op de plaats die daarvoor aangewezen is.

  Over idealen kan ik kort zijn:
  Idealen zijn slechts richtpunten voor de toekomst. De realiteit van alledag bepaalt ons handelen. Een politicus moet in staat zijn die twee van elkaar gescheiden te houden.

 154. Een duidelijk verhaal, maar ik zou het willen bestempelen als beter laat dan nooit. Rutte had idd de kans om een liberale partij van de VVD te maken. Toen hij op een onjuiste manier werd verkozen boven Verdonk was ik daar wel blij mee. Met Verdonk wist je zeker dat het geen liberale, maar een egoistisch-conservatieve partij zou worden/blijven.

  Ik heb er dus al jaren moeite mee dat de VVD zich liberaal noemt. In andere landen heeft dat woord een normalere betekenis als in NL. Zelf noem ik de vrijzinnige VPRO liberaal, D66 en GL een beetje en de VVD vrijwel niet.

  Overigens niets vreemds onder de zon. Het CDA kan ik moeilijk Christelijk noemen en op het sociale gehalte van de PvdA valt ook heel veel af te dingen. En idd ook allemaal om maar mee te mogen regeren.

  Het ging echter goed fout toen de VVD als AH begon met hun huismerk Eruoshopper ofwel de PVV. Met dit ondermerk probeert de VVD klanten binnen te harken die nooit op de VVD zullen stemmen. Vervolgens laat Wilders geen leden toe in zijn partijtje, stel je voor dan gaat het net zo fout als de LN/LPF/TON. Wat dat betreft vind ik de PVV nog erger dan de SGP, die nog mannen toelaat. Naast dit betreurenswaardige setje is de VVD ook met het leeggelopen CDA in zee gegaan, waarbij Verhagen weer helemaal terug is in het KVP-nest. Die lastige gereformeerden moesten maar opschieten of hun mond houden.

  Je kon je dus al veel eerder afvragen wat Rutte bezielt. Maar ik begrijp ook dat loslaten niet zo eenvoudig is.

 155. Pingback: Vandaag in Nieuwsuur: Catshuisdossier: de zorg | Medicalfacts

 156. Rutte is net als Obama; de politiek achter de persoon is niet dezelfde politiek als de persoon zelf. Sinds de VVD is gekaapt door ”joods-christelijke” tradities, een gedurfde term in een land waar verreweg de meest joden zijn afgevoerd, is de VVD alles behalve liberaal.

 157. Vele vingers op vele zere plekken. En @Marc Rutte verkwanselt niet zijn idealen maar zijn principes en die zijn de richtsnoer van je handelen. Dat is het probleem. Groepen die rekenen op het liberalisme om een goed leven te hebben worden stomweg verraden: homo’s, vrouwen. En dat alles om macht.

 158. John Locke zou zich omdraaien in zijn graf als hij zou weten dat Rutte samenwerkt met een partij als de SGP.

 159. Beste Petra,
  iedereen weet dat Mark afgelopen zaterdag niet bedoelde en ook niet vindt, dat de VVD het met de ethische kwesties eens is, maar met de economische. Dat is die 90%. Waarom zou een premier dat niet mogen zeggen?
  Door de SGP worden er op dit moment echt geen nieuwe vrijheidsbeperkende wetten ingevoerd, maar alleen enkele vooruitstrevende wetten een paar jaar later ingevoerd, is dat nu zo erg? Een beetje respect voor een andere mening mag wel.

  • iedereen weet dat Mark afgelopen zaterdag niet bedoelde en ook niet vindt, dat de VVD het met de ethische kwesties eens is, maar met de economische.
   ***
   Iedereen?

   Jij bedoel je.

   Mark bedoelde precies wat hij zei. Iedereen heeft het gehoord en gezien/gelezen.
   Is homohuwelijk geen ethische kwestie?
   Is euthanasie is geen etnische kwestie?

 160. Geachte Petra.

  Ben nu bij mijn kind thuis en ze liet me je brief lezen.
  Petra jij verwoord precies mijn ex-VVD gevoelens, daarom kan ik gerust zeggen, Ik zal nooit, maar ook nooit meer VVD stemmen.

  Heb een hekel gekregen aan Rutte en zijn diep kruipen in achterwerk van Wilders.
  VVD is niet liberaal, VVD = PVV + SGP.

  Rutte heeft de VVD mijn partij kapot gemaakt.

  Na meer dan 15 jaar VVD stemmen, nooit meer.

  Bedankt voor je mooie brief Petra.

  Afz. mv Laika.

 161. Jezus, wat een sukkelige brief en nog meer sukkelige reacties.

  1 Politiek gaat om dingen bereiken.
  2 Dingen bereik je alleen als je de macht hebt
  3 In een democratie moet je om die macht te verwerven met anderen samenwerken die een andere mening hebben
  4 Daarvoor moet je water bij de wijn doen, vooral als je zelf weinig stemmen hebt

  Zo ingewikkeld is het toch allemaal niet.

  Wat deze briefschrijver wil is dat Rutte stopt met regeren
  (of wil ze dat hij dictator wordt?)

  Tjsa waarom heeft ze zich dan eigenlijk ingespannen tijdens de campagnes.
  Om oppositie te kunnen voeren? En lekker makkelijk vanaf de zijlijn te schoppen op degenen die de kastanjes uit het vuur halen. Het lijkt er wel op, want daar blijkt ze zelf erg goed in te zijn.

  • Jammer, zoveel vuilspuiterij als deze dame teweeg heeft gebracht.
   De beste stuurlui staan altijd aan de wal en kennelijk begrijpen ze niet hoe het werkt in Nederland. GEVEN en NEMEN zelfs vaak heel veel geven. Mark Rutte heeft de grootste hondenbaan, zeker in deze tijd. Een beetje respect daarvoor zou niet misstaan. Eerst prat gaan dat je Mark Rutte kent, met hem gedanst hebt, hetzelfde sterrenbeeld bent etc. en vervolgens beticht je hem van machtswellust. Zoiets doe je als kennis/vriendin niet in het openbaar maar onder vier ogen of in een persoonlijke brief. Anders had ze al dat ge-Mark weg moeten laten. Je zag het bij Pauw en Witteman Petra geniet van alle belangstelling, zielig.
   Ze doet me denken aan Sarah Palin

 162. Prachtstuk, echt. Ik heb er van genoten. Ik hoop dat de heer Rutte dit leest en bij zichzelf te rade gaat, en hopen dat hij er wat mee doet.Ook mijn stem heeft hij niet meer.

 163. Pingback: VVD: Niet liberaal, wel dubbele moraal

 164. Paradise by the Dashboardlight. Daar zou ik ook niet aan herinnerd willen worden.

 165. Helemaal mee eens Petra, en chapeau. Ik heb ook VVD gestemd, en sta met verbazing te kijken wat er gebeurd. Ik heb mijn onvrede al op de VVD website kenbaar gemaakt, (geen reactie natuurlijk), maar jij verwoord het stukken beter.
  Alle lof

   • Kijk je naar wat de VVD volgens hun plannen wil en wat ze nu doen dan hebben jij en Petra gelijk. Zet het echter eens af tegen de kabinetten die we hiervoor hebben gehad en begrijp ook dat er water bij de wijn moet worden gedaan. Tenslotte mag je mij nog wel eens zeggen welke partij dan wel meer liberalisme kunnen brengen.

    Graag zou ik veel meer liberalisme zien, maar je zit met het realisme van coalities en samenwerking. Helaas. En als ik die factor mee neem dan valt het nog enigszins mee.

    Wat betreft het gebash op de PVV. Ja de PVV heeft ook wat niet zo liberale zaken, verbod op boerka of koran bijvoorbeeld, en het nivellerende effect dat ze tot op bepaalde hoogte in stand willen houden. Maar het toestaan van de PVV-site waar Petra naar verwijst juist een tegen van liberalisme in plaats van dat het er tegenin zou gaan. Dat valt echter in het niets bij het CDA en daar hoor ik dan weer niets over.

    Als ik alles dan zo lees heb ik het idee dat Petra zich erg heeft laten beïnvloeden door het ‘linkse’ anti-PVV geschreeuw en ook niet een erg realistisch beeld op politiek heeft. Het is niet voor niets dat zo vooral vanuit die hoek zoveel bijval krijgt.

 166. En ik maar denken dat degenen die op de VVD stemden asociale, egoistische mensen zijn die puur en alleen maar stemden voor hun eigen hachje (= hypotheekrente).
  Maar uit deze mooie, eerlijke brief blijkt dat er ook mensen tussen zitten die verder kijken dan dat. En die humane waarden nastreven.

  Wist ik niet. Misschien moet ik me toch eens wat meer gaan verdiepen in wat ‘liberaal’ precies is. In ‘mijn’ kleine wereldje is het een scheldwoord. Maar ik begin nu in te zien dat de wolven-in-schaapsklederen dat ervan gemaakt hebben.

  Wil de ware liberaal opstaan!?

 167. Mooi verhaal. Ik stem al lang geen VVD meer omdat ik weet dat het liberalisme daar al lang weg is en eigenlijk alleen nog maar het oerconservatisme overheerst.

 168. Geachte mevrouw Boevere,

  Mijn complimenten voor deze zeer heldere uiteenzetting van de werkelijkheid.
  Een top stuk. Nederland, onder leiding van ‘Snake In Suite’ Mark Rutte, heeft mij, en vele (liberale) mensen in mijn omgeving inmiddels doen besluiten het ooit zo leuke, vrije, maar vooral unieke Nederland vaarwel te zeggen. De pret is er nu echt wel vanaf. Nederland is verworden tot een compleet gebrainwashed, rechts conservatief en dom land. Met een merendeel van een bevolking die zich laat overtuigen door populistische uitspraken.
  Rutte, die zich gewapend met zijn afgrijselijk irritante zelfingenomen ‘lachje’, en met een griezel van een gedoogpartner, overal doorheen weet te glibberen…
  We bevinden ons momenteel in de meest walgelijke, schijnheilige politieke situatie uit de Nederlandse geschiedenis. Iedere dag wanneer ik de krant lees, blijkt het allemaal nóg absurder te kunnen. Telkens, wanneer ik denk dat we in
  ‘Banana-Nederland’ wel zo’n beetje het diepste punt bereikt hebben blijkt het steeds weer toch nóg gekker te kunnen. Ik hoop dat Mark uw open brief beantwoord. Op uw vraag aan Mark waar hij het voor doet weten wij helaas allemaal het antwoord al: Zichzelf. Maar dat zal hij te allen tijde ontkennen.
  Nederland ontwaak! Wordt in godsnaam wakker!!

  • Gebrainwasht? Een aantal mensen beginnen eindelijk eens voor zichzelf te denken in plaats van zich te laten brainwashen door oa de media. En recht is niet het zelfde als conservatief. Sterker nog, als je het mij vraag is rechts het synoniem voor liberalisme. Maar de term ‘links’ ‘rechts’ is moeilijk te duiden, iedereen hangt er een andere betekenis aan.

   Al bij al is dit toch nog een van de betere kabinetten. Maar wat wil je als je voor het eerst sinds 1918 weer eens een liberale mp hebt. En natuurlijk zal een liberaal in zo’n links en conservatief land veel van de liberale waarde moeten laten vallen maar het valt allemaal reuze mee vergeleken met de andere kabinetten. Het valt nu alleen meer op omdat dit een liberale mp moet zijn. Bij een gelovige of linkse mp weet je van te voren dat alle vrijheden worden ingeperkt dus dan wordt er minder over geklaagd.

   Ik vind ook dat er nog veel meer vrijheid moet komen met minder controle van bovenaf maar als ik het afzet tegen wat we de afgelopen jaren hebben gehad is dit toch nog een hele sprong vooruit.

 169. Ik vind het sowieso heel dom van half NL om op VVD te stemmen. Ze misbruiken het woord liberaal. Eigenlijk bedoelen ze: de typhus, iedereen mag het lekker zelf uitzoeken. Behalve wij, want wij en de onzen, zorgen heul heul erg goed voor “ons”. (en als dat ten koste van u gaat maakt ons dat geen ene f*ck uit). Helemaal lach ik me de snikkel uit de broek om alle mensen die denken dat ze bij de VVD horen omdat ze zich een bult werken en misschien modaal of net boven modaal verdienen. En dat die partij hun belangen dan wel zal verdedigen. Hetzelfde geldt voor ALLE ondernemers die op de VVD stemmen, behalve de grootgraaiers natuurlijk. Ik vind het praatje wat ze houden heel leuk hoor, net als het praatje van alle andere partijen, vaak. Maar er iets van geloven, zeker in het geval van de VVD… nee. Nooit. Dom volk krijgt dat wat ze verdient. Slik het maar lekker door de komende tijd. Liberale tandartsmarkt, ook zo’n goed plan. Vrije marktwerking is een illusie en grammaticaal klopt het ook al niet. LOL.

 170. Deze brief verwoordt wat velen vinden en denken, en geeft de teleurstelling aan van VVD-kiezers.
  Ook de permanente bewoners van recreatiewoningen, verenigd in BelangenVerenging Vrij Wonen, hebben kort geleden moeten ervaren dat principes/beloftes in diverse verkiezingsprogramma’s (“Iedereen bepaalt zelf waar en hoe hij woont” en “Wonen in recreatiewoningen wordt toegestaan”) gewoon worden weggeschoffeld.
  Deze regering had nú na ruim 10 jaar pappen en nathouden eindelijk echte maatregelen moeten nemen. Voor de bewoners van recreatiewoningen getuigt dit van een onbetrouwbare VVD. De VVD-bestuurders in deze regering laten behalve de bewoners van recreatiewoningen ook hun VVD-voorgangers en -Tweede Kamerleden vallen, die zich in het verleden en heden hebben ingespannen voor een oplossing voor dit gecompliceerde probleem.
  De rechtsongelijkheid door verschillend omgaan met deze problematiek door gemeenten zal toenemen. Blijkbaar is deze rechtsongelijkheid en bescherming van privacy geen punt meer voor de VVD. Waar blijft die V van Vrijheid?
  Hebben deze VVD-regeerders wel enig idee, dat veel bewoners van recreatiewoningen in de huidige crisis met hun onverkoopbare (er worden op recreatiewoningen geen hypotheken meer verstrekt) huis failliet zullen kunnen gaan? Waar blijft die V van Volkspartij?
  Moge deze brief van Petra fungeren als een confrontatie met de werkelijkheid voor veel VVD-politici alsmede de partijtop.

  Madelon van Hartingsvelt, voorzitter BVVW

 171. Open brief aan Petra de Boevere

  Beste Petra,

  Rutte mag zijn liberale ideeën dan wel wat inperken om het CDA tegoed te komen (Waar ik overigens geen woord over in uw brief terug kan lezen) maar u lijkt zelf het idee achter liberalisme ook vergeten te zijn.

  Laten we even beginnen met te stellen dat ‘de liberale waarden’ wat anders is als de beginselverklaring van de VVD. Liberalisme is simpelweg meer vrijheid / persoonlijke vrijheid. Daar hangen wat zaken aan vast zoals kleine en minder bemoeizuchtige overheden (want hoe meer overheid, hoe minder vrijheid), meer privacy, minder betutteling en minder belasting,

  Dan zal ik nu wat punten in uw brief nalopen, en daarbij ook nog wel kijken naar wat de VVD zelf zelfde. Al gaat het mij niet om de vraag of de VVD een stuk liberalisme heeft weggegeven. Dat ben ik namelijk met u eens. Mij gaat het er meer om waar ze steken laten vallen en uw ideeën die liberalisme net zo goed verkwanselen. De punten waar ik het eens ben sla ik over net als wat punten die er wat mij betreft wat minder toe doen.

  De koopzondagen, vanuit liberaal standpunt moet een winkel natuurlijk op zondag open kunnen zijn maar je kunt stellen dat kleine winkels er last van zullen hebben omdat ze dan moeilijker kunnen concurreren met de grote bedrijven ge gemakkelijker mensen op zondag aan het werk zet. In de huidige samenleving het toestaan dat op zondagen winkels open zijn kan dus leiden tot corporatisme. Is dat je in een vrij en rechtvaardig land ook als liberaal niet wilt. Dus het is sowieso al een moeilijke kwestie maar inderdaad vanuit liberaal standpunt moet het mogen. Maar u snapt toch ook wel dat bij een samenwerking je nooit alles kunt krijgen. Gezien de hekelpunten rondom ‘zondag winkelen’ lijkt het dan niet eens zo’n slechte deal om dit als een van de dingen in te leveren. Want elke echte liberaal snapt dat het moet mogelijk zijn dat op zondag de winkels open zijn maar ziet direct ook de gevaren als dat wordt ingevoerd. Moet je dan iets inleveren dan is dat een goed punt om in te leveren.

  “Toen kwam de weigerambtenaar. ‘Met gemengde gevoelens’ ging er weer een liberale waarde de plomp in. In Nederland voltrekken we ook huwelijken tussen mensen van gelijke sekse. Dat is liberaal, een huwelijk is een overeenkomst tussen twee mensen die van elkaar houden, hun leven willen delen. Een ambtenaar die een eed aflegt dat hij de Nederlandse wet uitvoert kan dan ook onmogelijk weigeren zo’n huwelijk te voltrekken in mijn liberale ogen.”
  Uw ogen worden helaas steeds minder liberaal. Ja inderdaad, iedereen zou moeten mogen trouwen maar ook iedereen zou zelf moeten mogen bepalen waar hij zelf problemen mee heeft. Dat mag dus ook met homofilie zijn. U wilt met uw ‘liberale ogen’ die ambtenaar dus verplichten dat te doen. Nou is het waar dat een ambtenaar weet dat hij voor de overheid moet werken en dat daar nieuwe kabinetten kunnen komen die iets doen waar hij persoonlijk op tegen is. Je kunt dus stellen dat hij gewoon zijn taak moet uitvoeren als elke werknemer. Daar heeft u 100% gelijk aan. Maar was is er nou NIET liberaal aan om te zeggen ‘nou als jullie er problemen mee hebben, jullie zijn aangenomen voor die wetgeving er kwam en er zijn genoeg andere die het wel kunnen doen, dan zullen wij het toestaan dat u dat weigert’. Nogmaals, het is prima als je dat niet zegt en het van ze eist. Maar door het niet te eisen ben je absoluut niet minder liberaal. Je stelt je dan gewoon liberaal maar ook bewust sociaal op. Om nog maar niet te spreken over de gevolgen voor het koppel dat trouwt als ze worden getrouwd door een ambtenaar die dat eigenlijk niet wilt doen.

  Rutte had dat dus prima kunnen eisen, maar door het niet te eisen wordt hij absoluut niet minder liberaal.

  “Maar de VVD stemde tegen het verbod op weigerambtenaren en schoffeerde daarmee niet alleen een deel van de bevolking maar ook haar eigen liberaal gedachtengoed.”

  Dat eigen gedachtegoed hebben ze dus absoluut niet daarmee geschoffeerd en of ze nou voor of tegen hadden gestemd, in beide gevallen hadden ze een deel van de bevolking geschoffeerd dus dat is sowieso een non-argument.

  “Toen de PVV onlangs met een ‘meldpunt Oost-Europeanen’ kwam vond je het niet nodig openlijk afstand daarvan te nemen, en dat terwijl dit, wel degelijk discriminerende initiatief, indruist tegen wat jij zelf schreef in de beginselverklaring voor de VVD.”

  Natuurlijk kon het bashen over de PVV niet uitblijven. (u stapt over naar D66?) Daar komt die term ‘discrimineren weer’. Eigenlijk altijd een non-argument. Ik discrimineer dagelijks, net als u, ook wordt ik dagelijks gediscrimineerd net als u. Studenten hebben recht op OV, niet studenten niet. Discriminatie! Vrouwentoiletten, mannentoiletten. Discriminatie! Geen alcohol onder de 16. Discriminatie! Oudere korting in het OV. Discriminatie! Als ‘rijk’ persoon betaal me meer belasting als arm persoon. Discriminatie! En zo kunnen we nog wel even verder gaan. Discriminatie wordt enkel en alleen maar misbruikt, voornamelijk door het ‘linkse’ (absoluut niet liberale) politieke spectrum. En u doet daar nu aan mee. Natuurlijk mag je iemand niet de toegang tot de bus weigeren vanwege zijn huidskleur maar dat is net zo natuurlijk als dat je ook een kind onder de 16 de toegang tot alcohol mag ontzeggen en dat je een problemen rondom bevolkingsgroepen mag benoemen. De dag dat artikel 1 van de Nederlandse grondwet word geschrapt zou het liberalisme pas echt kan bloeien.. andere liberale wetten voorzien er dan namelijk al in dat iemand niet de toegang tot de bus mag worden geweigerd vanwege zijn huidskleur.

  Er is niets verkeerd discriminerend aan dat meldpunt. Met dat meldpunt probeert de PVV gewoon problemen met MOE-landers in kaart te brengen. Als dat meldpunt als ‘verkeerd’ discriminerend zou zijn (wat niet zo is) dat zou u opmerking dat het discriminerend is net zo discriminerend zijn omdat u daarmee alle mensen die het meldpunt goed keuren beticht van het goedkeuren van discriminatie. Maar uw opmerking is niet verkeerd discriminerend (hij klopt gewoon niet) net als dat het meldpunt ook niet verkeerd discriminerend is. Als een liberaal zou u dat toch moeten begrijpen.

  “Nu Sybe Schaap, een liberaal, met een boek komt ‘Het rancuneuze gif’ waarin een passage is gewijd aan de PVV waarin hij een vergelijking maakt met het angst zaaien in de jaren ’30 van de vorige eeuw ben je er echter wel als de kippen bij in het openbaar afstand te nemen van die vergelijking.”

  Mijn excuses maar met deze opmerking begin in niet alleen aan uw liberale hard te twijfelen. Als u dit verschil niet begrijpt dan…. Het meldpunt was van de PVV en dat is een andere partij als de VVD. Het is dus heel vreemd als Rutte daar dus iets over gaat zeggen. Net alsof u zich gaat verontschuldigen of openlijk afstand gaat doen van wat uw buurman uit spookt. Lijkt me erg vreemd want u hebt dan niets uitgevreten. Door je openlijk afstand te doen van iets waar je niets mee te maken hebt trek je het juist na je toe want kennelijk vind je zelf dat je er dan toch iets mee te maken hebt. Sybe Schaap is echter een VVDer. Heel logisch dus dat Rutte daar afstand van neemt / zich voor verontschuldigt. Net zoals u dat zou kunnen doen als uw zoon (zou u ie hebben) zich misdraagt maar niet als de zoon van uw buurman zich misdraagt.

  “Dat je misschien als Minister-President niet kunt zeggen ‘ik ben het van harte met hem eens’ snap ik.” Uit die zin lijk op op te kunnen maken dat u er kennelijk wel zo over denkt. Misschien is de VVD dan wel beter af zonder u. Want de vergelijking is natuurlijk onzinnig. Ja met elke partij is er een vergelijking maar hoe ging dat nou in de jaren 30? Bevolkingsgroepen werden tegen elkaar opgezet.. Ja inderdaad (doet de PVV niet, maar dat is een losse discussie) maar welke bevolkingsgroepen.. Was het nou echt Joden tegenover andere Duitsers of toch meer Arm tegen Rijk? http://weimar.facinghistory.org/sites/weimar.facinghistory.org/files/nazi_posters_0.jpg Inderdaad, toch meer dat laatste en dat is iets dat in de ‘linkse’ politiek hier in Nederland dus echt dagelijks gebeurd. Grappig dat daar dan geen vergelijking bij word getrokken terwijl die toch veel dichter bij de waarheid ligt.

  Verder heeft Sybe Schaap uiteraard de vrijheid om onzinnige en domme boeken te schijven die een niet correcte weergave van de feiten geeft. Daar heeft u gelijk in, maar heeft Rutte dan gezegd dat het niet mag..? Hij doet er zelf afstand van maar ik hoor hem net zo min zeggen dat het niet zou mogen. Dat is voor u kennelijk niet genoeg.

  “Rancuneus gif, zoals een website waar een bevolkingsgroep in een kwaad daglicht wordt gesteld, is in strijd met die liberale waarden.” Buiten het feit dat die website dat niet doet (ze vragen of er problemen zijn) is dat totaal niet in strijd met liberale waarden. Ze hebben die vrijheid. Vreemd u klaagt erover dat Rutte afstand doet van het boek van Sybe Schaap en niet van de site maar vind zelf dat het boek moet mogen en de site niet. Beste Petra, vanuit liberaal standpunt kan beide. Helaas moet je een liberaal zijn om dat te begrijpen.

  Als ik de hele brief zo lees dan is het toch jammer dat dit alles is waar u mee kunt komen. De VVD heeft zo veel dingen gedaan die tegen het liberalisme in gaan. Het hele nivelleren verhaal is daar het beste voorbeeld van. Maar daar hoor ik u niet over.. mag ik raden.. dat is ‘sociaal’. Op korte termijn misschien wel, op de langere termijn niet. En ‘sociaal’ is ook niet altijd liberaal.. tenminste het is natuurlijk maar wat je onder sociaal verstaat want nivelleren betekend gewoon dat je van de een geld steelt om het aan de ander te geven.

   • Tegemoet.. Zullen nog wel heel wat meer fouten in zitten. Was nogal lange reactie geworden. Geen zin meer gehad het helemaal na te kijken.

  • Een ambtenaar burgelijk stand die selectief wil kunnen handelen omtrent welke mensen hij wel niet niet wil huwen, is als een politieagent die bezwaar maakt tegen het verbaliseren van mensen die in een Opel rijden of op een Gazelle fiets omdat hij die zelf ook bezit. Je behoort voor de volledige taak te staan en kunt daarin niet gaan marchanderen. Zo’n weigerambtenaar mag van mij ambtenaar blijven, maar in een heel andere functie. En nu maar hopen dat ie vuilnisbakken wil gaan legen met zowel even als oneven nummers.

   • Ik zeg toch ook niet dat ik het goed vind, ik zeg zelfs dat Rutte het best had mogen weigeren. Je kunt er van alles van vinden maar het feit dat hij het toe staat maakt hem niet minder liberaal en daar gaat de hele discussie over.

 172. “Mark Rutte heeft geen ideeën, dat is schokkend hoor” Evert-Jan Boekestijn 2008.
  Rutte heeft een dubbel paspoorten : een liberaal paspoort en een christelijk paspoort.Hij toont ze zoals het hem uitkomt. Bijna alle hoofdstromingen in de politiek hebben last van het feit dat hun beginselen zijn gestoeld op tegenstelling aan het eind van de 19e eeuw. Heden is het CDA heel liberaal met Jack de Vries, Bleker of Jan Kees de Jager. De arbeider van de PvdA gaat op ski vakantie en heeft twee auto’s voor de deur en er komen veel prominente PvdA-corifeën in het nieuws als grootverdiener. en bij de VVD verkwanselt Rutte de liberale beginselen voor de stem van de SGP. Kerk en individu zijn water en vuur.

 173. Vroeger was de VVD een rechtse maar stabiele partij, waar het liberalisme zeer in te prijzen was. In het huidige politieke klimaat, waarin zolangzamerhand de hele regering de bedrijfspoedel van de geperoxydeerde Leider is geworden, is het liberalisme van de VVD met huid en haar opgevreten. Ik denk dat je bij GroenLinks van harte welkom bent.

 174. Reacties van crypto-grefo’s pik je er zo uit. Mensen voor wie de wereld ophoudt bij de grens.

  In landen met vrije openingstijden zoals België en Duitsland is het kommer en kwel en je moet als winkelmedewerker het recht hebben om op zondag vrij te hebben. Als consument moet je het recht hebben zondag thuis te blijven. Alsof die rechten er niet zijn. Je mag best als ambtenaar de wet negeren als een onzichtbare vriend dit zegt of wanneer je slecht geslapen hebt. Alsof ‘liberaal’ betekent dat je ambtshalve een dikke vinger mag opsteken. Meldpunten om etnische overlast te melden zijn prima. Alsof politie en gemeentes niets doen.

  Nee, goede argumenten, zeg. Rutte doet een Balkenende. Dunnetjes, hoewel ie nog steeds kan opdraven in Hour Of Power binnenkort, om te verkondigen dat je zonder geloof niet kunt functioneren. Of misschien legt ie binnenkort een eerste steen van een moskee om te verkondigen dat een samenleving zonder religie gedoemd is te mislukken. Zoals Donner deed.

  Een premier is er in de eerste plaats voor alle mensen in Nederland. Kritiek op PVV meldpunten wegwuiven, je nota bene laten schofferen, om vervolgens stelling te nemen tegen een boek past niet. Opdraven op een landsdag en je geloof belijden ook niet. Succes met het uitvogelen waarom dit allemaal niet kan. Het is iets met ‘hellend vlak’. Daarna kunt u bedenken dat ‘liberaal’ niet betekent dat je recht op zondagsrust voor twee doelgroepen verplicht stelt, dat je ambtshalve de wet naast je neer kunt leggen als het zo uitkomt, of dat je etnische meldpunten een warm hart toedraagt.

 175. Mooi verwoord.
  Alleen wat laat. Jarenlang heb ik VVD gestemd omdat ik een liberaal denkend mens ben. Maar omdat je deze coalitie aan kon zien komen, ben ik daar op tijd mee gestopt. Ik voel mij in ieder geval niet medeplichtig aan wat er nu gebeurt. Dat betekent echter niet dat ik lekker slaap.
  Macht corrumpeert!

  • “Jarenlang heb ik VVD gestemd omdat ik een liberaal denkend mens ben. Maar omdat je deze coalitie aan kon zien komen, ben ik daar op tijd mee gestopt.”

   Jarenlang heeft het CDA met zeer niet-liberale partijen als het CDA en de PvdA moeten samenwerken en waren ze daarbij ook nog eens niet de grootste. Nu voor het eerst is de VVD het grootste, zitten ze daarbij ook nog samen met een ook vrij liberale (minder liberaal als PVV) PVV en helaas het CDA en dan stop jij er mee en klaag je dat het nu minder liberaal is. Erg vreemd.

 176. Hallo Petra,

  Hierbij wil ik je laten weten dat ik je besluit moedig en dapper vind. Nog dapperder vind ik dat je ook een toelichting geeft wáárom je tot deze beslissing bent gekomen. Doet me deugd dat er ook nog liberalen zijn die zich niet blind staren op het puntje vd horizon. Politiek is niet alleen toekomst en visie maar ook the Past, the Present and the Future met daaraan gekoppeld integriteit en betrouwbaarheid. Ow en hervormingen zijn niet alleen bezuinigingen net zoals een regeerakkoord niet een banenplan is..

 177. 1. je had al per 1 januari opgezegd, dus die recente voorbeelden erbij halen, vind ik zwak.

  2. En als getuigenispartij, kun je altijd je principes 100% handhaven, maar nóóit regeren. (zie: GroenLinks: altijd principes, maar nooit van betekenis)

  • GroenLinks was in de formatie juist bereid heel ver te gaan als het gaat om principes. het was Mark Rutte die het het gewoon niet wilde. Toen al bleek dat het een conservatief mannetje is en dat hij liever macht heeft dan dat hij zich aan liberale principes houdt

   • Door met GL te gaan samen werken zou hij pas juist alle vormen van liberalisme opgeven. GL wilt ons net ze goed alle wetten voorschrijven, grote overheid en veel gesubstitueerde onzin en natuurlijk heel veel verbieden! Van GroenLinks mogen we niet eens zelf besluiten of we een spaarlamp of een gloeilamp in gebruiken (Qua communistische trekken zijn ze net zo links als de SP). GL roept wel vaak over liberalisme maar het enige liberale wat ik van ze zie is het legaliseren van drugs. Dat doet het gewoon erg goed in hun achterban en lijkt dus weinig te maken te hebben met liberale normen.

 178. Dierbare Petra,

  Heb net je bijdrage bij PenW gezien en je hebt me na het lezen van je blog diep geraakt; ik ben zelf ook jarenlang lid geweest van onze VVD, maar ook ik kan me de laatste jaren steeds minder vinden in het liberale gedachtengoed van de VVD. Precies die onderwerpen die je opsomt, getuige van het disrespect voor die eigen principes en dat het behouden van de macht belangrijker is. Daarnaast merk ik op dat de VVD haar standpunten weinig vernieuwt en nauwelijks nieuwe liberale antwoorden weet te formuleren op de uitdagingen van vandaag en morgen, alsof het dogma van het op orde brengen van het staatshuishoudboekje het enige is, dat politiek gezien relevant is.
  Kortom ik hoop dat jouw open brief en de vele reacties en bijval, die je oogst het partijkader en Mark aan het denken zet, en niet tegen elke prijs de macht moet willen. Principes en kernwaarden van het liberalisme mogen niet het onderspit delven en VVD laten evalueren tot het nieuwe CDA.

  • “maar ook ik kan me de laatste jaren steeds minder vinden in het liberale gedachtegoed van de VVD.” Het is de eerste keer dat een VVDer mp is. De afgelopen jaren is het juist veel erger geweest. Het is zeker nog verre van echt liberaal maar je kunt moeilijk stellen dat het juist achteruit gaat. Het gaat vooruit, maar wel te langzaam door de vele ‘linkse’ en gelovige partijen die ons willen vertellen hoe we moeten leven en zo recht tegen een liberaal en vrij land in gaan.

   “getuige van het disrespect voor die eigen principes en dat het behouden van de macht belangrijker is.” Maar als ze de boel zouden laten vallen door vanwege ze zeer links-liberale standpunten van het CDA en de SGP zou dat dan niet nog meer getuige van het disrespect voor die eigen principes omdat je weet dat er dan waarschijnlijk een kabinet komt dat nog vele male erger is?

 179. Als ik sommige reacties hier zie vraag ik me af waar het respect voor elkaar is gebleven. Gun ieder zijn eigen godsdienst!

  Een SGP-er die van D66; en een VVD-er die van een CU-er.

 180. Grotendeels mee eens. Vooral het feit dat steeds vaker de liberale beginselen ondergeschikt gemaakt worden aan het pluche. Afgelopen verkiezingen mocht ik voor het eerst stemmen. Ik stemde op Rutte. Nu besef ik dat ik beter blanco had kunnen stemmen. Niemand in de VVD durft iets te doen aan het conservatisme in de partij. De oorzaak ligt in de partij zelf. Zij met ambitie, waaronder Rutte, zijn te bang om iets hun mond open te trekken. Steeds meer krijg ik het gevoel dat Nederland beter af is zonder politieke partijen. Zelfs het liberalisme, moeilijk te verenigen van oudsher, maakt zich steeds vaker schuldig aan elitair gedrag. Waar houdt dit op? Wanneer klapt dit kabinet uit elkaar? Aan welke hypocriete “leider” zijn we dan weer overgeleverd? Het wordt tijd de macht van de partij te doorbreken. Pas dan kan er naar mijn mening weer waarlijk gesproken worden van een liberale democratie, waarin de Tweede Kamer de burger representeert in plaats van vak-K op het pluche te houden. Respect moet u verdienen Rutte en u heeft het mijne voor u verkwanseld.

 181. Tja die zag ik wel aankomen . Rutte verstopt zijn liberale normen en waarde in ruil voor macht. Er is maar een echt schoothondje van Wilders en dat is Mark.

  Nog een paar weken of maandjes wachten en dan is het Samson of Roemer die het mag proberen als minister-president. Hopelijk zal hij wel zichzelf in de spiegel kunnen blijken kijken tijdens zijn regeerperiode.

 182. Dankjewel voor deze mooie brief.

  Ik kom zelf uit een familie van ondernemers, waar iedereen trouw op de VVD stemde en enkelen zoals ik tevens actief lid waren. Ik zeg met nadruk “stemden” en “waren”, want de meesten van ons hebben de VVD al enige tijd geleden de rug toegekeerd, tijdens dat hele gênante gedoe met de afsplitsing van Wilders en Verdonk.

  Toen Rutte kwam bovendrijven als leider en de koers stevig inzette, kregen we weer hoop. De laatste keer heb ik dan toch maar weer mijn stem aan Rutte gegeven en was ik oh zo blij dat de VVD won.

  Dit was ook meteen de laatste keer, deze breuk is voorgoed. Als liberaal, als homo en als ondernemer, kan ik me niet vinden in de laffe ruggengraatloze houding en zie ik met lede ogen aan hoe het geloof van een minderheid wél voor haar principes staat en wederom de Vrijheden van anderen wenst te beperken.

  Ik ben me er zeer van bewust dat je tot compromissen moet komen om te kunnen regeren, zeker in deze politieke constructie.
  Maar dit gaat echt… maar dan ook echt alle perken te buiten.

  Wat moet ik met een partij die compromissen sluit ten koste van haar eigen idealen en ten gunste van de idealen van een partij, die in geen velden of wegen met het liberale gedachtegoed te vereenzelvigen is?
  Dan kan ik net zo goed zelf op de SGP stemmen… of de partij du jour die dan weer nodig om de VVD in het zadel te houden, toch?

  Want welke VVD idealen hebben we nu binnengehaald met deze compromissen? Ik kan ze niet bedenken… niet iets wat ik idealen kan noemen, niet iets wat ik niet bij een andere partij had kunnen krijgen. Het enige nut van deze compromissen is om de VVD als stroman te laten regeren ten koste van onze idealen.

  Regeren om te regeren zullen we maar zeggen?
  En dan verkopen we ons gedachtegoed aan de hoogste bieder … wellicht kunnen we daar het begrotingstekort mee vullen? Ik weet niet hoe ruim de PVDA bij kas zit, maar ik geloof dat de PVDA nog op zoek is…

 183. Voor mij begint Liberaal zijn op de eerste plek met anderen de vrijheid geven die ze willen, zolang je zelf de vrijheid hebt die je nodig hebt. Weigerambtenaren prima, dat is hun liberale recht. MOE-meldpunt prima, dat is PVV’s liberale recht. Obesitas prima, dat is mevrouw Boevere’s liberale recht. Echter, ga mij niet verplichten om de basis voor salarishoogte er 1 te maken van geslacht, want ik heb het liberale recht om deze te geven/ontvangen op basis van productiviteit en meerwaarde voor de onderneming. Weg met het quotum voor vrouwen in de top van het bedrijfsleven, geef vrouwen het recht om te kiezen voor hun gezin en dwing ze niet op aan bedrijven.

  • Wat een wonderlijke interpretatie van het liberalisme.

   Voor zover mij bekend bestaan er helemaal geen liberale rechten.
   Het liberalisme koestert de vrijheid van het individu, scheiding van kerk en staat en bescherming van het individu tegen de macht van de instituten kerk en staat.

   “Persoonlijke vrijheden eindigen waar de rechten van anderen beginnen” Rechten en plichten zijn de instrumenten om die vrijheden te garanderen.
   Het feit dat je de vrijheid hebt om je leven in te richten zoals jij goed acht, wil niet zeggen dat jou keuzes geen consequenties hebben.

   Een weigerambtenaar is dus niet prima, want de vrijheid van een weigerambtenaar stopt waar het recht van gelijke behandeling begint. Daar komt bij dat het ook gewoon een werknemer is die gewoon zijn werk dient te doen. De consequentie van de persoonlijke keuze om ambtenaar in de burgerlijke stand te worden, in een land waar kerk en staat van elkaar gescheiden zijn, is dat je iedereen gelijk dient te behandelen ongeacht kleur, ras, religie of seksuele voorkeur.

   Je hebt de vrijheid om te vinden wat je wilt, maar niet het recht om de vrijheden van anderen te beperken. Het is dus niet aan jou om een ander vrijheden te geven, want je kunt mensen geen vrijheid geven, je kunt enkel iemands vrijheden respecteren.

   Obesitas is geen recht, maar een ieder heeft de vrijheid om zo dik of dun te zijn als men wil. Zolang dat gewicht geen inbreuk maakt op de rechten van een ander.

   Een vrouwenquotum hebben we helemaal niet eens en ik kan me niet herinneren dat er vrouwen aan de haren zijn meegetrokken naar de grote boze werkgever en door de overheid gedwongen zijn om de zorg voor hun gezin op te geven.
   Voor zover ik weet hebben vrouwen gewoon het recht om te kiezen of ze aan het werk gaan of niet. Dat betekend ook dat ze de consequentie moeten aanvaarden dat ze minder te besteden hebben wanneer ze ervoor kiezen om niet te gaan werken maar voor het gezin te gaan zorgen, dus verwacht ik geen “aanrechtsubsidie” vanuit de seculiere staat.

   Het minimumloon is een plicht die is ingesteld om uitbuiting c.q. slavernij te voorkomen. Dat je een vrouw evenveel moet betalen als een man komt, omdat de overheid geen onderscheid maakt tussen mannen en vrouwen … iets met het recht op gelijke behandeling of zo…
   Boven het minimumloon ben je vrij om onderscheid in verloning te maken op basis van productiviteit en meerwaarde… vandaar de term Prestatieloon… je weet wel, de reden waarom een bankier meer verdiend op basis van bonussen bovenop zijn basisloon wanneer hij goede prestaties heeft geleverd. Maar vergeet ook niet het stukloon, loonschalen, winstdeling, provisies etc.

   Het enige wat je niet mag doen is onderscheid in verloning maken op basis van geslacht, religieuze of seksuele voorkeur, ras, huidskleur, leeftijd… maar het ging jou dan ook om productiviteit en meerwaarde… toch?

   Het MOE meldpunt is ook gewoon nog steeds actief. Niet omdat het een liberaal recht is, maar omdat de PVV de vrijheid heeft om een dergelijk meldpunt op te zetten. Deze vrijheid stopt daar waar het in conflict komt met de rechten van anderen.

   Gezien je uitspraken schat ik je meer in als een SGP-er dan een liberaal. En gezien de idealen van de SGP kunnen we deze partij in alle eerlijkheid toch niet bepaald liberaal noemen.

 184. Jammer toch dat PVV en SGP de VVD en CDA in de mangel nemen. In de kamer zitten nu eenmaal vele slimste jongetjes van de klas en ze luisteren nu eenmaal niet allemaal naar onze Mark!

  Petra: Mooi staaltje van liberalisme om dat in te zien, zou ik zeggen. Mark zal alle liberale waarden, die jij weer eens keurig op een rijtje hebt gezet, niet vergeten zijn. Het kan geen kwaad, nee het is zelfs heel goed dat we iedereen laten weten waar de VVD voor staat en dat we onze waarden niet vergeten!

  Met liberale groet van een vriend die zijn lidmaatschap van de VVD voor de verandering maar eens NIET heeft opgezegd!

 185. Petra, dank je wel voor je brief, en je optreden gisteren bij P&W. Het heeft mij weer hoop gegeven dat niet alle VVD-ers principeloos en opportunistisch zijn. Als er meer liberalen zouden zijn als jij zou Nederland weer een goed en rechtvaardig land worden. Helaas heeft het neo-conservatisme binnen de VVD gewonnen. Ik hoop dat er een discussie op gang komt binnen de VVD, en dat er meer mensen een ruk terug naar het liberalisme willen maken. Want wie kan daar nou op tegen zijn, op de machtskickers na.

 186. Heel goede brief, hoewel ik natuurlijk een tikkeltje bevooroordeeld ben.
  Ik zou er bijna liberaal van worden, ware het niet dat Adam Smith door de geschiedenis een beetje achterhaald is. Rutte is kennelijk bezig zichzelf te achterhalen. Ik vind in ieder geval jouw betoog oprecht en niet rancuneus.
  Ook op TV overigens, heel goed.

  • pclijsen
   Weet je wat het mooie van liberalisme is. Dat een liberaal iedereen zijn ding laat doen. Ik verbied het jou niet om vegetarisch te eten. Ik verbied jou ook niet om een vriend 100.000 regels te laten opstellen waar jij je aan moet houden, ik verbied jou niet geld te geven aan de arme, ik verbied jou niet extra belasting af te dragen aan de overheid, ik verbied jou niet een spaarlamp in te draaien, net zoals ik je ook niet verplicht het omgedraaide van al die dingen te doen.

   Het jammere aan alle andere stromingen is dat die (en jij dus kennelijk ook) het wel nodig vinden al hun ideeën aan mij op te leggen.

 187. Beste Petra

  Een klinkend betoog met een heldere analyse. Daar waar de politieke discussie in een tijd van toenemende polarisatie cabareteske vormen aanneemt en je voor het minste meningsverschil door deze of gene voor Hitler of Stalin wordt uitgemaakt, kies jij voor een gepassioneerde beschouwing van jouw idealen en hoe jouw politieke voorman daar mee om gaat. Ik deel je analyse, maar slechts ten dele jouw teleurstelling daarover. Ik ben jaren actief geweest in de gemeentelijke politiek en heb daar de indruk gekregen, dat binnen de VVD relatief veel mensen weinig op hebben met grondbeginselen voor politiek handelen. Hoewel gefundeerd in liberale grond is de VVD Al vrij snel ook de have geworden voor die conservatieven, die niet vanuit het geloof politiek wilden maken. Het zijn die roepen binnen de VVD, die Rutte blij hoopte te maken, toen hij het regeerakkoord in wording iets noemde, “waar rechts Nederland zijn vingers bij af zal likken”.

  Wat blijkt nu echter: Niet alleen “links Nederland” haalt nooit een echte meerderheid in dit land. Ook echt “rechts” ontbreekt het aan voldoende volume. Je blijft in alle scenario’s opgescheept met een zeker aantal gematigden of moet steun zoeken bij extremen. Binnen de SP zijn de roots van de KEN/ML (Kommunistische Eenheidsbeweging Nederland? Maoïstisch Leninistisch) nog te vinden en bij de PVV lopen er ook wel wat Bruine Hemden rond. Over de Zwarte Kousen van de SGP is al veel gezegd. Belangrijk is het om de politieke discussie niet te laten vastlopen in het demoniseren dat de extremen zo eigen is, maar om rationeel naar verschillen en overeenkomsten te kijken. Jouw brief is een weldoordachte stellingname binnen de VVD. Ik vind het jammer dat hier naast weloverwogen steunbetuigingen en tegenwerpingen, die tot een zinvolle en mogelijk vruchtbare discussie kunnen leiden ook zoveel schreeuwreacties zijn, die menen dat een pakkend scheldwoord gericht aan een niet bevriend politicus een bijdrage is om te komen tot een beter bestuur.

  Ik ben geen VVD aanhanger, maar een regering met de VVD als tijdens Paars zie ik wel zitten. Een regering met de PVV er in in enigerlei vorm steun ik niet omdat de PVV rancune en wrok als politieke uitgangspunten heeft. Wilders over het “aanpakken van linkse hobbies” was pure wraaktaal. Fitna zijn film is niet zozeer verontrustend door de halve waarheden en hele leugens, die er in zitten als wel vanwege de haatdragende toon. Als de VVD geen concessies aan het midden wil doen, dan maak je je afhankelijk van religieuze fundamentalisten en populistisch autoritaire extremisten. Een VVD die daarvoor kiest valt van zijn liberale fundament af, zoals Wilders en Verdonk voor hebben gedaan. Immers zij waren ooit VVD-ers

  • Hans, je begon zo goed maar eindigt zo verkeerd.
   Mag ik even een zin quoten uit je eerste stukje. “Belangrijk is het om de politieke discussie niet te laten vastlopen in het demoniseren dat de extremen zo eigen is”.

   En dan je laatste stuk. “Een regering met de PVV er in in enigerlei vorm steun ik niet omdat de PVV rancune en wrok als politieke uitgangspunten heeft.” buiten dat het feitelijk onwaar is doe je hier net wat je in het stukje ervoor zegt niet te willen doen.

   En het idee van een paars kabinet… Het stuk gaat over het meer liberalisme niet dat er nog minder moet komen. Een paars kabinet zou betekenen dat er minder vrijheden komen. Je zou meer nivellering zien, brandstofprijzen nog duurder (want slecht voor milieu), accijnzen op van alles en nog wat, meer schulden (dus verplichting terug te betalen, dus minder vrijheden), een grotere overheid, hogere belastingen, meer EU-regelgeving. Alles wat recht tegen het liberalisme in gaat. Je zou bij GL terecht kunnen voor het legaliseren van drugs maar krijgt daar een meervoud aan vrijheids-beperkende maatregelen voor terug.

   “Wilders over het “aanpakken van linkse hobbies” was pure wraaktaal.“ Wat een onzin.. Weet u werkelijk niet waar het over gaat. Enorme uitgaven die de overheid doet aan de meest onnozele of onnodige dingen dat is wat Wilders bedoeld met linkse hobby’s. Een kunstwerk op de rotonde voor een paar ton, een cursus keramiek om de thuiszitters in een achterstandsbuurt bezig te houden, een heel groot en duur (maar vaak lekkend) kunstzinnig stadshuis, onnodige projecten binnen de EU. Gewoon allemaal zaken die ‘links’ graag doet omdat ze leuk zijn, niet omdat ze perse wat opleveren. Vandaar dus een linkse hobby.

   Voor die linkse hobby’s is geld nodig, geld dat uiteindelijk uit uw zakken wordt gestolen en elke cent die er uit uw zak wordt gestolen is een cent waar u niet meer de vrijheid over heeft om te bepalen waar u hem wilt uitgeven. Wilders wilt dat dat geld wel terug gaat naar de burger.

   Wilders over het aanpakken van linkse hobby’s was dus juist een roep voor meer liberalisme. Maar bij sommige mensen is alles wat Wilders doet fout. Al zou hij de blinden doen zien, de doven doen horen en de manken doen lopen dan nog was het niet goed. Dat was het waarschijnlijk een populistische daad van hem om aan meer zetels te komen.

   Oow en in een vrij / liberaal land mag je gewoon een film uitbrengen als jij dat wilt.. Ongecensureerd!

 188. ga het niet lezen de brief, goed bezig dat opzeggen van de vinger club

 189. De beste stuurlui staan aan wal en schrijven de mooiste briefjes. Bij P&W was je de vrolijke noot van dat linkse TV-programma. Had je echt niet in de gaten, dat er om je gelachen werd?

  Ga maar lekker koken………………………

 190. Hulde voor deze mooie, heldere en recht uit het hart geschreven brief, die Mark Rutte heel veel stof tot nadenken zou moeten geven. Ik vind dat hij zichzelf momenteel ‘prostitueert’ op een wijze die geen enkel langere termijn belang in dit land (en daarbuiten) dient. Ik herken mijzelf helemaal niet in het huidige, sterk naar bruin (PVV) en zwart (SGP) verkleurende beeld van de VVD en van Mark Rutte, maar wel in de ideeen en de passie van de briefschrijfster.
  ‘Petra for president’, zou ik bijna zeggen.

  • Als de PVV en de VVD volgens jou zo ver uit elkaar liggen hoe is het dan mogelijk dat iemand bij een stemwijzer de PVV en VVD als eerste 2 in het lijstje heeft staan. Het is maar net waar je de focus legt maar ook als je naar de liberale aspecten kijkt liggen ze redelijk dicht bij elkaar in de buurt.

   U lijkt verblind door een PVV haat ingegeven door de politieke tegenstanders van de PVV. De SGP die ligt inderdaad erg ver van de VVD af maar de PVV staat er tegenaan.

 191. Petra, je ben een lolbroek, maar dat de VVD als partijbeginsel ‘sociale rechtvaardigheid’ waar probeert te maken, dat geloof je volgens mij zelf niet…
  De VVD was en blijft de partij van de middenstandertjes die niets liever doen dat op de belastingen schelden, en nog altijd hopen dat op zekere dag het minimumloon wordt afgeschaft.
  Get real, please !

 192. Hallo Petra,

  Toen het handjeklap tussen Mark en Maxime plaatsvond, verhuisde ik naar Brussel. Ik was blij dat ik dat gedoe kon ontvluchten. Hier volgen we een mengelmoes van Nederlands, Belgisch en Duits nieuws (mijn partner is Duits). In januari zag ik tot mijn grote verbazing op de Duitse tv dat Mark eregast was op het CSU-congres. Voor zover ik kon nagaan wist geen enkele Nederlandse zender dat te melden. Wat hij er deed bleef onduidelijk in het verslag, maar voor de doorsnee Duitser is de nuance tussen VVD en PVV onduidelijk.

 193. Mooi gezegd Petra. Als je achter de beginselen van het liberalisme staat hoor je daar pal voor staan. Van het partijprogramma kunnen concessies worden gedaan, niet van de beginselen Ik ben zelf geen lid van een politieke partij, maar wel politiek bewust.Je principes verraden om de macht te kunnen blijven. De SGP, zelf nooit van zijn koers afwijkend,grijpt onmiddellijk zijn kans. Er valt eindelijk iets te halen,Judas heeft ze nodig!

 194. Een slangenmens ontmaskerd. Mooier kan en hoeft het niet geschreven te worden, zo recht uit het hart. Chapeau!

  Ronald Kool

 195. Hoi Petra,
  Geweldige brief ! Ik heb zelf ook al eens een dergelijke brief aan Rutte geschreven, maar daar niets op gehoord. Hij was ook minder sterk dan de jouwe. Die van jou is wél opgepikt en zal hem en de VVD aan het denken zetten. Je slaat namelijk de spijker op zijn kop.
  Dank !

 196. De Spijker op de Kop Petra! Ik ben absoluut geen VVD aanhanger, maar juist de progressieve programmapunten konden op mijn sympathie rekenen. Met de standpunten die ze nu innemen over de wietpas (ooit snapte de VVD het wel, nu begint de hele wereld in te zien dat het in NL redelijk goed geregeld was en de VVD laat zich mee slepen in de fact free politics van het CDA, PVV en SGP), weigerambtenaar, het niet afstand nemen van puur racistische en discriminerende voorstellen als meldpunt voor Polen, abortus, euthanasie en zo kunnen we nog wel even doorgaan, maakt de VVD tot een partij van het kaliber Teaparty. Het ‘slimmere en ruimdenkende’ deel van de partij wordt duidelijk gegijzeld door een oer-conservatie meerderheid. Ik begon, samen met mag ik hopen een grote meerderheid van het NL volk, pas echt te kokhalsen na zijn flirt met de mannenbroeders van de poldertaliban van Nederland. Iedereen mag vinden wat ie vindt, maar een rechtgeaarde Liberaal (wat ie dus niet is) zou zich hiervoor diep, diep, heel diep moeten schamen!!!

 197. Als dat de waarden zijn die door het liberalisme/een echte VVD’er geclaimd worden, begrijp ik niet dat we nog niet in een één-partij-staat leven. Het maakt de VVD in ieder geval niet uniek, want alle andere politieke partijen zullen die waarden niet afschrijven, ook de SGP niet. Misschien zal de laatstgenoemde er in de praktijk een iets andere invulling of inkleuring aan geven, maar dat is het dan ook wel.

 198. Gek dat de reacties van mensen die zich niet konden vinden in de brief van Petra worden verwijderd..

 199. Beste Petra,

  Uit jouw hart, maar ook uit het mijne!
  Ook ik was actief binnen de VVD, maar ben daar al enkele jaren geleden het vertrouwen in een liberale koers kwijt geraakt. Het voelt alsof het draait om macht en niet meer om de liberale principes.
  Moedig dat je het op deze manier hebt weten en kunnen verwoorden.
  Dank daarvoor!
  Warme groet,
  Ivo

 200. Ik verbaas me elke keer hoeveel mensen in moeilijke tijden hun partij die regeert afvallen. Als mensen dan zo krampachtig vast willen blijven houden aan hun ideologie Liberalisme, net zoals dat er mensen zijn die geen compromissen willen sluiten voor hun socialistische of christelijke ideologien, dan moeten ze maar proberen de democratie om zeep te helpen door een revolutie te starten. Als je voor democratie bent, dan ben je voor de noodzakelijke compromissen die gesloten moeten worden om te kúnnen regeren. Dat betekend automatisch met zo’n verdeeld politiek spectrum, dat je je ideologie niet volledig in tact kunt laten met als goed gevolg een aantal punten vanuit je ideologie te kunnen uitvoeren.

  Hoe moeilijk is dat nou te begrijpen?
  HET VOLK KRIJGT DE POLITIEK DIE ZE VERDIENEN!!!!!

 201. Ik weet niet of het allemaal aan de semi-coalitie (laten we het beestje maar gewoon bij de naam noemen) met de PVV ligt maar in de maatschappij die de huidige VVD kennelijk voor ogen staat dient de burger keer op keer het moede hoofd in de schoot van de staatsmacht/overheid te leggen, die weet wat goed voor de burger is. Socialisten geloven ook in de maakbaarheid van de samenleving maar van echte liberalen zou je toch primair een keuze voor het individu verwachten. Ook als dat individu in de knel komt door de dictatuur van de helft + 1. De keuze van de VDD is echter tegen de eigen individuele verantwoordelijkheid op het gebied van drugs (behalve dan natuurlijk de drugs alcohol en tabak), tegen een uitgebreide bescherming van de grondrechten van het individu (EHRM), tegen een reële mogelijkheid van het individu om zich te beschermen tegen de staatsmacht (verhoging griffierechten), tegen bescherming van de privacy van het individu (VVDers figureerden prominent bij de Big Brother Awards dit jaar) en zo kan ik nog wel even door gaan. En het is natuurlijk allemaal vrijheid blijheid op dit punt maar afficheer je dan niet als liberale partij, das war einmal. De VDD is gewoon de CSU van Nederland, de Republikeinen van de Lage Landen. Totalitair conservatisme waar ook geloofszeloten zich zo bij thuis voelen. Dat verklaard ook de plezierige samenwerking van Mark met de SGP.

 202. Tsja meisje, mooi geschreven – maar ik denk dat Mark Rutte ook andere keuzes had gemaakt (had kunnen maken) als hij een prettige meerderheid had verworven met de laatste kamerverkiezingen. Democratie is de minst slechte bestuursvorm. Met deze stemverhoudingen kun je niet anders dan compromissen sluiten. Liever met rechts dan met de salon-socialisten.

 203. Eerlijk gezegd had ik dit al voorspeld. Ik heb ten tijde van de verkiezingen luid verkondigd dat ik op de PvdA zou stemmen – en dat uiteindelijk ook gedaan. Niet vanwege dat ik de PvdA zo goed vind (ik zit zelf meer in de D66 hoek), maar om de volgende redenen:
  1. Het voelde als een stem tegen het risico dat de PVV mee kon gaan regeren (wat ze – hoe je het ook wil noemen – op zijn minst een beetje doen, tegenwoordig)
  2. Omdat in mijn ogen Mark Rutte… onecht leek. Niet trouw aan zijn principes. En dat is eng als de PVV zo groot wordt. Toendertijd stonden ze op iets van 20 zetels in de peilingen, bijna gelijk met het CDA, en dus was er het risico dat ze nummer 3 werden. De VVD en de PvdA stonden recht tegenover elkaar, dus die samenwerking leek uitgesloten. De PVV was de logische volgende stap, en dat vond ik eng genoeg om op de PvdA te stemmen.

 204. Als ‘echte’ liberaal ben je een stuk beter af bij D66 als bij de VVD. De VVD is uiteindelijk een zeer conservatieve partij, zeker na deze vrijage met de SGP!

 205. Tja, het regeren zou veel eenvoudiger zijn als je:
  a. als partij in je eentje de meerderheid had;
  b. er geen recessie was; en
  c. als je niet de consequenties van het financiële wanbeleid van vorige regeringen hoefde op te ruimen.
  Jammer, dat zo weinig mensen dat begrijpen.
  Toch een goed verhaal, alleen de verkeerde conclusie.

 206. Petra,,

  Ongetwijfeld vindt je jezelf een goede onderneemster, het zal zijn. Je hebt de VVD gebruikt om je zaak/Blog etc te profileren en nu zo’n brief. Hoogmoedswaanzin noem ik het. Waar was je op de congressen? Wat was je inbreng bij het interne debat? Bij welke partijcommissies heb je feedback gegeven? Je inbreng was nul! Eigenlijk ben je helemaal geen Liberaal, je past m.i. beter thuis bij een club als D66. Kritiek geven is het makkelijkste wat er is. Veel succes daar in de Zeeuwse polder. En als je meer verstand hebt mag je weer naar de grote mensen in de randstad komen.

 207. Een eerlijk en moedig liberaal, als dit het algemeen goed in de VVD zou zijn, dan zou ik zelfs van de VVD kunnen houden, maar pas als de ééne V van volkspartij wordt vervangen, want wat ze zeker niet meer zijn is een volkspartij…
  Noem het P.V.D. Plebs voor democratie…

 208. Goed gezegd, mevrouw De Boevere. De liberale idealen zijn het waard verdedigd te worden. Dat zeg ik als oude socialist. Blijf alstublieft wel ergens in de politiek actief.

 209. Zo, die zit!
  Mark; dit kun je in je zak steken!
  En laat ie asjeblieft die domme grijns en die verschikkelijke namaaklach achterwege laten! Het wordt op den duur een grimlach! Niet gemeend en erg hypocriet!
  En eerlijk gezegd heb ik die praatjes nooit vertrouwd. Ik had al niet veel op met de VVD en het zal ook nooit wat worden met mij en de VVD.
  Ze zijn ons land aan het verkwanselen over de rug van de minderheden, die het toch al zo zwaar hebben.
  Ga dus a.u.b.niet meer stemmen op deze clown van het binnenhof!

Reacties zijn gesloten.